Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119207Celkem:
  • 53Dnes:
  • 2257Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Open Mariánské Lázně 2013

Lukáš se vrátil po roce do Mariánek

V lázních to byl propadák

100_2596  Poprvé si Lukáš vyzkoušel šachové prostředí v Mariánských Lázních v roce 2004, coby 10-tiletý klučík. Na západ Čech se pak vrátil až v roce 2009, od kdy hrál pravidelně uzavřené IM turnaje. Letos si opět vyzkoučí otevřený turnaj, do něhož vstupuje jako pátý nasazený. Mimochodem, víte který slavný hráč hrál tento turnaj v roce 2002? Tehdy byl ještě malým klukem a pokud napíšete správnou odpověď, získáte bodík do soutěže :-) .

  Největšího šachového turnaje našeho kraje se zúčastňuje vícero regionálních hráčů, bohužel z mládeže pouze Jenda Špička, což je určitě škoda. Podobné akce přinášejí tolik potřebné zkušenosti. V prvním kole Lukáš porazil černými Němce T. Gungla (1885), Jenda podlehl papírově silnějšímu B. Smolíkovi (2014).

  Nedělní kolo postavilo Lukášovi do cesty Srba M.Ivanoviče (2088). Další úspěšný krok v cestě turnajem byl naplněn a vy si zajímavou partii můžete prohlédnout zde. Zítra se již bude muset Lukáš soustředit vedle turnaje i na školu, kde si plní své studijní povinnosti před uzavřením pololetní klasifikace. Přeci jen maturita klepe dveře :-) .

  Třetí kolo Lukášovi vůbec nevyšlo. Kristýnu Novosadovou (2158) určitě nepodcenil, protože se jedná o zkušenou hráčku s mezinárodními zkušenostmi. Prostě ho v jeden okamžik zklamal propočet a partie byla ztracena. Šťastně nezačalo ani úterní dvoukolo, když bílými nedokázal přehrát hráče s raitingem o 300 bodu nižším a to i přesto, že měl vyhranou koncovku, kterou prostě nedokázal uplatnit. Každý máme někdy den blbec a zde se navíc asi projevil i tréninkový výpadek, který hráči taky moc na psychice nepřidá. V odpoledním kole naplnil papírové předpoklady a po výhře nad Jendovo soupeřem z prvního kola se dostal na 3,5 z 5. V druhé polovině turnaj se Lukáš pokusí dostat na své turnajové nasazení, tak doufejme, že jeho mise bude úspěšná. Jenda se po úvodní velké rošádě pomalu rozehrává a je po pěti kolech na 1,5 bodu. O zkušenostech již byla řeč na začátku článku a to je v případě tohoto mladého hráče to nejpodstatnější.

  Šesté kolo přineslo výhru a remízu. Lukáš ve francouzské porazil M. Kolovratníka (2131) a postupně se dotahuje zpět nahoru, Jenda si připsal cennou remízu černými. Poslední třetina turnaje bude určitě zajímavá a uvidíme, jak kluci využují finiš, který ve „švýcaru“ hodně promlouvá do konečného pořadí. Tak držme pěsti :-) .

  Bohužel závěr turnaje potvrdil jen to, co jsme sledovali v jeho průběhu. Kombinace školy a podobného turnaje není nejlepší volbou. Zatímco ve škole Lukáš finišoval skvěle a výsledkem nám (myšleno rodičům :-) ) udělal velkou radost, v šachovém světě své přiznivce vůbec nepotěšil. Performance 2157 dokonce překonala loňský nejhorší turnaj, a to právě v M.Lázních. Prohra a dvě remízy v závěru s hráči papírově slabšími ukazuje na nedostatky, které bude muset nyní v relativně krátké době odstranit, chce-li pomýšlet na březnovém MČR juniorů na úspěch.

  Jenda si připsal prohru, remízu a výhru, čímž se téměř dotáhl na svoji výkonnost a jako přidanou hodnotu má 7 partiií s papírově silnějšími soupeři a z nich 2 body.   

Výsledky otevřeného turnaje.

2 komentáře(ů) k příspěvku Open Mariánské Lázně 2013

Napsat komentář