Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Mistrovství Čech mládeže

Harrachov odstartoval

IMG-20161022-WA0001  V sobotu 22.10.2016 se do Harrachova sjedou mladí šachisté z celých Čech, aby poměřili své síly. Zastoupena bude i skupinka chodovských příznivců královské hry, která do místa dění dorazí již v pátek večer. Krajské přeborníky Vašíka Vojíře a Ríšu Randáka (první Kubík Kůsa volil mladší kategorii) doplní Monika Kurčíková, Standa Srba a čerstvý přírůstek Kubík Červenka, který bude poprvé sbírat cenné zkušenosti na podobné akci a pro něhož má mistrovství především význam z pohledu intenzivního tréninku a nasátí atmosféry. Trenérsky se o děti postará Miloš Hüttner, což je zpráva více než výborná a paní Červenkové patří velké díky, že se zhostí role doprovodu. Držme tedy našim hráčům pěsti a podpořme je v komentářích.

  (21.10.) Výprava dorazila do místa určení v pořádku, prezentace a ubytování se však opět neobešly bez problémů ze strany pořadatele. Při jeho zkušenostech je to opravdu již zarážející. Poděkování patří jak Pavlu Randákovi, tak i Marii Červenkové za snížení vlastního komfortu ve prospěch dětí. Myslím, že rodiče toto jistě ocení. Především řešení vzniklé situace ze strany paní Červenkové, která je na podobné akci poprvé, bylo perfektní a zaslouží uznání. Věc budeme pochopitelně řešit, ale mistrovství si tím kazit nebudeme a těšíme se na průběžné komentáře i fotografie z místa dění. Všem držíme pěsti.

  (22.10.) Včera večer jsme potvrzovali Standovo zájem hrát mistrovskou kategorii a protože počet hráčů v HD16 byl lichý, logicky dostal žolíka nejsilnější hráč dané kategorie v openech. Paráda, Standa si tak může s čistou hlavou zkusit zahrát o postup.

  (23.10.) Máme za sebou dvě kola, na web jsou přidány první dorazivší fotky a nutno dodat, že výprava vypadá spokojeně. Dle slov paní Červenkové jsou děti naprosto v pohodě a pobyt si užívají. Sportovní výsledky můžete sledovat na webu pořadatele, odkaz dole a pokud se hráči dostanou výše v pořadí, můžete sledovat jejich um v přímém přenosu. Tak si to užijte.

 Milošovo zápisky z Harrachova – 1 .den

  Na místo jsem s karlovarskou (Kuba Kůsa, Jindra Tegda a Honza Očenášek) výpravou dorazil v sobotu o půl dvanácté. Oproti předchozím létům se hraje v novém větším hotelu Fit & Fun, který pojme všechny účastníky MČech (téměř 600 lidí!!) včetně stravování a hracích prostor. To je oproti loňsku určitě velké plus, neboť odpadne často nepopulární přecházení mezi jednotlivými hotely – to když se v jednom hotelu hrálo a v druhém (kilometr vzdáleném) se jedlo a spalo. Nevýhodu je přetížená nebo nedostupná wi-fi síť a dlouhé fronty při vydávání obědů, ale to nás nemůže rozházet.

  I přes rozlehlost hotelu nebyl problém brzy po příjezdu najít hlavní část výpravy – Kubu Červenku, Vaška Vojíře, Monču Kurčíkovou, Standu Srbu, Ríšu Randáka, Pavla Randáka a paní Červenkovou. Oproti původním plánům došlo k přiřazení jiných pokojů, než bylo původně objednáno. Po zásahu paní Červenkové došlo alespoň k následujícímu kompromisnímu řešení: Pavel, Ríša a Standa jsou na tří-lůžkovém pokoji, zbývající kvintet spí na luxusním čtyř-lůžkovém mansardovém pokoji.

  Před úvodním losem přišla naopak jedna velmi příjemná zpráva – Standa dostal divokou kartu v mistrovské kategorii a tak si on bude moci zabojovat o titul mistra Čech do 16 let. V prvním kole narazil Standa na soupeřku ze Zaječic. Černými v zahájení  bez problémů vyrovnal a za nedlouho i pěkně vedeným útokem zvítězil.

  To Ríša měl úlohu daleko těžší, narazil na dvanáctého nasazeného Matěje Půlpána a bohužel pro nás se překvapení se nekonalo. Monča taktéž narazila na velmi obtížného soupeře. Držela se dlouho statečně, ale nakonec se jí přeci jen stal osudným opožděný d-pěšec, kterého si v zahájení trochu nešťastně vytvořila. Prohra sice mrzí, ale Monča se dnes naučila něco nového z šachové strategie.

  Vašek prožil partii jako na houpačce. Nejprve obdaroval soupeře střelcem, ale zbraně nesložil a po pár tazích naopak on dostal od soupeře dáreček v podobě věžky. Šikovně se pak soupeři vmanévroval na sedmou řadu a už už to vypadalo, že bude brát bod. Bohužel pár nepřesných tahů nakonec vyústilo v koncovku věže proti jezdci s pěšci pouze na královském křídle. Vzhledem k postavení pěšců už nebylo snadné hledat cestu k výhře, a tak asi nakonec oba soupeři rozešli smírně. Vašík však prokázal potenciál a myslím si, že se od něj máme ještě na co těšit.

  Kuba nastoupil proti snad nejstaršímu účastníkovi turnaje panu Miloslavu Svobodovi (ročník narození 1945). V prvních tazích byla na Kubovi vidět nervozita z velkého turnaje (a možná i velkého soupeře), pak se však dostal do svého rytmu a vytvořil si pěkný tlak na královském křídle. Povedlo se mu i narušit pěšcovou strukturu v okolí soupeřova krále. Bohužel však v rozhodující okamžik zvolil tah střelcem na opačnou stranu než by bylo vhodno, což umožnilo soupeři efektní způsob obrany, ze kterého pak přešel do protiútoku. Obrana není Kubova silná disciplína, a tak velmi brzy k nehodě a bez dámy už to opravdu nešlo. Líbil se mi však Kubův tah na bránu a věřím, že se brzy dočká své první velké výhry.

  Z karlovarského okénka:

  V prvním kole si Kuba (Kůsa) pěkně protříbil své taktické dovednosti a sérií několika přesně mířených úderů svého soupeře jednoznačně přehrál. Jindra ve své první mistrovské partii neudržel pozornost na uzdě a již v zahájení skočil své soupeřce na lep. I přes další snažení ztracenou figuru nenahradil a byl nucen po dvou hodinách boje kapitulovat. I na Honzíka dolehla nervozita z první partie na turnaji. I když začátek partie nebyl ideální, postupně si Honza vybudoval nadějnou pozici, ale místo silné vidličky na dámu a věž přišla nesoustředěnost a těžko vysvětlitelná hrubka, kterou lze patrně přičítat nervozitě. Po prvním kole tak bilance 1/3, ale kluci jsou odhodláni se o další body porvat.

  Milošovo zápisky z Harrachova – 2 .den

  Nedělní dopoledne byla na programu velmi povedená přednáška IM Pavla Šimáčka na téma útoku v Sicilské hře. Čtyři pěkně vybrané a komentované partie byly určitě velmi inspirativní a už se těším, až se podobně pestrých útoků dočkáme i v partiích našich svěřenců :-) . Standa dostal v druhém kole papírově silnějšího soupeře, a tak partii rozehrál velmi pevně a solidně bez větších ambicí na zisk výhody. Očekávalo, že by se mohl soupeř nechat zlákat k trochu nepřipravenému útoku, z něhož by pak Standa těžil. Bohužel soupeř dnes neměl na útočení příliš pomyšlení a tak partie nakonec dospěla do remízových vod.

  Ríšovi se nepovedlo najít na svého soupeře úspěšný recept, a tak i tato partie skončila nakonec remízou. Monče se dnes podařilo rozehrát partii s opačnými rošádami. Bohužel trochu otálela s útokem na soupeřova krále. Ani černý se však nehrnul do přílišného rizika, a když se k tomu přidal i značně pokročilý čas na hodinách obou soupeřů, byla podepsaná remíza asi logickým vyústěním partie. Příště to chce více odvahy a přijde i výhra!

  Vašík dnes sehrál svou partii znamenitě. V zahájení vyvinul všechny figurky, schoval krále a i přes ztrátu pěšce si udržoval prostorovou převahu. Soupeře pak jednoznačně převálcoval v umění práce s dvojicí střelců a dvojici věží, tuto pasáž sehrál Vašík opravdu mistrovsky. Odměnou mu byla pěšcová koncovka s dvěma pěšci víc, kterou naprosto s přehledem přetavil ve vítězný bod. Parádní partie, jen tak dál!

  Kuba hrál dnes černými proti Anglické hře. S tímto velmi obtížnými zahájením si Kuba poradil dobře a bez problémů vyvinul všechny figurky, schoval krále a chystal se rozvíjet útok v centru. Bohužel nedocenil soupeřův mezitah a místo zisku perspektivní pozice z toho byla bohužel ztráta figurky a tím i naději na bodový zisk v této partie. Kuba sice nesložil zbraně, ale soupeř si zbytek partie již zkušeně pohlídal. Kuba tak má za úkol u příštích partií třikrát měřit a jednou řezat, snad to už zítra bude slavit úspěch.

  Z karlovarského okénka:

  Kuba (Kůsa) si po přípravě s Lukášem Vlasákem bez problémů poradil se svou soupeřkou v miniaturace a pomstil tak Jindru, který s touto soupeřkou prohrál v prvním kole. Jindra dnes zaznamenal svůj první mistrovský půl bod i když v závěrečné koncovce mohl zkoušet svého soupeře ještě lámat. Honzík se dnes odvážně pustil do svého soupeře, bohužel však zapomněl vyvinout své dámské křídlo, což se mu nakonec stalo osudné. Dnes tedy 1,5/3 a věříme, že zítra budeme pokračovat ve vzestupné tendenci.

6 komentáře(ů) k příspěvku Mistrovství Čech mládeže

Napsat komentář