Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Mistrovství Čech mládeže

Zpravodajství na jedničku

PA240158  Zatímco Marie se stará o dobrou náladu a fotí o sto šest, Miloš rozebírá a připravuje děti a pak po večerech tvoří zápisky z Harrachova. Paráda, fanoušci si tak alespoň přijdou na své a snad přibude také nějaký ten povzbuzující komentář. Pavel určitě pořádá v Krkonoších túry, takže nějaký ten postřeh z vrchů můžeme také očekávat. Jak je vidět, nálada je dobrá a třetí kolo, kterým se již startuje ranní hraní, nás čeká záhy. Zvláštní, jak MŠMT stále trvá na tom, že děti mají hrát partie ráno, kdy jsou ze školy zvyklé na zátěž a přitom 9 z 10 dětí touží hrát odpoledne. Jednak jsou na to zvyklé z ostatních turnajů a jednak by mohly déle spát :-) . Tak vzhůru do boje!  Článek z dalšího průběhu mistrovství bude postupně doplňován o fotografie a informace od přímých účastníků. Když jsem slyšel o dnešním obědě a pak viděl ty fotky, nechal bych kuchaře pověsit do síťovky na balkón a pořádně ho vyvětral. Ani těstoviny, ani halušky a tak se nedivím, že se děti a asi nejen ony, spokojily s polévkou a po výšlapu si zpříjemnily den pohárem. Ten bych bral taky :-) . Sportovně to dnes úplně nevyšlo, bodoval jen Kubík, který si připsal svůj první skalp. Věříme, že zítra to děti zvládnou a že se chytne už Ríša a předvede pořádnou šňůru.

  Milošovo zápisky z Harrachova – 3 .den

  Pondělí, první den školního týdne. Nejspíš aby děti nezapomněly na školu ani na horách, tak od dnešního dne se již bude pravidelně hrát od 9 hodin ráno. Uvidíme, jak se s tím děcka poperou, ale zatím to prostě berou tak, jak to je, což je asi vlastně nejlepší způsob, jak se s něčím vyrovnat.

  Standa se proti silnějšímu Půlpánovi bránil ve Francouzské hře. V zavřeném postavení velmi dobře manévroval a kýžený půlbod již visel ve vzduchu. Pak bohužel přišla časová tíseň a naděje na pěkný výsledek bohužel zmizely do ztracena. Přesto Standa prokázal své kvality a jeho hra už snese přísná šachová měřítka. Partii Ríši jsem bohužel osobně neviděl, od ostatních jsem se pouze dozvěděl, že stál pod těžkým útokem, který nebylo možné odvrátit.

  Monča se dnes černými kameny na vlastní kůži seznámila tajemstvími a nástrahami Skotského gambitu. Schytala typickou oběť střelce na f7, kterou správně nepřijala a pak dlouho bránila pozici s králem v centru. I přesto, že jsem včera psal, že obrana nepatří mezi její oblíbené disciplíny, dneska se bránila velmi vynalézavě. Hru postupně srovnávala a v jeden moment mohla soupeře i velmi silně donutit k výměně dam, po které by již stála daleko lépe. Bohužel se nestalo a soupeř nakonec jen našel skulinku, jak se do černé pozice vlámat. Prohra mrzí, zvláště, když se Monča tak statečně bránila. Na druhou stranu se dnes Monča opět něco nového naučila, což je podle mě hlavním smyslem tohoto mistrovství.

  Vašík se zřejmě inspiroval včerejší přednáškou a proti Sicilské zvolil postup s opačnými rošádami (chválím!!!). V zahájení sice poztrácel pár temp, přesto pozice vypadala živě. Bohužel však ještě v rané fázi střední hry, při jednom vlastním mezitahu, přišlo přehlédnutí návratu soupeřova střelce a najednou byl Vašík o figuru kratší. Zbytek partie už byl marnou snahou o nápravu provedené chyby. Dnešek se tedy Vašíkovi nepovedl, ovšem zítra je odhodlán opět vyhrát, tak mu držte palce!

Kubík se dnes dočkal své první výhry v turnaji. V loupežnické variantě Hry dvou jezdců v obraně nejprve bílými ulovil soupeři pěšce na f7, pak sice přišel o střelce, ale velmi záhy polapil černou dámu. Suma sumárum měl převahu dámy a věž proti tři lehkým soupeřovým figurám – což je velmi netradiční poměr. Zbytek partie byla sice ještě pěkná fuška, zvláště když Kubík myslel, že soupeře přetlačí pouze dámou a střelcem a své dvě věže nechal až příliš dlouho spát v koutě. Soupeř zlobil, ale Kubík se nachytat nenechal a velmi pěkně pak partii zakončil. Výborně!!! První vítězství je opravdu velmi důležité a s bodíkem v kapse se již bude snad hrát daleko uvolněněji.

  Sluší se ještě zmínit, že po obědě následoval výlet k Mumlavským vodopádům, výšlap ke skokanským můstkům a povedená oslava Kubíkova prvního vítězství v místní cukrárně. Teď po večeři ještě poměřují Vašík a Kubík své síly s Lukášem Vlasákem v simultánce na 20-ti šachovnicích. Výsledek zatím není znám.

  Z karlovarského okénka:

  Kuba dnes klopýtl v nástrahách Morra gambitu a připsal si tak první prohru v turnaji. Jednalo se však o kvalitní partii, ze které si lze vzít mnohá ponaučení. Jindra pěkně trpělivě vylepšoval svou pozici, ale ve věžovce s pěšcem navíc nedokázal prorazit a zaknihoval svou druhou remízu v turnaji. Už se však dostává do své pohody, tak jsem zvědav na zítřek. Honzík dnes v Francouzské zahrál velmi agresivně a riskantně a odměnou mu mohl být zisk figurky. Bohužel si Honzík vyhrávajícího tahu nevšiml a zbytek partie pak již tahal za kratší konec. Tak snad již zítra to klapne!


Milošovo zápisky z Harrachova – 4 .den

  Těšili jsme se na sníh, ale místo toho nás dnes probudilo jen bušení dešťových kapek o střechu a za okny vládlo umolousané počasí. Na sníh to zatím nevypadá, ale třeba to do konce pobytu ještě stihneme. Po snídani hygiena, lehký odpočinek a pak opět hurá za šachovnice.

  Standa se dnes dle vlastních slov v partii s papírově slabší soupeřkou moc nepřevedl, ale nakonec bohyně Caissa rozhodla, že si přeci jen za včerejší statečný boj zaslouží z dnešního zápasu plný bodový příděl. Standův prozatímní bodový účet po čtyřech odehraných kolech je tak 2,5 bodu a směle může pomýšlet na boj o přední příčky. Šachové dovednosti na to jistě má, tak teď jen, aby si to i uvědomil.

  V Ríšově partii dnes došlo na dvě velké rošády a velmi zajímavý boj v centru šachovnice. Ríša, hrající bílými kameny, si od zahájení udržoval prostorovou převahu. Škoda, že promeškal dvě velmi slibná pokračování, po nichž by bylo vítězství zřejmě již na dosah. Nestalo se a boj pokračoval dál. Pak Ríša přistoupil k nápadité kombinaci, která naneštěstí vedla pouze k výměnám figur a oslabení tlaku. V patrně remízové pozici to Ríša ještě zkoušel zprava i zleva, ale soupeř se již zviklat nenechal a tak partie dospěla k remíze. Ríšu však musím pochválit. Do dnešní partie vložil velké nasazení, které sice nepřineslo očekávaný bodový zisk, ale pokud takto bude pokračovat dál, odměna ho v turnaji nemine.

  Zdá se mi, že los byl na Monču až příliš krutý, protože jí do cesty ve 4. kole postavil zatím nejsilnějšího soupeře (9. nasazený hráč U16), se kterým se tady kdokoliv z naší výpravy setkal, a navíc jí podruhé za sebou přiřadil černé kameny. Moc se mi líbilo, že si Monča ani slůvkem nestěžovala na zákeřný osud, a naopak se včera večer velmi svědomitě připravovala na dnešní nelítostný boj. Energie vložná do přípravy zahájení přinesla své ovoce, protože Berlínská zeď vytvořená proti Španělskému nájezdu nejevila po úvodních 15 tazích ani známku trhliny. I ve střední hře hrála Mončae velmi dobře, pak se však nechala trochu vyprovokovat k postupu pěšců před vlastním králem a rázem měl bílý na co útočit. Ztráta pika pak asi byla logickým vyústěním vzniklé situace. V tuto chvíli se již bílý zřejmě domníval, že partii v klidu a bez námahy dovede do vítězného konce, ale chyba lávky, chlapče, Monča se nevzdává! Naopak, vykouzlila pěkný fígl, kterým bílého pěkně zmátla, a povedlo se jí ukořistit kvalitu. Soupeř však stihnul ještě pobrat pika a tak vznikla vyrovnaná dynamická pozice. V té Monča i vzhledem k vzniklé časové tísni nepokrčovala přesně, ale soupeř se ještě pěkně zapotil, než partii dovedl k vítězství. Prohra mrzí, ale dojem, který Monča zanechala, byl obdivuhodný. Její bodový zisk zatím nedopovídá tomu, s jakým zápalem hraje, takže věřím, že v dalších kolech k ní již bude los přívětivější a i vám divákům ukáže, že její šachová výkonnost je jinde, než jak se to může z výsledků na vašich noteboocích jevit.

  Vašík dnes neměl svůj den. Hned v zahájení se nechal zlákat do jedné z nejstarších variant Italské hry, která bohužel nevěští pro černého nic dobrého. Nakonec z toho Vašík vyšel materiálně jakžtakž vyrovnaně, ale vývin a souhra figur byly jednoznačně na straně soupeře. Kapitulace černého krále tak na sebe nenechala dlouho čekat. Vašík si z dnešní partie bude velmi živě pamatovat, že hamižnost se zvláště v šachách nevyplácí!

  Kubík měl dnes černé kameny a zkusil své štěstí proti Skotské hře. Zahájení sehrál velmi dobře, drobnou kaňkou na kráse byl vzniklý trojpěšec na c-sloupci, ale to nebylo nic, s čím by se nedalo dále hrát. Ve středníhře Kuba parádně ovládl d-sloupec, takže pozice byla rázem v živé rovnováze. Zamrzí výměna vlastního střelce za soupeřova jezdce, po níže se bílému otevřel a-sloupec a rázem měl bílá věž kde útočit. Kubík pak připravil na soupeře ještě léčku s matem na poslední řadě, ale dopadlo to bohužel tak, jak ve známém přísloví o jámě a kopání. Velká škoda, dnes Kubík bojoval chvalitebně (čímž bych chtěl oponovat hodnocení pana Biolka, který by Kubíkovi napsal čtyřku), mezery v šachové strategii se při pilném tréninku během roku odstraní a dnešní partie tak může sloužit jako výborný výukový materiál.

  Z karlovarského okénka:

  Kuba si dnes doslova smlsnul na soupeři a již po hodině hry měl odpracováno. Velmi dobrý výkon! Jindra dnes daroval v zahájení soupeři pěšce, pak ale vytvořil pěkný jezdcový blok v centru šachovnice a remíza v tu chvíli nebyla nesplnitelným cílem. Bohužel pak vyměnil svou nejlepší figurku za soupeřovu nejhorší a vzniklé mohutné pěšcové centru již bylo nad jeho síly. Honzík se dnes dočkal první výhry v turnaji. Za plným bodovým ziskem si šel tvrdě hned od začátku partie. V loupežnické variantě ukořistil věž a dámu a bylo vymalováno.Dnešní bilance je pozitivní (2/3) a kluci tak v tomto kole byli zatím nejblíže bonusu, který mají slíbený za plný počet bodů z jednoho kola, a sice návštěvě cukrárny na účet trenéra. Hráli opravdu dobře, takže věřím, že jackpot ještě do konce pobytu padne… ;) Večer je na programu karlovarsko-chodovský Bang.

znak CH

Partner naší výpravy

8 komentáře(ů) k příspěvku Mistrovství Čech mládeže

  • Marcel

    Monča zaslouží dnes velkou pochvalu a jsem rád, že Milošo komentář to jasně dokazuje. Žádné nářky na osud a tvrdá práce. Super, tohle se Monče brzo vrátí. Milošovi patří díky za komentáře, protože jsou vypovídající oproti pouhým výsledkům. Zdravím do Harrachova a přeji hodně sil na zítřejší dvoukolo.

  • Premek

    Dobrý večer do Harrachova,
    gratuluji všem hráčům k nějakého bodového zisku a doprovodu, jak to společně zvládáte. V každou volnou chvilku sleduji zpravodajství až mám místy pocit, že jsem sám v hracím sále. Turnaj se bude teprve lámat, tak ještě vydržte a zaberte, ať všichni v Krkonoších ví, zač je v Chodově uhlí. Držím své okousané palce a přeji hodně sil do druhé poloviny turnaje.

  • Majka

    4.kolo
    Hlásím čerstvě z centra dění – Vašík, Kubík prohra. Očima laika byli oba rychle hotoví a oba přehlédli v rychlosti důležité tahy. Od mistrů oba známka 4. Čekáme na další…

  • Majka

    Ahojte z Harrachova.
    Snad se mi na potřetí podaří vložit pár slovíček ze 3.dne turnaje…
    Třetí kolo vypuklo v 9h.a 11.40. měly všechny děti odehráno. Dnes se trochu smutnilo, ale mraky jsme rozehnali odpoledním programem. Vašík, Monča, Standa – prohra, Kubík – výhra. Když jsem viděla smutná očička, rozhodla jsem se přivést děti na jiné myšlenky na čerstvém vzduchu. Po obědě jsme vyrazili (bohužel bez Standy) na Mumlavské vodopády (nádhera , krása, relax), pro velkou radost dětí jsme dále pokračovali výletním vláčkem. Podívali jsme se očima závodníků ze skokanského můstku (velký respekt…).Dokonce i Vašík s Mončou překonali strach a vyfotili se na samém okraji vyhlídky  No a následoval slíbený pohár, ale to byl pohár !!! Obrovský a výborný …Kubík dal přednost neméně dobré palačince. Tím jsme doplnili kalorie z vynechaného oběda, který se opravdu nedal pozřít a vyrazili jsme zpět na hotel. Na děti už čekal Miloš a pustili se s ním do přípravy a rozborů. Večeře byla fajn – rýže a omáčka (asi čína  ) a hurá na simultánky s p.Tůmou a p.Vlasákem. Varští hráli s p.Tůmou, Chodovští s p.Vlasákem. Varští uhráli 1x remízu a Chodovští p.Vlasáka drtili 1h.40min  Teď už jen odpočíváme, kluci koukají na pohádku, Monča studuje soupeře, venku prší…bude se dobře spát …

  • Marcel

    Článek je aktualizovaný a to včetně povedené Vašíkovo partie ze 2. kola :-)

  • Tegdovi

    samozřejmě myšleno, že pěsti držíme celé výpravě :-)

  • Tegdovi

    I my všem účastníkům držíme palce a děkujeme za každé postřehy. Vaše stránky už prakticky mají své místo na panelu oblíbených a staly se tak naším každovečerním oblíbeným seriálem. Děkujeme a posíláme pozdravy všem karlovarským šachystům do Harrachova.:-)

  • Marcel

    Tak průběžná zpráva z dějiště. Kubík právě vyhrál :-) , Vašík hraje nejspíš obrácené rošády a Monča řeší atak dámy. Standa relaxuje na chodbě a prý stojí na remízu, což by bylo s Půlpánem velmi dobré. Zkusím ještě zjistit jak si stojí Ríša, než uteču na jednání. Držím pěsti.

Napsat komentář