Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119206Celkem:
  • 52Dnes:
  • 2256Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

KS II.

Bitva o čelo se zamotává

(Do článku přidána reportáž P. Randáka)

sachylogo_02  Chodovský B tým, který hostil leadra soutěže a letos nepřekonatelné družstvo z Chebu, pořádně zamotal nejnižší krajskou soutěž. Překvalivým vítězstvím jsme se bodově dotáhli právě na našeho dnešního soupeře a stejný kousek se může povést také druhé naše rezervě, pokud uspěje v Karlových Varech. Co jsme avizovali se také stalo a naše dvě družstva se srovnala s Chebem na špici tabulky.

ŠK Spartak Chodov B – ŠK K-servis Cheb 3:2

  Zápas jsme rozehráli opravdu mazácky. Po hodině hry jsme stáli na všech šachovnicích určitě lépe než soupeř, což potvrdili i dvě nabídky ke smíru (4. a 5.šachovnice) , které jsme odmítli. V pravé poledne jsme se už ujali vedení zásluhou Honzy, který vnikl svými figurami do pozice černého a po materiálních ziscích svého soupeře doslova zdecimoval. Zakrátko jsme přijali další nabídku na dělbu bodů u Petra, který zůstal stát v ploché pozicici s nestejnopolnými střelci. Plichtu jsme brali s vědomím, že na druhé i čtvrté šachovnici stojíme lépe a na první desce pevně. Naše prognózy potvrdil záhy také David. V koncovce s pěšcem více mířil k vítězství, které mu soupeř usnadnil odevzdáním střelce. Za daného stavu jsem nemohl jinak než nabídnout remíz, přestože se to se mnou pralo, jelikož jsem dobíral centrálního pěšce a mířil do lepší koncovky. Závěr poslední partie sehrál Patrik hodně divoce až romanticky, nedopočítal koncovku a zkušený soupeř jeho lehkovážnost potrestal. Stav 3:2 nás dostává opět do hry o zlato a v dalších kolech to vypadá na dostihy o nejlepší skóre.

1. Frai Patrik 1665 0 : 1 Doležal Rudolf 1754
2. Stuška Přemysl 1794 0,5 : 0,5 Míšek Jan 1896
3. Stuška Jan 1626 1 : 0 Nuri Ali 1000
4. Vávra David 1596 1 : 0 Fomin Oleh 1000
5. Čaloun Petr 1523 0,5 : 0,5 Cibulka Václav 1682

ŠK Karlovy Vary C : ŠK Spartak Chodov C  2:3

  Do zápasu jsme nastupovali optimisticky. Hned na čtyřech šachovnicích jsme měli ELO převahu podle aktuálního žebříčku. A na té poslední přesněji druhé, kde jsme na to byli hůře, seděl pan Sokol. A všichni víme, že jeho 1000 bodů, které jsou počítány v nějaké zvláštní neinflační měně, na soupeře 1723 stačí.

  První zádrhel se objevil hned po zahájení. Velmistrovská remíza na třetí desce. Upřímně, nepočítali jsme s tím, že Standa vybojuje celý bod. U Standy nám jako družstvu remíza skutečně stačila. Ale soutěž KS II je spíše o příležitosti si zahrát, zkusit si variantu, která se bude příště hrát s tím samým nebo jiným soupeřem na MČR nebo na jiném důležitějším turnaji. Úplně se mi vybavily cca 2 roky staré zoufalé pohledy nejmenovaných kolegů tatínků, kteří obětovali čas na cestu do našeho kraje ze 100 km vzdáleného místa. A jako na potvoru se jejich kluci spolu setkali. No a velmistrovská remíza. Tak si potřepali pravicí a frčeli zase 100 km zpátky. ½ : ½

  Ze zahájení jsme vyšli všichni pěkně, až na Ríšu, který spadl do varianty, kterou vůbec neznal. Bylo vidět, že mu chyběl vhled do pozice. Ale Ríša si to nepřipouštěl a vrhnul se do útoku, aniž by sledoval protihrozby. A zaplatil ztrátou kvality za pěšce. Měl jakousi kompenzaci v útoku, ale o matování se nedalo ani uvažovat. A do toho nabídka remízy. Kdo by ji nebral, když chybí materiál? 1:1

  V té době jsme na první i druhé desce stáli remízově. Sice na obou šachovnicích iniciativa z naší strany, ale rozhodně ne nějaká převaha. Zato u Lenky to bylo divné. Ani mě tolik nezajímala pozice figurek, jako pohyb ručiček na stařičkých hodinách Garde. Na prvních 15 tahů Lenka spotřebovala 80 minut a na dalších 15 tahů do časové kontroly jí zbývalo už jen 10. Sám vím, jak se člověk dokáže s tímto zbytkem času koncentrovat. Partii Lenky jsem odepsal a na první i druhé desce jsme odmítli remízy s tím, že alespoň jeden z našich soupeřů udělá hrubku a my z Varů odjedeme s remízou.
Lenku jsem dále nesledoval, nechtěl jsem ji v už tak složité situaci rozptylovat. Zrychlené pohyby, bouchání hodin a pak konec. Lenka zhroucená v židli vyčerpáním, zhluboka oddychující, jako by vyběhla 5 pater po schodech. Jdu ji uchlácholit, ale Lenka se usmívá. A na šachovnici mat. 2 : 1 pro nás. Co dodat? Asi to, že hodiny Lenky byly pro zajímavost opět puštěny. Za sedmnáct vteřin praporek padl. To by mě zajímalo, kdo šíří ten nesmysl, že Lenka na rapidy není.

  A to byl závěr zápasu. Po famózním výkonu Lenky jsme na 1. i 2. desce nabídli remízy my. Soupeři zjevně necítili potřebu čekat na naší chybu, aby výsledek zápasu srovnali alespoň na remízu, a naše nabídky přijali.

1. Košek Lubomír 1777 0,5 : 0,5 Randák Pavel 1968
2. Pospíšil Adolf 1723 0,5 : 0,5 Sokol Boris 1000
3. Špička Jan 1621 0,5 : 0,5 Srba Stanislav 1609
4. Beranová Karin 1369 0,5 : 0,5 Randák Richard 1515
5. Beer Jiří 1250 0 : 1 Gárská Lenka 1250

9 komentáře(ů) k příspěvku KS II.

Napsat komentář