Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Krajský přebor mládeže 2017-18

Vydařené finále KP

vašek  Finálová klání šesti nejlepších hráčů z kvalifikace v kategorii U12, U14 a U16 startují již tuto sobotu v chodovském domě dětí Bludiště. V 9:00 hodin začíná prezentace a po krátkém zahájení se již hráči vrhnout do bojů o body, medaile, titul krajského přeborníka, ale hlavně také o dvě postupová místa na M_Čech. V kategorii U12 pak dokonce o tři, takže šance je 50% :-) . Z postupujících se omluvila pouze Míša Šedá, kterou nahradí oddílový kolega Jirka Hroch. Tietz tak zůstává zastoupen ve finále 4 hráči, ŠK Karlovy Vary mají 5 želízek v ohni, Sokolov a Teplá po jednom zástupci a domácí věří, že promění co nejvíce šancí, neboť mají ve hře 7 hráčů.

  V nejméně početné kategorii U16 si vybojovala postup šestice, která nemá jasného favorita. Vítěz kvalifikace Jakub Kačírek má sice největší elo, ale jen o píď. Navíc rating nemusí být vždy vypovídající. Za zmínku stojí účast Honzíka Očenáška, který je věkem „mladší čtrnáctka“ a v případě úspěchu „pouští“ místo hráči v závěsu. V prostřední kategorii nám dělá radost vítěz kvalifikace Vašek Vojíř, který nedávno sehrál výborný turnaj v Karlových Varech a pasoval se do role lídra. Pokud ustojí tlak, můžeme se těšit na pěkné partie, ale dobře víme, že hra proti dospělým a dětem je mnohdy velmi rozdílná a tempo také není zrovna pomalé. Chodov má ve „čtrnáctkách“ dokonce zastoupení čtyř hráčů a turnaj je vlastně takovým malým oddílovým přeborem :-) . V nejmladší kategorii nastala výše uvedená drobná změna. Velmi vyrovnaná kategorie, hned pět hráčů má rating v rozmezí 1300-1396, bude určitě velmi zajímavá a nejen tím, že zde se hraje dokonce o tři postupová místa. Ustojí Jára Kodet post lídra?

  Průběžný komentář: Zahájení finálových klání vyšlo na chlup v 9:30 hod. Námitková komise ve složení P. Stuška, V. Lorencová a J. Hroch, st. doufá, že bude mít pouze formální úlohu. Zpoždění má zatím Jirka Beer. V hrací místnosti je klid, takže Přemek nemá žádnou práci. Dospěláci zatím mohou využít občerstvovací koutek, do kterého se rychle také uchýlím. Kofein je kofein :-) . Jára Kodet rychle zapsal první výhru. Jirka Beer k prvnímu kolu nedorazil a po uplynutí stanové čekací doby si tak Dan připsal první bod bez boje. Souboj našich hráčů vyzněl lépe pro Honzu, který Tomášovi „vyrobil“ trojpěšce a lepší koncovku přetavil ve výhru. Z horší pozice po zahájení se díky taktice dostal Vašek a Tomáše, který sehrál první polovinu partie moc pěkně, zkušeně přehrál. Ve „dvanáctkách“ Kubík hrál pomalu a počítal, což vedlo k jedinému závěru. Postupně Vojtu přehrával aktivní hrou, kterou honil krále po šachovnici a nakonec si pro něj připravil mat jezdcem. V nejstarší kategorii remizoval Adrian s Honzou ve 32 tahu, takže sofijské pravidlo zůstalo nedotčeno :-) . Po výhře Jindry nad Šimonem se už dohrávají jen dva velmi napínavé duely, které hrají Míša a Jirka. Jirka nakonec partii neudržel a prohrál, Míša si poradil se slabinou v podobě trojpěšce a černými velmi pěkně udržel s Peťanem remízu. Míša si poradil s časovým přídavkem a v klidu dohrával na dvou minutkách. Remíza v 58 tahu s holými králi, to je vizitka bojovníků :-) .

1. kolo

H16: Kačírek – Ulč 1:0, Beer – Moura, Očenášek – Kotlár 0,5:0,5

H14: Vojíř – Orava 1:0, Tegda J. – Pastierik 1:0, Kurčík – Wildhaber 1:0

H12: Kodet – Hroch 1:0, Špička  – Pech 0,5:0,5, Červenka – Tegda V. 1:0

  Průběžný komentář: Druhé kolo začíná ve 12:00 hodin. Do turnaje nezasáhne Jirka Beer, který odstoupil. Zahájeno, na webu již máte i pár fotek a my přidáme krátké glosy. Dorazil se na nás podívat Kuba Kůsa, čehož využil ve druhém kole stojící Adrian a získal tak sparring partnera :-) . Zatímco Vojta si zamiloval maskoty (od festivalu přibyl další medvěd zapůjčený Markétkou), Míša vsází na svoji pandu. Při koncovce ji div neudusil :-) . Hrajeme v galerii, kde se chystá výstava, což je patrné i z fotek. Výšivka našeho oddílu sice na výstavě není, tu jsme doplnili my, ale kdyby byla, musela by na 100% vyhrát :-) .

  První dohrává Kuba, který obral Jirku o figuru, když si vlezl do vazby a ten se vzdal. Další bod zapisuje Honza K., který přehrál ve druhém oddílovém duelu Tomáše. Už se zase pere s tempem. Tady se rychlost vážně netoleruje. Tomáš nestačil na Jindru a i on byl měl zpomalit. Vašík mezitím získal kvalitu a stejně si vede i Míša, který má náročný dvojzápas. První dva hráče po kvalifikaci vyfasoval hned na úvod turnaje, ale bojuje jako lev :-) . V „šestnáctkách“ již dohrál Jirka, který bohužel podlehl Honzovi O. a chuť si tak bude muset spravit v dalším kole. Vašek pěkně vyhrál, černými rychle převzal iniciativu a pak neustále zvyšoval tlak. Jeho hra je ukázková. Míša je v koncovce s kvalitou a pěšcem více, ale mnohem horším časem. Skutečně náročný dvojzápas pro našeho benjamínka. Dan s Kubou partii po téměř dvou hodinách půlili a tak poslední partii kola opět dohrává Míša. Ten ztratil v časovce výhodu pěšce a nakonec partii zachraňoval odevzdáním kvality s likvidací soupeřova volného pěšce na dámském křídle. Pozice je technická remíza, dáma a tři spojení pěšci na každé straně a navíc proti sobě. Jára to bude asi díky výrazně lepšímu času zkoušet, takže uvidíme. Míša bohužel koncovku nezvládl a partii prohrál. Škoda, mohl získat cenný skalp a řádně provětrat favority. Teď si pořádně odpočinout a nabrat síly do dalšího boje.

2. kolo

H16: Moura – Kačírek 0,5:0,5, Očenášek – Ulč 1:0, Kotlár – Beer

H14: Pastierik – Vojíř 0:1, Kurčík – Orava 1:0, Wildhaber – Tegda J. 0:1

H12: Pech – Kodet 0:1, Červenka – Hroch 1:0, Tegda V. – Špička 0:1

  Průběžný komentář: Třetí kolo startuje ve 14:30 hodin. Zahájeno a Vašík po 15 minutách již korzuje po místnosti. Evidentně je se zahájením partie spokojený. Únava se projevuje a přicházejí chyby. Míša přehlíží a ztrácí figuru, v důležitém okamžiku postihuje „slepota“ i Kubu a místo zisku pěšce a demolice soupeřovo s krásnou pozicí odevzdává figuru. Tohle se ve finále trestá. Zato Tomáš O. se Šimonem získává nadějnou pozici a pravděpodobně přidá i kvalitu. Vašík zatím hraje s naším Tomášem rovinu. Honzu čeká tvrdý boj s Jindrou, který má již postupové parametry. A Kuba bez dalšího boje odevzdaně sklání krále. Vašek sice nezahrál partii nejlépe, ale došel do rovné koncovky a tam počkat na chybu soupeře, kterou okamžitě využil ve vytvoření volného pěšce, který znamenal další bod. Pro Tomáše není turnaj po nedávné operaci vůbec jednoduchý, ale zítra má ještě dva pokusy k bodování. Radost nám udělal Jirka, který si konečně vyšlápl na soupeře a odnesl to Dan Moura. Bodem se může pochlubit i Tomáš O., který se tentokrát udržel a lepší pozici dokázal realizovat. Míša bohužel chybu i přes snahu nedokázal napravit a prohrává. Určitě dnes hrál na více než půl bodu, ale sport je holt už takový :-) . Dohrávají se poslední dvě partie, náš Honza hraje s pěšcem méně a jezdcem proti střelci koncovku, kde bude usilovat o remízu, která by byla velmi cenná. Bohužel i Honzík ve třetím kole okusil chuť porážky, ale minimálně na bronz má turnaj stále rozehraný.

3. kolo

H16: Kačírek – Kotlár, Ulč – Moura 1:0, Beer – Očenášek

H14: Vojíř – Wildhaber 1:0, Orava – Pastierik 1:0, Tegda J. – Kurčík 1:0

H12: Kodet – Tegda V. 1:0, Hroch – Pech 1:0, Špička – Červenka 1:0

  Po prvním dnu se vyjasňuje, kdo má jaké naděje. V kategorii H12 vede Jára, který dokázal otočit partii s Míšou a jinak zatím neměl problém. Petr si díky Kubovo minele posunul na druhou příčku, právě před našeho hráče. V této kategorii postupují tři hráči a jelikož se zítra budou potkávat adepti na postup, je tu šance i pro ty v závěsu. V kategorii H14 k naší radosti Vašek nezaváhal a s plným počtem může myslet na postup. Největší konkurent Jindra jej čeká v posledním kole. Zítra určitě dojde i v této kategorii na promíchání, byť favorité zatím plním svoji úlohu. V kategorii H16 hraje 5 borců a postupovat může teoreticky i třetí, pokud bude na prvních dvou pozicích Honza. Šanci živí i Jirka, který však zítra potřebuje porazit Adriana a trochu spoléhat na přízeň osudu. Vedoucího Kubu Kačírka může pravděpodobně ohrozit jen Honza Očenášek, který má zatím odehráno o jedno kolo méně.

  Průběžný komentář: Čtvrté kolo zahájil Přemek na vteřinu přesně, všichni hráči jsou v sále, jen náš Jirka si dnes může pospat, čeká ho až páté kolo. První partie končí po 20 minutách. Tomáš ukázal svoji odvrácenou tvář, když si vážné tempo popletl s blickou. Jindra jej okamžitě a bez větší námahy přehrál. To je prostě na uškrcení, přitom včera sám viděl, že s pomalým tempem a absencí povrchního počítání může uspět. Záhy po této partii vyhrál Kuba Kačírek s Honzou Očenáškem, kterého nachytal v zahájení v nedbalkách. Tak rychle jsme to nečekali a Kuba je již jistým krajským přeborníkem. Gratulujeme.

  Vašek získal ze zahájení figuru a stojí černými velmi dobře. Míša má rovinu a Kubík s pěšcem méně také nemá žádné problémy. Tomáš W. má slušně založeno a nyní je třeba pokračovat v aktivní hře. Mimochodem to je třetí francouzká, co se v tomto kole hraje. Inu předzvěst dnešního hokejového klání :-) . V nejmladší kategorii nám právě také dohrála jedna šachovnice a Peťan Špičků směřuje k postupu a v posledním kole ještě zůstává ve hře o titul. Vašek si trochu zkomplikoval situaci a složitě pak vyvíjel figurky. Honza však pozici nevyhodnotil nejlépe a tak lídr „čtrnáctek“ postupně eliminoval všechny hrozby, materiál nemusel vracet a partii vyhrál, čímž si již zajistil postup na M_Čech. Stejně jako Vaškovi vyšlo zahájení i Kubovi, byť ztrácel pěšce. Právě polootevřený f-sloupec posloužil k zapojení věže do útoku, který pak po h-sloupci resultoval s obětí střelce v mat. Kuba si stejně jako Vašek s předstihem zajistil postup na M_Čech a v posledním kole ještě bude usilovat o vylepšení průběžné třetí pozice. Tohle byl sakra cenný bod! Klukům gratulujeme :-) . Právě skončil Tomáš, který sice bojoval až do konce, ale ztráta figury byla v koncovce citelná a rozhodující. Velmi zajímavá situace je v U16, kde Adrian remizoval s Danem a oba kluci mají spolu s Jirkou po bodu a poslední kolo tak určí druhého postupujícího právě z této trojice. Poslední partii právě dokončil, kdo jiný, než Míša :-) . Porazil Vojtu a určitě si spravil chuť. Postup z toho nebude, ale Míša ukázal, že se může se starším ročníkem směle měřit a kluci mají zdatného soupeře.

4. kolo

H16: Očenášek – Kačírek 0:1, Beer – Ulč, Kotlár – Moura 0,5:0,5

H14: Kurčík – Vojíř 0:1, Tegda J. – Orava 1:0, Wildhaber – Pastierik 0:1

H12: Červenka – Kodet 1:0, Špička – Hroch 1:0, Tegda V. – Pech 0:1

  Průběžný komentář: Poslední kolo startuje v 11:30 hodin. Dramatické souboje byly právě zahájeny. Po půl hodině máme koncovku u Tomášů. Hrají zběsile a přestože ještě před chvíli měl Tomáš O. figuru více, Tomáš W. jej teď o ní obral a do koncovky těžkých figur jde v lepší pěšcové kondici. Kuba Červenka zbaven vnitřního stresu hraje uvolněně a obírá Míšu o figuru. Vašek pěkně založil a dokonce si troufl na Jindru se španělkou, kterou jeho soupeř hrává. Jirka, jak je jeho zvykem, hraje hodně obezřetně, jen si pohlídat čas. Honza bojuje o třetí místo a post náhradní na M_Čech se Šimonem a ztráta pěšce zatím mnoho neznamená….a bohužel, teď Přemek hlásí, že Honza nechal stát figuru. Tomášové zaslouží za poslední partii týden domácích prací, protože to co předvedli je šachová horská dráha s kupou chyb. Výsledkem je výhra Tomáše O., kterou docílil v prohrané koncovce. Dva body jej sice zdobí a je to úspěch, ovšem předvedená hra již tolik chvály nezaslouží. Partie skončila za 40 minut. Jirka Hroch právě udolal oddílového kolegu Vojtu a připsal si tak druhý cenný bodík. Jára Kodet musel někde hrubě chybovat, protože Petr má velkou materiální převahu a směřuje k vítězství v turnaji. Po prvním dnu vedoucí hráč dnes neměl svůj den a klesá na třetí místo. Honza partii už neudržel, ale díky poslednímu hodnocení, tj. výsledku kvalifikace udrží třetí místo. Poděkovat může Tomášovi O., který mu bronz zachránil tím, že že včera porazil Šimona a dnes připsal druhý bod. Boj v kategorii U16 a mezi Vaškem s Jindrou slibuje dramatické vyvrcholení KP. Mezitím Kuba uplatňuje výhodu v duelu s Míšou, který klade odpor do poslední chvíle, ale partii už nedokázal zachránit. Jirka již po několikáté doplatil na časovou tíseň, v níž chyboval a po ztrátě figury se vzdal. Dohrávají se poslední dvě partie, nás hodně zajímá Vaškův duel. Nyní s mírně lepším časem stojí sice hůř a poprvé v turnaji musí řešit v závěru problémy, ale stále se hraje. Bohužel Vašíka zradila psychika, v momentě kdy měl přijmout fakt, že ztrácí kvalitu ve střední hře a pokračovat s 10 minutami proti soupeřovo třem. Vašek se vnitřně vzdal a nechal si spadnout čas. Škoda, tady se porazil sám. Jindrovi je však třeba sportovně pogratulovat, v turnaji si vedl velmi dobře a v závěru měl pevnější nervy. V poslední partii finále mezi Honzou Očenáškem a Danem Mourou se hraje o druhé místo a o to, jestli postup získá Dan a nebo Adrian, který je nyní v roli nervozního diváka. Partie skončila remízou a „nervozní divák“ se může radovat :-)

5. kolo

H16: Kačírek – Beer, Moura – Očenášek 0,5:0,5, Ulč – Kotlár 0:1

H14: Vojíř – Tegda J. 0:1, Pastierik – Kurčík 1:0, Orava – Wildhaber 1:0

H12: Kodet – Špička 0:1, Pech – Červenka 0:1, Hroch – Tegda V. 1:0

Kategorie H12 – konečné pořadí:

H12 Kodet J. Špička P. Červenka J. Tegda V. Pech M. Hroch J. Body SB Pořadí
Kodet J. xxx  0  0  1  1  1  3
 3,5  3
Špička P.  1 xxx  1  1  0,5  1  4,5  9,75  1
Červenka J.  1  0 xxx  1  1  1  4
 6,5  2
Tegda V.  0  0  0 xxx  0  0  0  0  6
Pech M.  0  0,5  0  1 xxx  0  1,5  1,25  5
Hroch J.  0  0  0  1  1 xxx  2  1,5  4

IMG-20180513-WA0003

Zleva druhý Kuba Červenka, první Péťa Špička a třetí Jára Kodet

Kategorie H14:

H14 Vojíř V. Tegda J. Kurčík J. Wildhaber T. Pastierik Š. Orava T. Body SB Pořadí
Vojíř V. xxx  0  1  1  1  1  4
 6  2
Tegda J.  1 xxx  1  1  1  1  5
 10  1
Kurčík J.  0  0 xxx  1  0  1  2  2  3
Wildhaber T.  0  0  0 xxx  0  0  0  0  6
Pastierik Š.  0  0  1  1 xxx  0  2
 2  4
Orava T.  0  0  0  1  1 xxx  2
 2  5

* o pořadí na 3.-5. místě rozhodl výsledek kvalifikace

IMG-20180513-WA0004

Zleva třetí Honza Kurčík, druhý Vašek Vojíř a první Jindra Tegda

Kategorie H16:

H16 Kačírek J. Beer J. Kotlár A. Očenášek J. Moura D. Ulč J. Body SB Pořadí
Kačírek J. xxx  1  1  0,5  1  3,5  5,75  1
Beer J.  — xxx  —  —  —  —      
Kotlár A.  0  – xxx  0,5  0,5  1  2  2,75  3
Očenášek J.  0  0,5 xxx  0,5  1  2
 2,75  2
Moura D.  0,5  0,5  0,5 xxx  0  1
 3,75  4
Ulč J.  0  0  0  1 xxx  1  1,5  5

* o pořadí na 2. místě rozhodl výsledek kvalifikace

IMG-20180513-WA0001

Zleva druhá Honza Očenášek a třetí Adrian Kotlár, vítěz Kuba Kačírek na fotografii chybí

Na mistrovství Čech postupují Petr Špička, Jakub Červenka, Jaromír Kodet, Jindřich Tegda, Václav Vojíř, Jakub Kačírek a Adrian Kotlár. Náhradníky jsou Jiří Hroch, Jan Kurčík a Daniel Moura. Postup měli zajištěn Petr Špreňar a Jan Očenášek.

WP_20180513_11_33_35_Pro

Míša Pech a Vojtík Tegda hrávají s plyšáky. V posledním kole Vojta sáhl po výměně maskota :-)

WP_20180513_13_48_20_Pro

Účastníci finále KP 2018

WP_20180512_09_06_35_Pro

Patronát nad akcí převzali Míša a Míša :-)

Jeden komentář k příspěvku Krajský přebor mládeže 2017-18

Napsat komentář