Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Lukášovo úspěšná sezóna

Turnov polil Lukáše živou vodou

DSC_5120_00001

  Na začátku sezóny 2017-2018 přestoupil chodovský odchovanec Lukáš Vlasák do klubu z Libereckého kraje Zikudy Turnov a jakoby jej v té chvíli polilo živou vodou. Tým, který začal skládat GM Pavel Šimáček sázel kromě zkušenosti (např. slovenský velmistr Ftáčnik), také na zahraniční posily jimž vévodí velmistr Maxim Rodhstein z Izraele, který se usadil v Praze, ale i na mladé hráče. Vedle Lukáše dostal nabídku Honza Vykouk či Tomáš Kraus. Trochu mi to připomnělo rok 2013, kdy Lukáš hrál za suverénně nejmladší tým extraligy Tatran Litovel, se kterým překvapivě získal bronzovou medaili.

  Podobně překvapivý výsledek urval Lukášovo nový tým i tento víkend v Brně, když dokázal poslední tři kola vyhrát a svoji cestu extraligou zakončil ziskem bronzu. Navíc Lukáš s Honzou si uhráli IM normy. Lukášovi se to podařilo již v pátek, když porazil IM Pulpána a se ziskem 6,5 bodu z 9 kol se již mohl radovat. Normu navíc udržel i po 11 kolech, v nichž si připsal jedinou porážku od GM Lázničky. Dva letošní úspěchy Zikudy (vítězství v Poháru ČR v rapidu družstev a vítězství na MČR čtyřčlenných družstev) doplnili hráči ještě extraligovým úspěchem a pan Zikuda byl po zásluze odměněn za svoji úžasnou podporu šachové hře. Mimochodem, v našem kraji máme registrováno 101 hráčů do 15 let. Zikuda Turnov jich má 130! Turnov je přitom město se 14 tis. obyvateli. To je prostě paráda.

  Neděli jsem s Petrem a Kubou Kůsovými trávil v Brně na extraligovém finále a děkuji jim nejen za skvělý výlet, ale i možnost vychutnat si turnovský úspěch přímo v dějišti. Navíc procházet se v sále a sledovat při hře Navaru, Ponomariova, Lázničku, Širova, Harikrishnu, Wojtaszka a další, je prostě zážitek. Mimochodem, po skončení utkání jste u jednoho stolu měli pocit, že se při blicání sešla banda puberťáků, která řádí a až dětinsky se šachem baví. Ten stůl měl průměr ELO tak 2650 :-) .

  Lukáš však slavil rovněž na poli trenérském na nedávném republikovém šampionátu v Koutech. Jeho svěřenci byli velmi úspěšní, když vybojovali tři medaile. Bronzový Matouš Hlavina urval medaili v posledním kole, stejně jako Karin Němcová, která na poslední chvíli dokázala vybojovat medaili nejcennější a k titulu mistryně ČR v kategorii U20 a U18 přidala i tu z kategorie U16. Koutský příběh Kubíka Kůsy zná v tomto kraji snad každý a není nikoho, kdo by mu za jeho tvrdou práci a skvělé vystupování nepřál úspěch. Titul získal naprosto s přehledem a Lukáš se mohl culit podobně jako na titulní fotografii. Po loňské premiéře v roli reprezentačního trenéra na ME juniorských družstev v Polsku, čeká Lukáše stejná akce v Německu a my mu přejeme, aby měl důvod se „culit“ dál a jeho práce s talentovanou mládeží na svazu měla smysl a bavila ho.

titulní fotografie – zdroj Vladimír Jagr

Napsat komentář