Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

KS družstev

Drama šťastnější pro soupeře

sachylogo_02  Přichází neděle a s ní další zápas krajské soutěže družstev. Tentokrát již předposlední. Doma jsme přivítali v rámci 10. kola tým Hroznětína „C“, který je jasným favoritem. Družstvo ve složení Zícha, Kurčík, Orava, Červenka a Štefka však neprodá určitě kůži levně. Zápas začal s malým zpožděním, které však nezpůsobil časový posun, ale drobná technická lapálie na vozidle hostů.

  V 10:10 hod. je odstartováno. Tomáš a Matěj mají na šachovnici za bílé Skotskou, přičemž Matějovi dovolil soupeř přetáhnout pěšce na d5 a Tomášovi vyměnit a centraliozovat dámu. Oba tak vyšli ze zahájení velmi dobře. Kubík s Honzou černými chytli zvláštní zahájení, které v případě honzíka může vést k převzetí iniciativy a u Kubíka se ještě uvidí. Každopádně bílý moc aktivitou nehýří. Radek pluje do Indické.

  Tomáš zapoměl na pátek a když měl po x-tazích na hodinách víc času než na začátku, orosil jsem se. Následná kombinace vedla ke ztrátě figury a brzy i věže. Je to marné, je to marné…. a přitom to umí pomaleji. Tuhle partii už soupeř nepustí. Honzík se nezorientoval nejlépe, výměnami ztratil výhodu ze zahájení a soupeř následně získal dva pěšce. Opačné rošády snad ještě s partií trochu zamotají. Ostatní zatím v pohodě.

  Další výstup ze zápasu je vyrovnaný. Zatímco Kubík nekorektně obětoval střelce s cílem rozbít soupeři obranu před králem, zapoměl na to, že nemá dostatek figurek na útok jež by měl následovat. Počítat oběť sotva pět minut je fakt málo. Naopak Matěj spotřebovává čas velmi dobře a stejně tak i stojí s pěšcem více. Pokud se rozhodne pro velkou rošádu a k tomu aktivní tah f4, bude stát královsky :-) ….Matěj není dravec a tak volba malé rošády byla logická, stále však stojí dobře. Jen se nebát aktivity. Kubík naopak nelogicky vyměnil dámy, byť nemusel a tak se předešlá oběť střelce jeví ještě hůře. Tomáš trpí a přemýšlí, když už je pozdě. Příště spolu oběhneme 100x DDM a teprve pak za šachovnici :-) . Honzík koriguje jednoho pěšce a partie je stále hratelná. Radek opticky rovina.

  Uplynul čas a s ním přichází další změny. Radek se dostal pod tlak soupeře, takže nyní řeší nejlepší formu obrany. Honzík se stále drží a nic není ztraceno. Tomáš dohrává a Kubík nyní ve věžovce, kde má pěšce za jezdce, hraje aktivněji a bude se pokoušet prosadit pěšce, aby donutil soupeře vrátit figuru. Uvidíme. Matěj nakonec zahrál f4 a přestože to šlo ještě ostřeji, musím ho opakovaně pochválit.

  Radek nakonec jako první sklání krále. Chvíli po něm dostává mat Tomáš a Honzík utěšen eliminací chyby z počátku partie přijímá nabídku remízy. Kubík bojuje v pěšcové koncovcem, kde má ale soupeř jezdce navíc. Matěje nepoznávám, teď vzal partii pekně zostra a pokud nepřepne, soupeř se pěkně zapotí.

  Kubíkovi sázka na pěce vyšla a partii nakonec zdárně zakončil, čímž snížil na 1,5:2,5. Bohužel Matěj, který hrál dnes opravdu skvěle, v závěru vyhranou partii nepochopitelně pustil. Místo koncovky s věží nechal stát dámu. Bohužel neudržel se v klidu a místo zamyšlení hrál rychle. Opravdu škoda, dnes by si bod zasloužil a neskutečně by s Kubíkem zlomili vývoj zápasu :-) .

  1. Zícha Radoslav – Čornyj Milan   0:1
  2. Kurčík Jan – Kriegl Karel   0,5:0,5
  3. Orava Tomáš – Bojtár Martin   0:1
  4. Červenka Jakub – Grieč Ladislav   1:0
  5. Štefka Matěj – Poláček Michal   0:1

 

Napsat komentář