Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

KV Open

sachylogo_02

Šestidenní maraton je za námi ( výsledky)

(doplněné fotografie v článku)

Přelom dubna a května již tradičně patří mezinárodnímu otevřenému turnaji v Karlových Varech. Ve startovním poli se, kromě hlavních favoritů na zisk trofeje, nachází i skupinka čtyř statečných mladíků z Chodova. Vašík, Kuba, Honza a Míša přijeli mezi dospělé sbírat zkušenosti a potrénovat před blížícím se finálem mládeže jednotlivců do 16 let, na které se již v Chodově těšíme. 

8. kolo úterý dopoledne

Vojíř Václav 1114 – Srba Stanislav 1872 0:1

Pech Michal 1023 – Biolková Jana 1565 0:1

Kurčík Jan 1160 – Tegda Jindřich 1437 1/2 : 1/2

Tegda Vojtěch 1167 – Červenka Jakub 1336 0:1

Ani jsme se nenadáli a máme tu poslední kolo, které zpravidla rozhoduje o tom, zda je turnaj úspěšný či nikoliv. My již víme, že bez ohledu na dnešní výsledky, budou slavit Vašík i Míša, kteří již plánovaný bodový přísun získali a možná i překročili. Snažit se ještě musí Honzík i Kubík, kteří pokud dne uspějí, tak také nebudou na Mánes vzpomínat ve zlém. Chce to jen jediné – naposledy se kousnout. Kluci držím pěsti.

Zdá se , že slova o pomalé hře padla na úrodnou půdu. Kluci rozehráli své partie dle teorie a vyvarovali se úvodních ztrát. Honzík a Míša neměli problém ve skotské hře. Vašík eliminoval snahy soupeře o složitou hru ve francouzské obraně zahráním výměnné varianty a Kubík zkusil po přípravě sicilku. Dlouho se zdálo, že máme karty rozdané dobře, pak však přišly první komplikace. Míša ve vyrovnané koncovce (6 pěšců a lehká figura) přišel o jezdce, no a podobně právě dopadá Kubík, který nedocenil odtažný šach a také ztrácí figuru. Vašík se po střední hře, kde tahal za delší konec, dostal do komplikací v pěšcové koncovce s jezdcem na každé straně.

První partii dnes dohrál Vašík. V koncovce zbaštil otráveného pěšce a to se mu stalo osudným. Přes smolnou porážku Vašek zaslouží pochvalu za dnešní partii i celý turnaj. V závěru zabojoval Honzík, který utekl hrobníkovi z lopaty a z věžovky s pěšcem méně vydoloval půlbod. Míša již nedokázal partii otočit a přesně v půl dvanácté musel své soupeřce pogratulovat. Závěr partie se povedl Kubovi. V okamžiku, kdy jsme již nad výsledkem lámali hůl, Kubík všechny své síly vrhnul na poslední útok, který nakonec vyšel. Překvapivým obratem tak náš mladík zachránil partii i celkový dojem z tohoto turnaje.

7. kolo pondělí odpoledne

Majerik Vladimír 1873 – Vojíř Václav 1114 1/2 : 1/2

Pech Michal 1023 – Tegda Vojtěch 1167 1:0

Kurčík Jan 1160 – Červenka Jakub 1336 1/2 : 1/2

Předposlední kolo bylo velmi uspěchané. Dlouhý turnaj si již u nejmladších dětí vybírá svou daň. Míša se dočkal druhé výhry, ale příčinou byla spíše nesoustředěnost soupeře, nežli um našeho mladíka. Také vzájemný duel Kubíka a Honzíka byl také hodně rozháraný. Oba hráči prošli kolem výhry, ale bránili se zvítězit tak houževnatě, že partie nakonec skončila „zaslouženou“ dělbou bodu. Partie Vašíka tak snese jako jediná přísné kritérium vážné partie. Náš mladík, který celý turnaj překvapuje, svou partii zahájil solidně a znovu jej zdobí vysoká soustředěnost. V pozici s nestejnými rošádami se Vašík pokusil o pěšcový nástup na dámském křídle, avšak po výměně figur již bude muset řwšit horší pěšcovou strukturu. Respektive příliš vystouplý pěšec se bude těžko bránit. V rozboru partie počítač ukazuje jednoznačnou cestu k výhře, Vašík však volil výměnu figur. Když útok skončil hráči se dohodli na smíru, který je pro Vašíka dalším velkým vítězstvím. Blahopřejeme a vyrážíme k domovu.

6. kolo neděle odpoledne

Vojíř Václav 1114 – Hodan Jiří 1928 0:1

Schoppe Christian 1531 – Kurčík Jan 1160 1:0

Červenka Jakub 1336 – Biolková Jana 1565 0:1

Zahájeno 6. kolo. Vašík začal bez obav, rychle vyměnil dámy a bude se snažit držet iniciativu v centru. Kubík hraje skotskou, Honzík zahájení tvoří, neboť soupeřovo f4 ho příliš neoslovilo. Míša s Járou mají přípravu na finále KP.

Vašík se neudržel, hrál rychle a prohrál. Zápis má mnoho chyb, ale celkově je to stále paráda. Kuba sice hraje útočně, ale počítá rychle a povrchně. Po ztrátě obětoval další figuru, ale stojí už na prohru. Míša bohužel přehlédl dámu, takže přes slzy nevidí na šachovnici. Honza má na desce divočinu, které vůbec nerozumím. Myslím, že ani hráči ne. Jinak vycházka byla jen k dančí oboře. Bylo málo času. Pár fotek doplním večer.

Odpolední partii po ztrátě figury prohrál i Honzík. Po 18 hodině tak vyrážíme směr domov, možná rovnou postel. Vašek si užívá mnoho pochval od hráčů v hracím sále, které jej určitě budou motivovat do posledních dvou kol.

5. kolo neděle dopoledne

Vojíř Václav 1114 – Maglia Pavel 1924 ½ : ½

Konvalinka Vladislav 1724 – Kurčík Jan 1160 1 : 0

Červenka Jakub 1336 – Pech Michal 1023 0 : 1

Kubík začal s Míšou velmi rychle a obětování nebralo konce. Nepřesnosti resultovaly v prohranou koncovku se dvěma figurami méně. Honzík zatím odehrál 6 tahů. Vašík se silným soupeřem hraje sicilku. Ze zahájení vyjde asi se slabinkou na dámském křídle, ale nic zásadního. Míša do necelé hodinky vyhrál. Honzík již ztrácí více pěšců a koncovka s věží a lehkou figurou je prohraná. A co Vašík? Ve střední hře vyměnil dámy a má pěšce více….

…tak Vašík právě uloupil dalšího pěšce

Koncovka byla náročná, ale Vašík usiloval o výhru až do konce. Remíza mu však s hráčem 1924 sluší úplně stejně. Te

4. kolo sobota odpoledne

Molnár Ladislav 1795 – Vojíř Václav 1114 0:1

Holeš Michal 2161- Červenka Jakub 1336 1:0

Pech Michal 1023- Macho Miroslav 1697 0:1

Kurčík Jan – volno 1K

Los k nám není příznivý ani ve 4. kole. Zatímco Honzík přišel díky volnému losu o možnost si zahrát (kontumační bod je spíše danajským darem), Kubík pro změnu zase narazil na silného soupeře, který absentoval v úvodních kolech. Nicméně kluci se se svým údělem srovnali dobře a slíbili, že svým soupeřům nic nedarují. Míša proti včerejšímu Vašíkovu soupeři neztratil v úvodu žádný materiál, trochu se však pere s pěšcovou strukturou. Těch dvojpěšců je mnoho. To samé se dá říci i o Kubovi. Náš mladík dobře zahájil, v italce si vytvořil figurový tlak na krále, ale ten soupeř snadno ustál a v přechodu do koncovky zůstane Kubíkovi dvojpěšec a roztrhaná pěšcová struktura. V závěrečné fázi se bohužel Kubík nechal strhnout k rychlé hře a tím urychlil svůj konec. Míša se ani v dnešní partii nevyvaroval ztrátě figury a také zde to nevypadá na body. Dosud jsem se nezmínil o Vašíkovi. Náš mladík se s černými kameny dobře orientovat v královském gambitu a nyní stojí dokonce s figurou více. Pomalá a uvážlivá hra opět nese své ovoce, tak držte pěsti. Vašík skutečně svou partii dotáhl do vítězného konce, nyní čekáme na Míšu, který v koncovce s figurou méně právě sklání krále. Je dohráno, hurá domů, pořádně se vyspat na zítřejší dvoukolo.

3. kolo pátek odpoledne

Červenka Jakub 1336 – Maglia Pavel 1924 0:1

Macho Miroslav 1697 – Vojíř Václav 1114  0:1

Kurčík Jan 1160 – Pospíšil Adolf 1688 0:1

Jesenský Jaromír 1523 – Pech Michal 1023 1:0

Vašík opět rozehrál úvod partie skvěle a hýří aktivitou. Výhrady nejsou ani ke Kubíkovi, který se nezalekl šedin soupeře a stojí minimálně vyrovnaně. Míša se naopak neubránil chybičce a prohrává o pěšce, avšak s aktivním postavením vlastních figur. Honzík po 45 minutách stále čeká na soupeře, který snad je již na cestě do hrací místnosti. Po hodině hry již Míša nedokázal soupeři vrátit úder, naopak, po ztrátě jezdce již byla koncovka ztracena. Honzík se nedokázal orientovat v zahájení a tím dovolil soupeři získat aktivitu. Také tato partie skončila příliš rychle. Pochvalu zaslouží Kubík, který zkušenému soupeři dlouho vzdoroval, přivedl partii do pěšcové koncovky, ve které však podlehl. O senzaci se postaral Vašík. V oboustranně útočné partii našel hezkou matovou kombinaci, které nedokázal soupeř zabránit. Blíží se 19. hodina, povzbuzeni úspěchem se radostně vracíme k domovu.

2. kolo pátek dopoledne

První tři kola bývají pro nejníže nasazené vždy složité. Hráči se potkávají s ratingově silnějšími soupeři a nejinak je tomu i dnes, Přesto se v každém kole dočkáváme překvapení, tak proč ne třeba zásluhou našeho hráče.

Martinka Jakub 1864 – Červenka Jakub 1336 1:0

Vojíř Václav 1114 – Lorencová Věra 1854 0:1

Pech Michal 1023 – Košek Lubomír 1764 0:1

Reinhardt Michael 1756 – Kurčík Jan 1160 1:0

Titul největšího rychlíka si dopoledne vysloužil Honzík. Náš mladík se navíc unáhlil s útokem na pole f2, bez rošády a vývinu figur. Rychlou hru a mladickou naivitu potrestal zkušený soupeř  ziskem zapomenuté figury a po té i efektivním protiútokem, který končil matem zadrženého krále. Podobně dohrál také Míša, který se trápil v karokanu. Série nepřesností byla zakončena ztrátou dámy a tím i celé partie. Vašek  se nenechal nachytat ve skandinávské obraně, přesto se nevyvaroval nepřesností. Své figurky rozestavil pasivně a dovolil soupeřce rozehrát věže na volném sloupci. Po ztrátě pěšce se náš mladík vzdal. Zajímavou partii rozehrál Kuba. Zisk věže byl kompenzován špatným postavením krále. Kubík materiál musel vrátit a s ním i dva pěšce navíc. Po výměně figur zůstala na šachovnici prohraná koncovka. Boty nám nepřibyly, přesto jsme zanechali dobrý dojem. Nyní hurá na oběd, pak nás čeká výlet na Dianu a příprava na odpolední kolo.

1. kolo čtvrtek odpoledne

Červenka Jakub 1336 – Malý Filip 1977 0:1

Přibyl Jaroslav 1975 – Vojíř Václav 1114 1:0

Kurčík Jan 1160 – Linder Oliver 1948 0:1

Hlaváč František 1947 – Pech Michal 1023 1:0

Při svém debutu si náš nejmladší šachista (Míša) nedal v zahájení pozor na své figurky, V zahájení,ve kterém se příliš neorientoval, odevzdal soupeři figuru a tato ztráta se bude velmi těžce dohánět. Také Kubík se nevyvaroval chybičky v zahájení. Zbytečná ztráta centrálního pěšce vedla k soupeřově aktivitě a ta k další ztrátě figury. Naopak Vašík i Honzík zahájili solidně a hrají se silnějšími soupeři vyrovnanou partii. Kubík svou partii vzdal a podobně se vedlo i Vašíkovi, který nevyužil možnost získat pěšce a naopak pustil soupeře do aktivní hry po volném sloupci. Partie skončila vazbami a přetíženými figurami. Nejblíže k úspěchu byl Honzík. Německého šachistu zaskočil útokem na královském křídle, když využil soupeřovy nevyvinuté figury. Soupeř však svůj „handicap“ brzy eliminoval a partii vyrovnal. Zkušenost nakonec partii rozhodla, přesto Honzík zanechal sympatický výkon.

13 komentáře(ů) k příspěvku KV Open

Napsat komentář