Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119203Celkem:
  • 49Dnes:
  • 2253Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

IX. VELTATEA CUP 2015

VELTA byla sladká :-)

ulc  V sobotu 18.4.2015 zahájil přesně v 10:00 hodin ředitel turnaje Marcel Vlasák 9. ročník tradičního šachového turnaje VELTATEA CUP, který se hraje jako krajský přebor mládeže v rapid šachu. Vítězové kategorií U10, U12 a U14 si vybojují právo účasti na mistrovství ČR. Chodovští pravidelně zařazují i nemistrovskou kategorii U18. Ředitel turnaje poděkoval všem partnerům za spolupráci, stejně jako svým kolegům, kteří se budou podílet na organizaci. Děti si tak v přestávkách mezi partiemi mohou vyzkoušet řešení diagramů, řešení sudoku anebo odpočívat při sledování pohádek. Pochopitelně nechybí ani bufet, takže hlady nikdo trpět nebude :-) .

   To ovšem nejsou všechny novinky. Z turnaje se v každém kole přenáší dvě partie on-line, takže stačí na webu jen kliknout na odkaz „on-line“ a jste s námi v hrací místnosti. Pořadatele velmi potěšil ohlas na výzvu „Bude Velta sladká?“, neboť hned 8 maminek do hracího sálu přineslo svůj sladký výtvor. Myslíme si, že letošní turnaj bude opravdu stát za to, tak si jej užijte spolu s námi. Děkujeme panu Kurčíkovi, který zajistil navíc i plastové tácky a vidličky.

1. kolo:

  Úvodní kolo bylo zahájeno v 10:10 hodin. Mnohé partie skončily velmi rychle, děti však na pohádky nedorazily. Výtvory našich maminek je tak nadchly, že je musely hned ochutnat. Nedivím se jim a maminkám tímto skládám hold. Bylo to výborné, stihl jsem také ochutnat :-) . Start on-line se rovněž povedl, za což Lukášovi děkuji, měl jsem trochu obavy. Přeci je technika občas překvapí. Perfektní je účast 22 dětí v nejmladší kategorii, mrzí pouhá tříčlenná účast v dorostenecké nemistrovské kategorii.

2. kolo:

  Druhé kolo již nabídlo zajímavé duely. Například Lenka s Petrem Špeňarem hraje na online. Jako trenér musím vyslovit spokojenost s tím, jak si někteří svěřenci vedou, když sleduji jejich závěry partií. Na zajímavou mě upozornil Pavel B. a Vašík si v ní skutečně vedl profesorsky. Děti se již o přestávkách dělí do skupin podle zájmu. Někdo řeší, někdo sleduje pohádku a někdo ještě koštuje dobroty maminek. Těch ale rapidně ubylo a to je výborné :-) .

3. kolo:

  Třetí kolo nás přiblíží k polovině turnaje. Partie probíhají v klidném prostředí, hluk minulých let je ta tam. Na on-line se potkali staří známí. Dneska, když partie sledují celý svět :-D , snad remízu nedají. V přímém přenosu se snaží o skalp tepelského Kuby i náš Jirka. Jsme rádi, že se na nás přišla podívat i chodovská televize. Určitě dáme na web odkaz, aby jste se ve spotu třeba i našli :-) . Tempo hry se postupně zpomaluje, jak na sebe naráží stejně silní soupeři. Velta bude dnes dlóóóóuhááááá :-) .

4. kolo:

  Na prvních deskách a i na živo můžete sledovat Jirku U., který zvládl předchozí koncovku s Kubou a nyní jej potkává Karin. Ve čtrnáctkách se odehrává tradiční chodovský duel Standa – Ríša. Zatímco někteří již spokojeně nahlásili své výhry, např. Tomík K., Lenka či Tomáš O., který se však bez mučení přiznal, že hrál zase rychle :-) , ostatní ještě hrají a ti poslední dohrávají skutečně na vteřinách. Dobré zjištění! Fotografie bohužel díky výpadku na rajčeti nelze aktualizovat. Mimochodem, je zajímavé, jak se do řešení sudoku a diagramů zapojili i dospěláci. Výsledky, které můžete průběžně sledovat na chess-results již něco napovídají o tom, kdo bude mít medailové ambice.

5. kolo:

  Poslední partie předchozího kola Beranová – Ulč byla dramatická, dobrá volba pro přímý přenos :-) . V kategorii U10 se v čele usadili 100% Šimon Pastierik a Kuba Kůsa. Budou tak prvními „malými“, kteří se dnes objeví na on-line. V U12 je včele Petr Špeňar a Karin a právě její partii s domácí Lenkou jsme vybrali pro druhý přímý přenos. V U14 vede Jenda Špička následován hned čtveřicí domácích chrtů :-) .

  Vašík v tomto kole rychle porazil v oddílovém duelu Tomíka. Ten mi ohlásil s úsměvem, jak to umí jen on, že se opičil a Vašík ho potrestal. Výborně stojí rovněž Jirka, který pěknou kombinací získal dámu proti Péťovi Špeňarovi. A už hlásí náš hráč zisk bodu :-) .

6. kolo:

  Vašík Vojíř se probojoval na 4 místo průběžného pořadí a tak jej za odměnu dáváme na on-line. Utká se s Kůsou. Druhou dvojici pak tvoří chodovští Randák s Gárským. Mezi tím již skončil „pidi“ turnaj dorostu, ve kterém si příliš hráči nezahráli. Účastníky však může těšit fakt, že si každý odnese finanční cenu :-) . Turnaj vyhrála Blanka Brunová z ŠK K. Vary před domácími Petrem Čalounem a Honzou Stuškou.

7. kolo:

  A jdeme do finále! V žádné kategorii není o vítězi rozhodnuto a tak se máme na co těšit. Pouze první Beer v U12 má alespoň půl bodový náskok. Na on-line se vrací sourozenci Gárští. Největším dramatem byl rozstřel Standy s Jendou o první místo v kategorii U14. O vítězi rozhodla až třetí dodatečná partie. Po delší době o sobě dal vědět vítězstvím v U12 Jirka Beer, kterému jsem osobně prognózoval výbornou budoucnost, ale letošní sezónu za povedenou považovat nemůže. V U10 si medailisté vybojovali 6 bodů a až pomocné hodnocení rozhodlo o titulu, tím šťastným pak byl Kuba Kůsa.

  Poslední kolo rozhodlo o definitních držitelích medailí a přestože jsme nedosáhli letos loňských výsledků, máme několik důvodů ke spokojenosti. ŠK Spartak Chodov byl jednoznačně nejpočetnější výpravou na turnaji. Počítám-li již „našeho“ Martina Lukeše, pak číslo 19 téměř dvojnásobně převyšuje druhou nejpočetnější výpravu. Děti určitě zaslouží pochvalu za bojovnost a někteří mě přímo i nadchly tím, co předváděli na šachovnici. Pravda, organizace mi nedovolila příliš sledovat partie, tedy spíše vůbec ne :-) , ale přesto. Vašík Vojíř v několika partiích odvedl skvělou práci a přestože mě občas na tréninku zlobí nepozorností, pak tady hrál jak z učebnice. Skončil čtvrtý, ale vyjmu-li plzeňskou Míšu, pak je Vašík třetím nejlepším hráčem našeho kraje!!! a to nehraje šachy ani dva roky. To že Tomáš Orava získá 4 body a ještě se mi občas pochlubí, že vyhrál i po té co předváděl bleskový šach, je pro mě překvapení. Stejně mu ty ruce budu přivazovat :-) . Tomík Kratochvíl má určitě budoucnost a vůbec bych se nedivil, kdyby za dva roky bral medaili, možná i tu zlatou. Myslím, že i další zástupci v U10 mohou být spokojeni, neboť si odnesli minimálně 2,5 bodu a to se počítá.

  Mezi dvanáctkami se nejvíce dařilo Jirkovi Ulčovi, který zdaleka neřekl poslední slovo a letošní 4. místo příště opět přetaví v medaili. Lence se nedařilo, neměla svůj den, přesto předvedla pěkný výkon v duelu s Kubou Kačírkem. Být pátý a říci, že se mi příliš nevedlo, co by za to jiní dali. Na tréninku se budu určitě ptát, jak mohl Honzík Choma získat 3 body, protože proti němu je i kulový blesk naprostý břídil v rychlosti :-) . Kdyby tenhle klučina prodal co má v hlavě, tak atakuje bednu.

  Mezi nejstaršími jsme opět sázeli na osvědčenou trojici, která obsadila 2. až 4. místo, když nejvíce Jendu Špičku potrápil Standa Srba. Vyhrát KP až ve třetí nástavbě se nestává příliš často. Pavel Gárský určitě může být spokojený s bronzovou medailí, stejně jako Monika Kurčíková, která potřebuje dlouhé tempo, přesto i v rapidu si přišla na tři body a „šťastné“ sedmé místo.

  Konec turnaje se již nesl v očekávání vyhlášení a tedy v živé atmosféře, což já vždy špatně koušu. Rád dopřeji finalistům klidnou hru. Slušelo by se tedy alespoň zde poděkovat celému týmu za práci, kterou měl s pořádáním turnaje. Přemek junior je mladý šikovný muž, který ví jak chutná práce. Bufet v jeho podání s podporou kamaráda byl toho jasným důkazem. Za mě výborná :-) . Martin s Pavlem uspořádali doprovodné soutěže, Iveta nám zajistila „oddechovku“ s tučňáky a králem Jelimánem a kupodivu nejpravidelnějšími návštěvníky byli Standa a Jenda. Nezasvěcení možná nechápou, my však víme, co víme :-) .  Lukáš odřídil skvěle on-line, i když musel při posledním kole odjet zpět do Prahy za tréninkovými povinnostmi. Anna Gárská pomáhala s přípravou a se vším co bylo třeba. Bonbónkem pak byla úžasná reakce maminek našich dětí ze šachové školičky a přípravky. Sladké výtvory byly krásným doplňkem turnaje a Mat a Pat vám dámy děkují a s nimi všichni, kteří měli možnost ochutnat :-) .

Celkové pořadí v rámci KP (počítáni jsou pouze hráči kraje):

1. ŠK Karlovy Vary 3-1-0 (4 medailové příčky)

2. KŠ Tietz 1-0-0 (1 medailová příčka)

3. ŠK Spartak Chodov 0-2-3 (5 medailových příček)

4. ŠK K-servis Cheb 0-0-1 (1 medailová příčka)

Turnaj tak ovládli hráči ŠK Karlovy Vary a ŠK Spartak Chodov, přičemž hosté z Varů dnes byli o něco lepší a zaslouží si naši gratulaci.

Pavlovo soutěž v sudoku

  Po předchozí kvalifikaci nastoupilo do finále k řešení lehké varianty 12 dětí do 12 let včetně. Na středně těžkou úlohu si trouflo 7 dorostenců ve věku od 13 do 18 let a 9 dospělých. Mezi 28 soutěžícími bylo 6 žen. Vítězství v nejmladší kategorii získala Karin BERANOVÁ, v dorostu Monika KURČÍKOVÁ a v dospělých Barbora BRYXOVÁ. S ohledem na pravděpodobnost vycházející z prostého početního poměru účastníků by leckdo předpokládal alespoň jednoho pána s oceněním nejvyšším, nicméně souboj skončil skutečně takto. Podrobné výsledky jsou v přiložených souborech. Vítězkám a úspěšným řešitelům gratulujeme.

  Všichni úlohu řeší téměř stejným postupem, aplikují podobné metody, všichni se k výsledku nakonec dopracují, pokud se nedopustí hrubky, někdo ale má dar spatřovat zdůvodnění pro doplnění chybějící číslice rychleji. Rád bych vyzdvihl výkon paní Barbory BRYXOVÉ, která druhé v pořadí ujela o parník, pokud to je vůbec vhodný příměr, protože z jednoho konce parníku na ten druhý dohlédneme. Dosažený čas mezi 2 a 3 minutami důrazně naznačuje, že organizátor se bude muset při nějakém příštím souboji polepšit a alespoň u těch nejlepších měřit čas pomocí stopek. Pro tuto výkonnostní úroveň je dnes použitá časomíra s rozlišením na minuty ostudně hrubá.

  Je individuální schopností každého řešit úlohy pod časovým tlakem nebo přímou konfrontací s ostatními. To první šachisté velmi dobře znají pod slangovým „kisna“. Přiložené úlohy si můžete doma v klidu vyzkoušet vyřešit a svůj čas porovnat se soutěžícími. Výsledky hodně napoví, nicméně vězte, že v soutěži bývá čas obvykle o něco horší.

 

  • Poděkování patří našim partnerům:

znak CH

ddm

veltatea-logo

logo

6 komentáře(ů) k příspěvku IX. VELTATEA CUP 2015

  • Marcel

    Přemek mě svým postřehem přiměl také přidat dva momenty ze včerejšího turnaje. Potěšili mě Pavel G. a Tadeáš, protože dorazili na akci v oddílovém dresu. Je nasnadě opět doplnit dresy pro zájemce z těch mladších. Turnaje pak budou zeleno-bílé. A velmi se mi líbila malá Káťa B. z Tietzu. Nejen, že si ji velmi pochvalovali na „pohádkách“, ale na konci mě poprosila o cenu pro Miloše se slovy: „Miloš si taky zaslouží nějakou cenu, je moc hodný a učí nás dobře šachy“. No odolali by jste jí :-) . Úžasná reakce, které musela trenéra potěšit. My s Káťou souhlasíme.

  • Lenka Stranska

    Zdravím do Chodova, dovolila jsem si odkaz na výsledky U10 umístit i do článku o našich mladších žácích na http://www.skteplice.cz Váš čajový CUP hrál i teplický Ondra Slíva, tak ať i jeho oddíloví kolegové vidí, jak je šikovný.

  • Premek

    Ve stínu včerejších medailí zůstal trochu skryt včerejší osobní úspěch Vašíka Vojíře, který po zisku 4,5 b si s vekou rezervou vybojoval IV. výkonostní třídu. Podobný kousek se povedl novosedelskému Frantovi Míkátovi, kterému na stejný úspěch stačili body 4. Bohužel 4 uhrané body nestačili na zisk IV. VT Tomáši Oravovi. Díky nižšímu ratingu jeho soupeřů našemu hráči utekla „čtyřka“ jen o půl bodu.
    Vašíkovi a Frantovi blahopřeji a Tomášovi a všem ostatním hráčům přeji, aby to vyšlo již příště.

  • Anna

    Turnaj byl krásně zorganizovaný, vše fungovalo, o děti bylo bezvadně postaráno po všech stránkách. Organizátorům dávám velikou jedničku s ne hvězdičkou ale pořádnou hvězdou. Prostě „Pat a Mat“ umí.

Napsat komentář