Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Bludišťák – turnaj č. 1

Bludišťák vyhrála Monika

WP_000640  V sobotu 25. dubna spouštíme novou sérii sobotních turnajů, které jsou určeny pro začínající hráče z ŠK Spartak Chodov a ŠK Nové Sedlo 1947. Cílem spolupráce obou oddílů je dát dětem možnost se vyhrát a při tom si zdravě zasoutěžit. Termíny turnajů nejsou zatím nijak pevně dány, vše se bude odvíjet od termínového kalendáře, zájmu dětí a možností trenérů. Cílová skupina však bude vždy v předstihu oslovena. První turnaj se uskuteční v prostorách DDM Bludiště Chodov, které je naším partnerem společně s Údržbou silnic karlovarského kraje.Pořadatel zatím eviduje 13 startujících:

Starší žáci: Marek Bubelini, Monika Kurčíková, Jan Kurčík, Jiří Ulč, Tomáš Orava, Matyáš Bokr, Anh Viet Tran, Josef Machulka, Štefka Matěj

Mladší žáci: Tomáš Wildhaber, František Mikát, Daniel Kůs, Aleš Ořechovský, Martin Soukup

  V 9 hodin byl zahájen první turnaj chodovských a novosedelských mladých šachistů „Bludišťák“. Díky Markovi B. jsme turnaj odstartovali energickou znělkou, kterou vyloudil z kláves klavíru. Prostě paráda :-) . Přestávky budou děti trávit ve vedlejší místnosti, kde běží pohádka a kde se mohou v klidu i nasvačit.

  První kolo nepřineslo žádné překvapení. Marek přehrál Tomáš O., který první kolo začal rychleji než kulový blesk. Jdu pro lepicí pásku na ruce :-) . Jiřík získal materiální výhodu a bezpečně vyhrál. Stejně tak Monika rozvážnou hrou přehrála novosedelského Honzíka, když navyšováním materiální výhody získala rozhodující výhodu. Honza K. sice dal Alešovi mat, pak ale oba hráči zjistili, že k tomu došlo v pozici, kdy měl Honza šach a tak se hrálo dál, výhra z toho však nakonec přeci jen byla. Tomík W. po návratu z dlouhého pobytu v nemocnici nastoupil k prvnímu turnaji a na úvod si poradil s Danielem K., kterého přehrál klidnou hrou s postupným uplatňováním převahy a pěšců a finální věžovou koncovkou. Poslední partii měl výborně rozehranou Matěj, který výborně využíval čas, ale pak se dopustil hrubky, která Frantovi umožnila matovat.

  Druhé kolo přineslo hned po pár minutách překvapení. Honza K. „sejmul“ během pár minut Tomíka W., kterému selhala prostorová orientace, když přehlédl působnost střelce a dostal mat. Původně jsem myslel, že to byl Tomáš O., který doplácí na rychlou hru. Ten však doráží během chvilky a hlásí výhru a k tomu ten potutelný úsměv, jež značí jediné. Zase hrál rychle. Marek následně poráží Martina a Franta Pepču v oddílovém duelu. Matěj hrál opět pomalu, a jelikož si tentokrát dal pozor, Aleše porazil. Poslední partii kole podle očekávání dohrává Monča s Jirkou a je to pravděpodobně předčasné finále. Čas využili maximálně, Jirka nakonec padá na čas a z vítězství se raduje Monika. Souboj těchto dvou připomínal duel pokerových hráčů. Kdo oba dva zná, ví že u šachů není pro emoce prostor. Žádný prostor :-) .

  Třetí kolo má volný los Aleš. Rozhodl se zapisovat partii kamaráda. Za chvíli přišel a prohlásil, že to nemá smysl, protože kluci hrají moc rychle. Alespoň ví, jak se cítí trenéři :-) . Velmi rychle hlásí výhru nad Frantou chodovský Honza K., který má už tři body! Své partie vyhráli Tomík W. a Jiřík. Ten porazil Tomáše „bleska“ Oravu, ale dlužno dodat, že Tomáš tentokrát hrál přeci jen pomaleji. Provazy a námořnické uzly tak zatím pouze visí ve vzduchu. Pepča zvítězil nad Danem, který si nevědomky vlezl do matu a Standa hned fotil. To znám dobře, skvělé tréninkové diagramy vznikají přímo v partiích svěřenců :-) . Matěj hraje od počátku pomalu a to je moc dobře. Novosedelského Honzu porazil se třemi minutami na hodinách. Pravda, finální oběti figur nebyly korektní, ale oceníme plán s matovým útokem, a protože jeden vyšel, mohl Matěj slavit. Velmi dobře rozehrál partii Marek, který překvapivě mohl porazit Monču. Několik výhod nevyužil, přesto získal věžovku s figurou více. Bohužel takové pozice potřebují více přemýšlení a tak Monika slavila výhru, neboť Markovo nepřesnosti trestala.

  Zatímco po třetím kole a prohře hrál Tomáš O. pomalu, tak tentokrát to bylo hodně rychle, i když vítězně. Martin se totiž s partií také příliš nepáral. Oba jdu svázat!. No, ono celé čtvrté kolo bylo velmi rychlé. Zvítězili Jiřík a Marek a sourozenecký duel na první šachovnici „stoprocentních“ pro sebe rozhodla Monča. Šreka jsme postupně vyměnili za řešení diagramů, kterých se ujal Standa. Bylo zajímavé sledovat, kolik nedostatků v šachovém vědění, se během řešení objevilo. Inu, opakování matka moudrosti. Poslední partii rychlého kola dohrával Tomík W. s kým jiným, než s Matějem. Pěkná partie, kde Tomík využil souhry dvou věží proti věži a střelci a s pomocí aktivního pěšce docílil matu. Oba zaslouží pochvalu.

Pořadí po 4. kolech:

Pořadí.

Jméno

Rtg

FED

Klub

Body

1

Kurčíková Monika

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

4

2

Kurčík Jan

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

3

3

Ulč Jiří

1204

CZE

ŠK Spartak Chodov

3

4

Wildhaber Tomáš

1088

CZE

ŠK Spartak Chodov

3

5

Bubelini Marek

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

3

6

Mikát František

1000

CZE

ŠK Nové Sedlo 1947

2

7

Štefka Matěj

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

2

8

Orava Tomáš

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

2

9

Viet Tran Ahn

1000

CZE

ŠK Nové Sedlo 1947

2

10

Soukup Martin

1000

CZE

ŠK Spartak Chodov

1

11

Ořechovský Aleš

1000

CZE

ŠK Nové Sedlo 1947

1

12

Machulka Josef

1000

CZE

ŠK Nové Sedlo 1947

1

13

Kůs Daniel

1000

CZE

ŠK Nové Sedlo 1947

1

  Páté kolo již nám přineslo opět překvapivé výsledky, i když kdo pozorně sleduje komentář, tak jej to možná ani nepřekvapí. Matěj svoji klidnou a přemýšlivou hrou porazil zatím druhého Honzu K. Přemku, nedivím se, že si Ti právě tento hráč v Sokolově líbil. Klidem při partii mi připomíná Jiříka. Intenzivnější trénink a další šikovný hráč je na světě. Jirka porazil rychle Marka, kterému došla šťáva. Jak Marek přistoupí k šachovnici, tak z 90% můžeme tipnout výsledek :-) . Tomáš O. hraje pomaleji než minule, ale na mě pořád rychle. Výsledek na jedné z fotek určitě najdete. Vítězství zaznamenali rovněž Honzík a Aleš. Poslední partii dohrávala Monika s Tomíkem. S figurou více nestihla Monika v časovce zopakovat třikrát pozici a docílit tak remízy. Nepřízeň času tak darovala bod soupeři. Finále ještě bude díky Tomíkovi a Matějovi dramatické.

  Šesté kolo bylo výrazně pomalejší, postupně přišli nahlásit výhry Pepča, Dan a Jiřík, který přehrál svého parťáka ve zbrani. Partie jak na horské dráze se odehrála mezi Honzíkem a Honzou. Ten novosedelský byl nakonec šťastnějším a probojoval se na průběžné 5. místo. Těsně před ním je pak Matěj, který je odměněn za rozvážnou hru. Monika stále drží ambice na vítězství podpořené dalším vítězstvím. Před posledním kolem vede Monika před Jirkou a Tomíkem, který je nejlepší z mladších žáků.

  Poslední kolo odstartovalo ostentativní svázání Tomáše. Nejrychlejší partii tak předvedl Honza s Markem, na kterém je vidět, že mu došla šťáva a druhá polovina turnaje se od té první lišila jako den a noc. Monika přehrála Matěje, čímž potvrdila vítězství, ale soupeř určitě není zklamaný. Dnes předvedl pěkný výkon. Třetí dokončil zápas Tomík, který porazil Tomáše. Podotýkám, že ten se mohl bránit, protože jsem ho nakonec rozvázal :-) . Zpomalení však bude hlavní náplní našeho tréninku. Tomík si tak pojistil bronz. Druhé místo výhrou brzy jistil Jirka. Poslední se dohrávají partie na 5 a 6 šachovnici. Kluci si nic nedarují.

  Poděkovat bych chtěl Standovi za pomoc při turnaji i Petrovi Čalounovi, který mi pomáhá nejen při tréninku, ale přišel se podívat na děti i dnes a zapojil se do úklidu hracích místností. Dětem pak velká pochvala za chování. Partie se hrály v naprostém klidu.

Konečné pořadí

St. žáci Ml. žáci Jméno Rtg FED Klub Body BH.
1 Kurčíková Monika 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 6 20
2 Ulč Jiří 1204 CZE ŠK Spartak Chodov 6 17½
1 Wildhaber Tomáš 1088 CZE ŠK Spartak Chodov 5 20
2 Mikát František 1000 CZE ŠK Nové Sedlo 1947 4 20½
3 Viet Tran Ahn 1000 CZE ŠK Nové Sedlo 1947 4 20
4 Kurčík Jan 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 4 19
5 Štefka Matěj 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 4 19
6 Machulka Josef 1000 CZE ŠK Nové Sedlo 1947 4 13
7 Bubelini Marek 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 3 19
8 Orava Tomáš 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 3 15½
3 Ořechovský Aleš 1000 CZE ŠK Nové Sedlo 1947 3 14
4 Kůs Daniel 1000 CZE ŠK Nové Sedlo 1947 2 13½
5 Soukup Martin 1000 CZE ŠK Spartak Chodov 1 14½

7 komentáře(ů) k příspěvku Bludišťák – turnaj č. 1

Napsat komentář