Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119203Celkem:
  • 49Dnes:
  • 2253Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

KP družstev starších žáků

Krajským přeborníkem KŠ Tietz „A“ 

stříbrný tým

stříbrný tým

  Tuto sobotu 8.2.2014 přivítá náš oddíl družstva starších žáků, která se utkají o titul krajského přeborníka a zároveň i o postup do 1. Ligy mladšího dorostu. V nevýhodě budou pochopitelně týmy, které již tuto soutěž hrají, neboť si ze základní ligové sestavy mohou povolat jediného hráče. ŠK Spartak Chodov a ŠK Karlovy Vary tak nastoupí se svými „B“ týmy a u nás bude situace ještě zajímavější, neboť po odchodu silného ročníku 1998, budeme nastupovat do turnaje s týmem mladších žáků. Nastupující generace se však určitě nenechá zastrašit a jistě předvede mnoho pěkných partií.

  Krajského přeboru se nakonec účastní pouze tři týmy, což výrazně odráží kvalitu práce s mládeží v našem kraji :-( . Navíc fakt, že dva kluby již ligu hrají, omezuje jejich možnosti v postavení B-týmů. To se povedlo pouze pořadatelskému klubu, když na pátou šachovnici nominoval hráče ze šachové školičky a postavil tým mladších žáků, který příští týden bude hrát KP družstev této kategorie. Limitující je rovněž před dvěma lety ŠK Karlovy Vary prosazená změna pravidel určující počet hráčů. Paradoxem je, že na to nyní sám navrhovatel doplácí.

1.kolo: KŠ Tietz „B“ – ŠK Spartak Chodov „B“ 1,5:3,5

  1. Zbořil Petr, 1250 - Srba Stanislav, 1588 (1/2)
  2. Kilyk Rostislav, 1250 - Randák Richard, 1513 (0:1)
  3. Bartošová Kateřina, 1250 - Gárský Pavel, 1303 (0:1)
  4. Bartoš Jan, 1100 - Čabala Tadeáš, 1288 (0:1)
  5. Švejstil Vladimír, 1100 - Vojíř Václav, 1000 (1:0)

  Zápas byl zahájen a my velmi rychle získáváme výhodu dvou figur u Ríši a dvou pěšců u Tadeáše. Standa zatím nikam nespěchá, Pavel drží rovinu a moc pěkně bojuje i Vašík, který sice přišel o pěšce, ale partii pěkně rozehrál.

  První bodík připisuje Tadeáš, který dosáhl matem rychlé výhry. Ríša již uplatňuje materiální převahu a zajímává je pozice u Standy. Soudím, že na rozdíl od něj se v ní soupeř moc neorientuje a to je jeho výhoda. Pavel stále rovina a Vašík při ztrátě dvou pěšců má figuru více. Nyní musí hrát opatrně, aby nedal soupeři možnost k rychlému útoku na krále, ale jinak paráda :-) .

  Standu jsem přecenil, nesnažil se hrát pro soupeře nepříjemné šachy, prostě jen hrál neukázněně a nakonec byl rád za remízu. To není v týmech správný přístup. Vašík sice v dalším průběhu přišel po dvojím úderu o věž, ale měl najednou skvělé útočné vyhlídky. Tak daleko přeci jen ve výuce nejsme a tak nemá ještě vypěstovaný instinkt zabijáka :-) . Velmi otevřená pozice dávala možnosti matu oběma stranám, soupeř však měl výhodu tempa a tak našeho nováčka honí po šachovnici. Vašík ale bojuje. Mezi tím hlásí výhru Ríša a my se ujímáme dvoubodového vedení, které záhy navyšuje Pavel a rozhoduje definitivně zápas. Na páté desce soupeř nakonec zvolil výměnu figur, po které šel do koncovky dvou věží proti jedné a o partii je rozhodnuto. Vašík se poprvé musel potýkat s povinným zápisem, má však velmi zajímavou partii k rozboru. Znalosti, dovednosti a takto i zkušenosti, jsou základem šachového růstu.

2.kolo: KŠ Tietz „A“ – KŠ Tietz „B“ 5:0

  1. Kubánek Aleš, 1250 – Zbořil Petr, 1250 (1:0)
  2. Ordoš Aleš, 1216 – Kilyk Rostislav 1250 (1:0)
  3. Irovský Adam, 1118 – Bartošová Kateřina, 1250 (1:0)
  4. Železník Ondřej, 1136 – Bartoš Jan, 1100 (1:0)
  5. Rohla Antonín, 1100 – Švejstil Vladimír, 1100 (1:0)

  Vzájemný duel klubů KŠ Tietz přišel na řadu po občerstvení, kterého se zhostilo duo Přemek a Honza. Evidentně kluci nevařili párky poprvé v životě :-) . Podle předpokladu se Ačko rychle ujalo vedení 2:0 a směřuje k vítězství, které by jim mohlo dávat výhodu lepšího skóre pro závěrečný duel s domácími.

  Pátá šachovnice nyní hlásí konec, čímž rozhoduje celý zápas. KŠ Tietz „A“ již vede 3:0. Jediná šance na bodový zisk pro oddílové kolegy se nabízí na druhé desce, kde stojí Kilyk zatím mírně líp, Irovský již realizuje výhru. Tietz „A“ nakonec dokázal urvat výhry ve všech partiích a své oddílové kolegy smetl 5:0. V posledním zápase jim tak opravdu stačí remíza.

3.kolo: ŠK Spartak Chodov „B“ – KŠ Tietz „A“ 2:3

  1. Srba Stanislav, 1588 – Kubánek Aleš, 1250 (1:0)
  2. Randák Richard, 1513 - Ordoš Aleš, 1216 (0:1)
  3. Gárský Pavel, 1303 – Irovský Adam, 1118 (0:1)
  4. Čabala Tadeáš, 1288 - Železník Ondřej, 1136 (1:0)
  5. Vojíř Václav, 1000 - Rohla Antonín, 1100 (0:1)

  Poslední bitva zahájena. Materiálově zatím všude rovina, pouze na páté desce už Vašík díky dvojímu úderu získává lehkou figuru a má útočné ambice. Již v prvním kole měl partii vyhranou, ale přeci jen mu ještě schází turnajová vyhranost. Jeho dnešní výkon však dává slibné vyhlídky.

  Bohužel velmi brzy prohráváme 0:1, neboť Pavel začal blbnout a věnoval se všemu jinému, jen ne šachu. Výsledkem je velmi rychlá prohra. Velmi pěkně dnes hraje Tadeáš, který již má figuru více a pěknou pozici. Zde se projevuje klid a soustředění na partii. Standa s Ríšou stojí slušně a protože u Vašíka se přeci jen projevuje nezkušenost, dohrává hodně špatnou koncovku, bude to především na výše jmenované trojici, jak zápas skončí.

  Vašík zapsal nulu, ale bojoval skoro hodinu :-) , Tadeáš sice přehlédl taktický obrat, ale snaha po směně materiálu při jeho převaze je chvályhodná a partii snad dovede k výhře. Musí jen hlídat čas. Standa zatlačil soupeře do kouta a nyní hledá skulinky k výhře, pomalu z ulity vylézá i Ríša a začíná být aktivní.

  Blíží se pomalu přechody do koncovek. Tadeáš zaslouží pochvalu za rozvahu, ale ten propočet fakt vázne. Místo přechodu do rychle vyhrané koncovky po výměně dam si nyní komplikuje život. Má 4 minuty proti 40 a místo zjednodušení hraje přesný opak. Standa propočítává při kvalitě víc rozhodující úder a Ríša pohrdl ziskem figury. Tadeáš sice s minimem času by měl stihnout vyhrát, začíná být ale dost nervózní.

  Vyhlídky nejsou optimistické. Tadeáš sice zvládl koncovku podle plánu, i kdy nás dost napínal a Standa rozhodujícím útokem srovnal stav zápasu na 2:2, ale Ríša po pohrdnutí ziskem figury, ji sám ztratil a navrch přidal ztrátu kvality, takže hraje s věží méně. To je nepříjemné rozuzlení zápasu, který jsme podle papírových předpokladů měli ovládnout. Inu život je pestrý a o překvapení není nouze :-) .

  Ríša nakonec partii ještě zdramatizoval, získal střelce a partie mohla dopadnout jakkoliv, bohužel náš hráč si zalezl do matu a bylo po dramatu. Objektivně musíme přiznat, že kluci z Tietzu dnes byli prostě lepší a po zásluze vyhráli, čímž si vybojovali postup do mládežnické ligy.

Konečné pořadí:

  1. KŠ Tietz „A“  8:2   6 bodů
  2. ŠK Sp. Chodov „B“ 5,5:4,5   3 body
  3. KŠ Tietz „B“ 1,5:8,5   0 bodů

Nejlepší hráči na šachovnicích:

  1. Stanislav Srba  1,5
  2. Ordoš Aleš         2
  3. Irovský Adam  2
  4. Čabala Tadeáš  2
  5. Rohla Antonín  2

Fotografie:

Spartak B - Tietz A

Spartak B – Tietz A

Pavel dnes v kolech jako den a noc

Pavel dnes v kolech jako den a noc

Standa s Ríšou

Standa s Ríšou

Tadeáš zaslouží dnes velkou pochvalu

Tadeáš zaslouží dnes velkou pochvalu

Vašík dnes hrou potěšil

Vašík dnes hrou potěšil

2 komentáře(ů) k příspěvku KP družstev starších žáků

Napsat komentář