Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Mistrovství Čech mládeže

Dvojkolo mnohé napoví

standa  Tradiční dvojkolo mnohé napoví o ambicích hráčů. Kdo zvládne v tomto náročném dni bodovat, nejen že si vytvoří dobrou pozici pro finální část turnaje, ale určitě se zvedne i psychicky. Největší naděje má v současné chvíli Standa Srba, který obdržel žolíka a může tedy hrát v klidu a nestresovat plněním nějakých svých plánů, protože ty prostě před mistrovstvím nebyly :-) . Snad tuto psychologickou výhodu zužitkuje. Bojovnost našim hráčům nechybí a pokud i ti mladší budou více přemýšlet a počítat, máme se na co těšit. Určitě se nějaká pěkná partie zase urodí. Držme pěsti :-) .  

  Fotografie jsou vypovídající a tak i když se nějaká partie nepovede, je vidět, že se výprava dokáže řádně zabavit. Ty ranní „ksichtíky“ u snídaně plné rajčat stojí za to, stejně jako gesta u bowlingu :-) . V nejstarší kategorii je Standa na 50% a drží tak své nasazení, stejně jako Ríša, který se dotáhl rovněž na tři body. Monča zatím nepřidala ke své půlce další přírůstek, ale myslím, že ji všichni do polsední třetiny turnaje přejeme chuť vítězství. Svoji šanci živí na postup ještě Jenda, ale musel by hrát závěr turnaje přímo excelentně. Ve čtrnáctkách si zástupci kraje drží přibližně svá nasazení, což v případě Petra Špreňara značí velkou šanci na postup, který by si za svůj přístup k šachu určitě zasloužil. Velmi podobně je tomu v nejmladší kategorii u Kubíka Kůsy a my věříme, že to dopadne :-) . Vašík s Jindrou mají 2,5 bodu a určitě se pokusí uhrát 50%. Dva body by se klukům mohly ještě povést. Nejmladší účastníci, Kubík a Honzík, sbírají především cenné zkušenosti a přípravy s Milošem a vůbec celá atmosféra akce včetně rozborů a přednášek klukům určitě přijde vhod už brzy při krajských přeborech. Jedinu slabinou tak podle dílčích zpráv bude kuchyně. Tolik kritiky na jídlo člověk z několika zdrojů zase tak často neslyší. V sobotu chystejte maminky něco dobrého na zub. Děti vám nespíš vyčistí celou kychyni :-) .

  Milošovo zápisky z Harrachova – 5.den

  Pátý den je na programu dvojkolo. Dvě dávky šachového zápolení, ale také dvojí možnost, jak si udělat radost nějakou pěknou povedenou partií, tak hurá do toho! Standa dnes dopolední partii rozehrál velmi nadějně – bílými ukořistil s třináctým nasazeným Davidem Černým pika a jal se ho realizovat. Bohužel se opět nevyhnul časové tísni, ve které potratil figuru a tím i celou partii. V odpolední partii vyfasoval včerejšího Moničina soupeře – devátého nasazeného Olega Molakova. I po této partii byl Standa nespokojený ze svého výkonu. Mě však připadá, že je na sebe až příliš přísný, chtělo by to asi se trochu uvolnit, nesvazovat se tolik výsledkem a mít opět ze šachů radost. Ani jednu Ríšovu partii jsem dnes opět bohužel neviděl, ale výsledek hovoří za vše – dvě svítící jedničky naznačují, že lepší už to být nemohlo :-) .

  Monča dnes neměla svůj den. V dopolední dívčí válce odehrávající se na poli Skandinávské hry vydovala bílými solidní strukturu a pomalu se jala jímat soupeřku do pozičních kleští. Naneštěstí přehlédla jednu nenápadnou vazbu a rázem byl pryč důležitý pěšec. Jako již po několikáté Monča nesložila zbraně a opět postupnými krůčky dovedla partii do věžové koncovky, ve které ztraceného pěšce kompenzovala aktivní bílá věž. Pozici by tak slušela remíza. Bohužel obrana ve střední hře stále Monču až příliš mnoho času, a tak v koncovce pod dojmem časového presu, nepokračovala nejpřesněji. Partie nakonec skončila pádem Moničina praporku, ale i výsledná pozice již byla objektivně prohraná. Ani odpolední kolo nerozehnalo Moničiny chmury. V zahájení darovala soupeři pěšce, ale pak trpělivým postupem opět zatlačila svého soka do defenzívy a pěšce dobyla zpět. Smutná chvíle nastala ve 28. tahu. Monča se nechala chytit do záludné léčky, po které byla o figuru kratší a to se již kouzlí těžko. Dnes se to (poprvé) prostě nepovedlo, vše je potřeba hodit za hlavu a zítra se začíná od nuly.

  Vašík dnes dopoledne zlákal soupeřku do podobné léčky, do které se nechal v prvním kole chytit Jindra Tegda. Od pátého tahu tak hrál s jezdcem navíc a to pak pro zkušeného šachistu, jakým Vašík je, již nebyl problém dovést partii až vítězství. Od Lukáše sice dostal na rozboru trochu „za uši“ za nevyvinuté figurky, ale to určitě nemohlo pokazit Vašíkovu radost z druhého vítězství na turnaji. U rekonstrukce Vašíkovy odpolední partie by se zřejmě zapotil i sám Sherlock Holmes, ale snad se to nakonec podařilo dát dohromady. Z rekonstrukce vyplývá, že Vašík držel se soupeřem krok do 18. tahu. Pak se trochu popletl v propočtu a rázem byl o věžku kratší. Zbytek partie byl již jen marným bojem o zázrak. Odpoledne tak nebylo pro Vašíka příliš povedené, ale bod se počítá.

  V dopolední partii Kubíka to dnes ráno vypadalo jako na tržišti – oba soupeři se totiž hned od zahájení snažili měnit své figury hlava ne hlava. Bohužel přitom pozapomínali vyvíjet své další figurky, což mělo nakonec hroší důsledek pro Kubíka, jenž si nechal lapit věžku na a1. Vybrousil z toho nakonec s kvalitou míň a až po této facce začal Kubík hrát aktivně a hned to přineslo své ovoce. Díky útočné věži oloupil černého o dva pěšce. Zde soupeř zřejmě pochopil, která bije a v pravý čas nabídl ve vyrovnané pozici remízu. Mám ale takový pocit, že kdyby Kubík hrál ještě pár tahů, tak by se dostal na dosah výhry. Příště by to tedy chtělo více odvahy, ale Kubíka chválím, jak dokázal partii ještě zachránit. Odpolední partie měla velmi podobný průběh, jako ta dopolední, jen s tím neblahým rozdílem, že prohru tentokrát Kubík neodvrátil. Opět se opakoval zanedbaný vývin dámského křídla, následovala opět ztráta kvality (tentokrát to schytala věžka na a8) a až po ní opět Kubík začal hrát aktivně a soupeře pěkně sevřel v jeho týlu. Bohužel odpolední soupeř pokryl bezpečně všechny hrozby, pěšce nepotratil a vhodnou výměnou figur nedovolil Kubíkovi zvrátit průběh partie. Zítra to bude chtít bezpodmínečně vyvinout v zahájení všechny figurky!

  Z karlovarského okénka:

  Kuba dnes v dopolední partii remizoval, ale určitě to v jezdcovce s pikem víc šlo zkoušet tahat na výhru, takže pochvaly od trenérů se nedočkal. To ho zdravě nakoplo a odpoledne bojoval, seč mu síly stačily. Ve zřejmě lehce horší pozici zatvrzele odmítal nabídky remízy, aby pak trochu riskantním, ale účinným nástupem rozdrtil soupeřovu pevnost na padrť. Jindra ráno utekl hrobníkovi z lopaty a zaznamenal první výhru v turnaji. V odpolední partii naproti tomu dal za remízu již při-vyhranou pozici, ale bod a půl je z dvojkola velmi dobrý počin. Honzík dnes neuspěl ani v jedné partii, ale pochvalu zaslouží za odpolední partii, ve které po vzoru starých mistrů rozehrál Královský gambit. To, že to nakonec nedopadlo, nevadí, důležitá je snaha ;) .

  Náročný šachový den jsme zakončili na bowlingu. Karlovarsko – chodovský mač nakonec vyhrál Kuba Kůsa s nástřelem 111 bodů po 9 hodech (všech deset hodů jsme bohužel nestihli). Nebylo ale důležité, kdo vyhrál, nýbrž že jsme alespoň na chvilku pustili šachy z hlavy :-) .

 

  Zápisky z Harrachova – 6 .den

  Zápisky ze šestého dne zasílám s jednodenním zpožděním, neb únava se po středečním dvojkole nějak nakumulovala a přišlo mi, že bude lepší poslechnout své tělo a trochu si odpočinout. Tak tedy jak to tu ve čtvrtek vypadalo. Partie Standy a Ríši jsem viděl v průběhu pouze z dálky a příliš pod povrch jsem nedohlédl, proto se k nim nemohu vyjádřit. Nakonec oba prohráli, ale bylo to po boji.

  Monča dnes rozehrála partii opatrně. Jelikož ani její soupeř nejevil přílišnou snahu o aktivitu, dospěla partie do velmi vyrovnané pozice. Boj o e-sloupec připomínal zákopovou válku. Pohyb vpřed by patrně znamenal jistou smrt, a tak oba soupeři přistoupil pouze k manévrům za frontovou linií. Bílý prapor vyvěšený nad bojiště pak na sebe nenechal příliš dlouho čekat.

  Vašík dnes hrál bílými kameny a soupeř si na něj připravil Sicilskou obranu. Vašík sice nepokračoval přesně podle doporučení teoretických knih, jeho pozice však byla solidní. Jako trenér zvláště oceňuji všechny vyvinuté figury. Pak se však Vašík dopustil strategického přečinu, když vyměnil svého černopolého střelce za jezdce, přičemž soupeř si stále ponechával svého dračího „fianchetovaného“ střelce na g7. Drak sice dlouho spal ve svém doupěti, pak však vystrčil svůj dlouhý krk z jeskyně a společně s dračí královnou sežehl postavení bílého nezadržitelným žárem, kterému nebylo úniku. Těžko Vašíkovi dnes něco vyčítat, šachová strategie se nedá naučit lusknutím prstu, a tak Vašíkovi nezbývá nic jiného, než na sobě vytrvale pracovat, úspěchy se pak jistě dostaví.

  Kubík dnes zvládl zahájení na jedničku. Již po devátém tahu měl vyvinuté všechny figurky, schovaného krále a obsazený střed – paráda! Střední hra po oboustranných přestřelkách dospěla do přibližně vyrovnané pozice, ve které bohužel Kuba hrubě chyboval a daroval soupeři celou dámu. Škoda, začátek partie zvládl Kubík výborně, pro zbytek partie by to chtělo hrát trochu pomaleji.

  Z karlovarského okénka:

  Kubu dnes soupeř vychytrale zavedl do Marshallova gambitu, což byla pro Kubu bohužel Španělská vesnice. Pár nepřesných tahů znamená v Marrshalovi jistou smrt a to platilo bohužel i dnes. Jindra dnes narazil na soupeře, který se do aktivity nehrnul, takže po klidném průběhu dospěla partie k remíze. Honzík černými nejprve oloupil soupeře o jezdce a pak mu zasadil učebnicové odtažné napadení, po kterém jeho soupeř kapituloval. Dneska tedy 1,5/3. Kuba teď bude muset zabrat, aby postoupil na MČR, ale stále to má ve svých rukách (musí obě následující partie vyhrát) a já mu věřím, že na to má.

17 komentáře(ů) k příspěvku Mistrovství Čech mládeže

Napsat komentář