Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

1. liga mládeže

Dum spiro spero (fotky)

sachylogo_02  Cicerovo moto použité v úvodu dnešního článku plně vystihuje naši situaci v ligové tabulce před závěrečným soustředěním. K osmé příčce , která garantuje jistotu udržení, nám chybí propastných pět bodů. Na druhou stranu v nadcházejícím trojkole je ve hře stále 9 bodů, nastupujeme v nejsilnější sestavě a ve sportu je možné všechno. Blíží se desátá hodina, my pomalu zasedáme k prvnímu dnešnímu zápasu a dokud dýcháme – doufáme.

ŠK Spartak Chodov – Sokol Kobylisy „B“ 5:1

  Náš soupeř se potýká s podobnými starostmi jako naše družstvo. Máme stejný počet bodů, v tabulce sousedíme na chvostu a proto bude nesmírně důležité, se pokusit v duelu bodovat naplno. Standův soupeř si připravil klasickou variantu hoandské obrany, Lenka a Ríša jsou v sicilce, Pavel ve vídeňské, Týna v dámském gambitu a Tadeáš hraje anglii. Po půlhodině hry a trenérské schůzce s pořadateli zjišťujeme první dobrou zprávu. Pavel vede o figuru, v trochu rozhárané pozici stačí schovat krále a partii v klidu dotahat. Ostatní stále rovina, pouze Ríša se zdá být mírně pasivní. Hodina za námi a Pavel se dostává do koncovky, kde on i jeho soupeř mají volné pěšce. Výhoda figury je tak ještě zřetelnější. S figurou více se může pochlubit také Ríša. V této partii však má soupeř při nestejných rošádách otevřené sloupce na Ríšova krále a lepší souhru figur. V ostrých pozicích střední hry stojí Lenka a Tadeáš. Týna s černými přebírá iniciativu na sloupcích. Standa stále rovina. Po daší půlhodince můžeme pyšně hlásit zisk věže na páté šachovnici a záhy hásíme první výsedky. Ríša svého soupeře rozebral a pod matovými hrozbami přinutil ke sklonění krále. Výhodu figury uplatnil i Pavel a po výměnách přidala bod i Týna. Postup jejich pěšců již nešlo zastavit. Naději věnoval soupeři Standa, který po chybě v propočtu ztrácel figuru a vzdal. Dnes velkou pochvalu zaslouží Lenka a Tadeáš. Oba hrají s velkou rozvahou a soupeře přehrávají. Tadeáš s věží více rozehrává své figury po volném sloupci a Lenka ve figurové koncovce vede o pěšce. Je poledne a vítězství hlásí i Lenka. První část mise je splněna! Posední bod přidává po velkém dobývání také Tadeáš.

1. Standa Srba – Molkanov Oleg 0:1

2. Ríša Randák – Beneš Marek 1:0

3. Pavel Gárský – Čelovský Jan 1:0

4. Týna Zítková – Maga Dušan 1:0

5. Tadeáš Čabala – Choupková Bára 1:0

6. Lenka Gárská – Rejka Kryštof 1:0

Ostatní partie kola:

K. Vary – Buštěhrad B 3:3

Tietz – Litoměřice 1:5

Teplice – Plzeň 2:4

Ústí – Domažice 2:4

Kobylisy A -Most 6:0

SK Slavoj Litoměřice – ŠK Spartak Chodov 3:3

Soupeř si spravil apetit podobně jako my v dopoledním kole v zápase proti Tietzu. Vítězstvím nad naším týmem by si navíc definitivně zajistil záchranu v lize. Motivace je tak veliká na obou stranách. Uvidíme koho sváže více.

15:00 zahájeno! Standa zkouší znovu štěstí v holandské, tentokráte leningradské variantě. Ríša otevřel ve skandinávské, Pavel v sicilce, Týna anglickou, Tadeáš dvěmi jezdci v obraně a Lenka skotskou. Co partie to rozličné zahájení. Po půlhodine hry dávám palec dolů pro hráče na třetí šachovnici. Zatímco všude jinde  zuří bitvy střední hry, zde jsme v koncovce a hodiny ukazují čas 1:27 – 1,35! :-( . Na všech šachovnicích včetně posledně zmiňované stále rovina. Krátce po čtvrté sklání hlavu a poté i krále Standa. Počkáme si na rozbor, kde se stala chyba na šachovnici, ale už teď je jasné, že hlavní příčina nezdaru leží spíše mimo šachovnici. V zápětí končí Pavlova bleskovka, kde Caissa byla spravedlivá a soupeře podělila. Téměř ve stejném okamžiku hlásí konec také Ríša a příčina opět identická s první partií. Je neuvěřitelné, že věkem a herní praxí nejzkušenější hráči selhávají v okamžiku, kdy by měli družstvo podržet.  V těžké pozici je nyní zbytek týmu. Lenka odmítá nabídku k remíze jedeme dále. K dělbě bodů nakonec došlo u Týny, kde naše hráčka přijala smír z horší pozice. Bojujeme nyní pouze o čestnou remízu a udržení je tak pouze v oblasti teorie. Velkou pochvalu dnes zaslouží za obě partie Tadeáš s Lenkou. V těžkých partiích doslova leží a zkušeně hospodaří s časem. A na šachovnici je to znát. Lenčin soupeř špatně spočítal oběť figury a přestože v koncovce V+S proti V hrozili soupeřovi pěšci nepříjemným postupem. Výsledek bal jednoznačný – snižřujeme na rozdíl jediného bodu. Tadeáš v těžké věžovce svého soupeře doslova mačká. Dotáhl dvojici pěšců na 2. a 3. řadu do samokrycí formace a tím po vynucené výměně věží váže krále v pěšcové koncovce. Informace od vedlejšího stolu Teplice – K. Vary 1:2. Tak v poslední partii na výměnu věží nedošlo. Tadeáš nakonec vymyslel ukázkovou partii na téma zugzwang, čímž korunoval svůj dnešní 100% den. Děkujeme všem fandům za podporu. Zítra se pokusíme urvat chybějící bod proti favoritu z Buštěhradu.

1. Gustav Brejník – Standa Srba 1:0Tadeas

2. Michal Pospíchal – Ríša Randák 1:0

3. Karel Chalupa – Pavel Gárský 0,5:0,5

4. Víťa Nademlejnský – Týna Zítková 0,5:0,5

5. Václav Turek – Tadeáš Čabala 0:1

6. Timothy Wangle – Lenka Gárská 0:1

Ukázka z partie Turek – Čabala (z pohledu černého)

Bílý na diagramu sebral 35 fxg5 namísto dxc4 což dávalo solidní protihru. Samozřejmě  nešlo Vxb2 pro Vxd3-+. Tímto zaváháním umožnil bílý černému efektní závěr 35 … c3! 36. Vd1 Va3 37. Kc2 Va1 38. Vb1 hxg5. Také výměna věží vedla k výhře, ale Tadeášův zvolený postup je šachovější.  Bílý je v nevýhodě tahu a je po partii.

 

ŠK Spartak Chodov – Sokol Buštěhrad 2:4

V zápase na dálku o 9 místo nastupujeme proti nejsinějšímu soupeři tohoto víkendu. Zápas by zahájen již v 9:00 hod. Na 1. a 6. desce bylo zahájeno d pěšcem, Ríša hraje draka, Pavel vídeňskou. Týna otevřela překvapivě zrcadlové birdovo zahájení a Tadeáš rozehrál anglii. Již v zahájení čelíme první komplikací na druhé desce. Ríšova nedůsladně hraná sicilka je již tak profláká, že se na něj dokáže každý soupeř připravit, je načase do budoucna zapracovat také na jiném zahájení. V partii má Ríša roztrhané pěšce a ztratil možnost rochovat. Inforrmace pro fandy Tietzu a Tepic. Jejich zápas bude mít cca 40 min zpoždění. Po hodině hry je bez figury Týna a také Ríša, který však má komponzaci tří pěšců. Tato partie míří do koncovky a může být ještě zajímavá. Dnes musím družstvo pochválit, soustředění je o poznání vyšší než ve včerejším odpoledním zápase. Standa se dostal do lepší pozice ve slovanské obraně a svoji aktivitou přinutil soupeře ke ztrátě kvality a po pár tazích to byla již celá věž a vzápětí bod. V partiích , které jsem nezmiňoval, je stále materiální i poziční rovina.

Je za námi další půlhodinka. Tadeáš se dostal do věžovky s jedním pěšcem navíc. Ríša již vyměnil obě věže a se střelcem bojuje proti střeci a jezdci. Trojice pěšců se již pomalu začíná rozbíhat – uvidíme, kdo líp studoval koncovky. Lenka v partii nevyměnila jediného pěšce a v uzavřené koncovce se dvěma věžemi má méně prostoru než její soupeř. Pavel stále rovina. Hráči již mají za sebou téměř dvě hodiny hraní a situace se mění u Tadeáše. Z věžovky je již pouze pěšcovka, ale bohužel pro nás se v ní soupeř orientuje o poznání lépe. Na vedlejších stolech hrají Vary s Ústím 2:2, Teplice hrají s Tietzem 1,5:0,5, Litoměřice – Most 3:1 a Plzeň – Kobylisy B 3:0 a Kobylisy A – Domažlice 0:0. Ríša svou partii nakonec ztratil, zde si s hodnocením počkáme na rozbor. Přibíhá také Pavel, který v lepší pozici sebraním pěšce umožnil soupeři věčňák. Zdá se, že půlka bude soupeři vyhovovat, protože Týna i Tadeáš jsou také blíže k porážce. Při pohledu na ostatní stoly konstatujeme že Tietz podlehl Teplicím 1,5:4,5 a Vary s Ústím stále hrají 2:2. V 11:25 naš mise končí. Tadeáš sklání krále, Lenka ve vyrovnané věžovce přijímá nabídku remízy a Týna také sportovně uznává převahu soupeře. Naše letošní ligové vystoupení zakončujeme těsnou a čestnou porážkou s naším nástupcem na stříbrném trůnu. Hráčům děkuji, že se dokázali výsedkově o víkendu zvednout, fandům za podporu. Nyní naťukáme výsledky a vyrazíme k domovu.

1. Standa Srba -Filip Balek 1:0

2. Ríša Randák – Jana Pokorná 0:1

3. Pavel Gárský – Ondřej Varadi 0,5:0,5

4. Týna Zítková – Matěj Mezera 0:1

5. Tadeáš Čabala – Lukáš Malý 0:1

6. Lenka Gárská – Ondřej Popovský 0,5:0,5

 

 

29 komentáře(ů) k příspěvku 1. liga mládeže

Napsat komentář