Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119203Celkem:
  • 49Dnes:
  • 2253Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

IX. VELTATEA CUP

Bude Velta sladká?

Přihlášeno je 56 hráčů a hráček!

smajlik  V sobotu 18. dubna to vypukne. Krajský přebor mládeže v rapid šachu hraný v Chodově jako VELTATEA Cup má určitě co nabídnout. Děti rozdělené dle narození do tří mistrovských a jedné doprovodné kategorie budou bojovat o pohár krajského přeborníka, medaile, diplomy a věcné ceny. Mimo šachová klání budou děti o přestávkách soutěžit v řešení diagramů, sudoku, malování a také budou moci sledovat v oddechové místnosti pohádku. Dorostenci se určitě těší :-) .

  Soutěžit budou moci i maminky či babičky. Pokud nás poctí svým výtvorem z řady „sladké produkce“, tedy koláčem, bábovkou či něčím podobným. Účastníci turnaje jistě jejich dovednost ocení a my je za jejich snahu odměníme porcelánem (např. jídelní souprava, zapékací mísa).

  V propozicích slibované překvapení bude!!! Díky podpoře DDM Bludiště Chodov si diváci, kteří se nedostanou do hrací místnosti, také přijdou na své. Vybrané dvě partie z každého kola budou moci sledovat na internetu on-line :-D . Od Velty již bude pravidlem, že ŠK Spartak Chodov přenáší partie  do světa.

znak CH

ddm

veltatea-logo

logo

18 komentáře(ů) k příspěvku IX. VELTATEA CUP

  • Anna

    Chválíme „bufeťáka“, má naprosto suprovou nabídku, už se na něj moc těšíme a skládáme kapesné. Lenka s mámou

  • Stanislav Srba

    Velta sladká bude,o tom jsem přesvědčen. „Sladká“ pro novosedláky bude minimálně z toho důvodu, že po mnoha letech vstoupí na šachovou scénu novosedelský šachový klub. Historický den pro novesedelský šach se blíží.

  • Premek

    Omlouvám se, že jsem spustil tuto diskusi, která k tomuto článku vůbec nepatří, ale nová pravidla mě dost nadzvedla. Krajských talentů samozřejmě bude letos asi podobný počet jako v loňském roce a také finanční prostředky zůstanou podobné, dokonce budou o pár stovek vyšší protože letos se nám na MČR vyjímečně dařilo.
    Uvidíme, jak se nový model zavede do praxe. Já si, pokud dovolíte, zachovám názor, že se jedná o krok zpět. Doufám, že další příspěvky již budou k Veltě :-)

    • Stanislav Srba

      Možná jsem se nevyjádřil přesně. V rovině omezení svobodné volby, jak bude kraj s penězi nakládat, rozumím argumentu, že jde o krok zpět.
      Bez individuálních tréninků se dál šachisté neposunou, o tom žádná. Základem je pro mě ale skupinová práce, individuální trénink beru jako nadstavbu a měli by ho mít ti, kteří se chtějí věnovat šachu nadstandardně.
      Každá koncepce má svoje výhody a nevýhody. Obavy mám z toho, aby se v blízké době koncepce znovu nezměnila. Klub se přizpůsobí nové koncepci a ejhle, někdo vymyslí koncepci jinou.
      Chodov si svojí cestu nastavil rozumně. Skupinová práce včetně TOP tréninků se prolíná s individuálním tréninkem. I v tomto kontextu chápu Přemkovo rozhořčení. Moje vyjádření bylo v rovině obecné.

  • Premek

    Já váš optimismus ohledně krajského tréninkového centra rozhodně nesdílím. Nikdy jsem se netajil s názorem, že pro náš kraj je především potřeba všemožné podpory pro rozvoj členské základny a na tom teprve budovat talenty. Chtěl jsem proto budovat krajská tréninková centra a ne centra talentované mládeže. I z toho důvodu, že talenty ve smyslu chápání tvůrců této koncepce máme v současně době v kraji tak dva. V minulých letech se zavedl systém, který kombinoval podporu talentů formou individuálních tréninků a podporu zbývajícím dětem formou plošné dotace na soustředění. Oba tyto projekty se osvědčily a zpětně můžeme hodnotit, že nás nakoply o hodně výš a dál. Nyní oba tyto pilíře bouráme a výsledek bude ten, že se budou konat separátní soustředění pouze pro vyvolené a nebo budeme ideu projektu obcházet. Tímto kanálem protečou na krajské poměry obrovské peníze a výsledek nenude moci nikdy nahradit efektivitu individuálních tréninků. Marcel správně napsal, že jsme v minulosti fungovali bez dotací a dokážeme si poradit s jakoukoliv novou formou, ale s pozice činovníka, který by měl mít na zřeteli rozvoj celého kraje tuto změnu považuji za blbost a paskvil, který jde proti potřebám našeho kraje.

    • Marcel

      V mnohém máš Přemku pravdu, nicméně budování členské základny na krajské úrovni moc nefunguje. To je otázkou oddílů a ochoty oddílových vedoucích se tomu věnovat. To žádná koncepce shora nezajistí. Kraj by pak měl zajistit podporu talentů, protože to není zrovna levné a každá kačka se hodí. Zda volit formu individuálních tréninků nebo soustředění pro vybranou skupinu je věc diskuse. My umíme a děláme obojí, takže jsem v klidu :-) . Výsledek se ukáže v čase. Podívej se na nárůst naší členské základny, na zájem o naše akce a na počet finalistů v U12 a U14. Závěr: víc než na koncepci záleží na lidech :-D .

    • Stanislav Srba

      Počet talentů – dva. Pokud se loni přispívalo jedenácti dětem na individuální tréninky, pak si myslím, že se talentů pro rok 2015 najde více. Jaký klíč pro výběr letošních talentů byl nebo teprve bude zvolen, netuším. Celkový počet dětí a skupin může být rozhodujícím faktorem, jak se na změnu bude dívat šachová veřejnost
      Výhoda společného tréninku – děti se na něj budou více těšit a je větší šance, že u šachů vydrží déle.
      Individuál je nadstandard – zaplať si, sežeň si osobního sponzora.
      Plošná dotace na čtyři soustředění činila loni 6 000,- Kč – třeba se podaří tuto částku nějak sehnat a nahradit výpadek v systému.
      Loni přišlo na kraj pro talentované děti cca 37 000,- Kč. Letos by to mělo být 30 000,- Kč + nějaká částka za bodíky na MČR. Ve výsledku méně či více než loni?

      • Anna

        K tomu individuálu – „nadstandart – zaplať si, sežeň si osobního sponzora“ – ne každý rodič si dokáže najít sponzora – myslím, že v našem oddílu je jediný člověk, který to dokáže, myslím dále, že za těchto okolností může být třeba dost talentované dítě, ale pokud má ne zrovna finančně si dobře stojící rodiče a pak má smůlu. Viděla jsem to v tomto kraji již vícekrát, kdy chytré nebo sportovně zdatné děti se nemohly prosadit, protože prostě jejich rodiče na to neměly. (zde se dá polemizovat, na co rodiče mají – někteří mají opravdu velmi malé výdělky, někteří jen neumí hospodařit s penězi, ale i to pak pro dítě znamenalo konec jeho sportovní kariéry.

        Dále – společný trenink povzbudí, ale zároveň se děti navzájem vyrušují. Takže když jsem tak zkoumala názory těch svých – tak mají prý rádi oba typy treninků nastejno – individál je víc naučí, společný zas povzbudí.

      • Premek

        Ty počty jsou trochu jiné. Loni byla dotace 34746,- Kč, Letos bude 35021,- Kč.
        Z celkové částky dotace se loni odečítaly částky na soustředění i odměna manažerovi. Zůstatek byl vyplacen do individuálních tréninků.

    • Stanislav Srba

      Zástupci našeho kraje na MČR vybojovali 5 020,- Kč. Blanka 5 bodů, Lenka 5 bodů, Karin 2 body, Standa 1 bod. Jeden bod rovná se cca 386,- Kč.
      Peníze na plat krajského manažera jsou z dotace. Financí bude méně.

  • Stanislav Srba

    Lence gratuluji k zařazení do republikové listiny talentů.
    Nový model podpory krajských talentů považuji za krok správným směrem.
    I já jsem zvědavý na konkrétní formu tréninku, kterou vybere krajský manažer (není mně jasné,zda se k diskuzi o navrhované formě tréninku mohou připojit zástupci klubů).

  • Marcel

    Souhlas, jsem zvedavy, jak si nas kraj s novou koncepci poradi, ale v zasade to neni nic sloziteho. Verka nastavi pravidla a bude to organizovat nebo to zada klubum a financne to podpori. Vznikne tak obdoba nasich TOP treninku s LV. Za me jen, ze dotaci na podporu talentu mame a kdyz dotahnu sponzora a rodice, tak individual bezi dal. Zatim vidim 2-3 adepty. Sikovne Lence z Teplic dekuji za pochvalu turnaje a postreh s nasi sikovnou Lenkou :-D .

  • Premek

    Děkuji paní Stránské za laskavá slova a doporučení našeho turnaje a samozřejmě se připojuji také ke gratulacím k zařazení Lenky na listinu talentů. Jestli si dobře pamatuji, tak už jednou někde zaznělo, že Lenky jsou holky šikovné. :-)
    Ještě se pokusím reagovat na dotaz, co to znamená? V první řadě závazek trénovat v příštím roce ještě pilněji. :-) Dotaz ale směřoval asi někam jinam. Lenka tak kromě prestiže bude mít v příštím školním roce zajištěný individuální trénink v rámci krajského CTM a volný vstup nebo slevu na turnaje, které pořádá šachový svaz anebo osvícení pořadatelé.

  • Anna

    Lenka – děkuju, moc mě to potěšilo. A co to vlastně pro mně znamená?

  • Lenka Stranska

    Tenhle turnaj mohu za Tepličáky jenom doporučit, moc se nám líbil, když jsme ještě měli doma nějaké šachisty odpovídajícího věku. I ceny byly parádní!
    A moc gratuluji vaší Lence Gárské, jejíž jméno najdeme na dnes zveřejněné republikové listině talentů.

Napsat komentář