Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

MČR v rapid šachu

Pánská jízda v Klatovech

WP_20160910_13_24_20_Pro  Klatovy již navždy zůstanou mojí srdeční záležitostí a tak není divu, že jsem uvítal pořadatelství MČR zdejší šachovou partou včele s Karlem Nováčkem. V pátek o půl páté vyrážíme z Chodova směr Šumava a cesta ubíhá jak po másle. Vzadu v autě si krátí kluci cestou popcornem, udělali si tam takový malý mejdan. Kubík přidal k lepšími vtip a do Klatov už to jelo. Jeden vtip střídal druhý, až mě dostal Vašík: „Ten vtip je správně sprostý, ale kvůli Marcelovi jsem ho řekl slušně“. A my dospělí si děláme hlavu :-) . U Klatov nás přivítal Švéďák, nebo chcete-li Švédský vrch. Během třicetileté války odtud zaútočili Švédi a Klatovy vyplenili. Ano, čtyři nájezdníci a 136 koní vtrhlo do Klatov plenit. Přesněji urvat nějaký ten bodík, tak nám držte pěsti, nebude to žádná legrace.

  Prezentace proběhla bez potíží, místní už mají zkušenosti. Večeře, která následovala, byla výborná. Jediný kdo nejedl byl Vašík. Kuřecí nudličky ho neoslovily ani s vědomím, že sladkostmi to nenahradí, snědl alespoň těstoviny. Prostě kuřecí nedává. Zato Kubík s Tomíkem talíře doslova vyluxovali a Kubík se neostýchal ani dojít za kuchařem a pochválit ho. Myslím, že naším vystoupením při večeři jsme na VIP listině :-) . Následný přesun na penzion vzdálený 3 km od hrací místnosti nás ujistil, že pěšky to nezvládáme a budeme muset dojíždět. Nevadí, kluci už začali plánovat jinou tělesnou aktivitu, návštěvu památek. Věřili byste? A já myslel, že je v tom počasí utáhnu na zmrzlinu a místo toho snad budu šlapat schody na zdejší věž. Mistrovství startuje prvním kolem zítra v 9:30 hodin. V kategorii H10 se představí Tomík Wildhaber, v doprovodném openu pak dvojice Vašík Vojíř a Kubík Červenka. V průběhu turnaje budu krátce komentovat přes mobil v komentářích, výsledky budou k dispozici v odkazu a článek snad večer :-) .

  Sobotní ráno proběhlo rychle. Vstávání, úklid, hygiena a odjezd. Ano, slyšíte dobře, úklid. Tedy to co my chlapi za úklid považujeme. Snídaně byla dobrá, párky vždycky potěší a kluci talíře skutečně vyčistili dokonale. Před samotným zahájením na sebe naše malá výprava upozornila originálně. Hrajeme šachy, přehráváme si nějaká zahájení a v tom sprcha. První myšlenka mě vedla k přesvědčení, že Tomík otevřel lahev s pitím, která byla trochu natlakovaná. Realita byla originálnější. Tomík napřed natlakoval lahev a pak ji při hraní šachu atakoval propiskou tak dlouho, až si vysloužil přezdívku hasič. Úklid tří stolů a šachovnic nám alespoň zpestřil čekání :-) .

  První kolo bylo náročné, výkonnostní rozdíl byl znát. Tomíkovo partii však nechápu ještě teď. Dorazil za 25 minut s tím, že prohrál na čas a v partiáři měl 9 tahů. To se stává, nejspíš u partie usnul :-) . Další kluci bojovali, ale jak jsem poznamenal, rozdíl výkonnosti byl znát. Ve druhém kole se situace opakovala. Tomík uhrál více tahů, ale opět prohra na čas. Během partie sleduje více okolí než šachy. Kubík vyválčil remízu, kterou si za dlouhou partii zaslouží. Partie třetího kola ukázala již v naprosté nahotě, že Tomík z Velty je vzdálený příbuzný Tomíka z Klatov. Vašík si vybojoval celý bod, když výhodu věže dokázal uplatnit i ve zbytku partie. Kubík prohrál v jedné z nejdelších partií kola. Jdeme na oběd a přestože dlouhá fronta nám vzala sousty času, stíháme ještě doběhnout na zdejší pěkné náměstí a koupit si zmrzku.

  Odpolední šachový program startuje již ve 13:30 hodin. Tentokrát první končí Kubík, nevyhnul se chybě a soupeř už výhodu nepustil. Tomík prohrál a jak jinak, než na čas. Všechny snahy o změnu vyznívají zatím do ztracena. Vašík přechytračil soupeře ve Skotské a získal figuru, v závěru si pak vyzkoušel matování s dvojicí věží. Mimochodem, hned v prvním kole usedl Kubík k šachovnici za černé. A pozici hájil před paní, která chtěla hrát na stejné šachovnici a také za černé. Kubík se nedal a židli hájil vlastním tělem. Nakonec jsme s dotyčnou odešli zkontrolovat nasazení a Kubík záhy putoval na vedlejší šachovnici. Černé ale skutečně měl. Je to bojovník a paní se omluvil :-) . Přestože zatím moc nepleníme, turnaj svoji roli plní. Ještě bychom mohli zmínit, že se v sále potkáváme s Kubíkem Kůsou, Petrem Špreňarem, sourozenci Kodetovými či Kubou Šťastným…..Vašík má po 6 kolech 2 body. Mrzet jej může prohra v pátém kole, kde měl pěknou pozici, ale po hrubce prohrál. Kubík po obědě hrál rychleji, přeci jen je nutné končit s pár minutkami na hodinách. V 6. kole tak chytil baye a na turnaji si zahraje tedy o kolo méně. Tomík v 5. kole prošel klinickou smrtí, když ztratil dámu, aby ji vzápětí získal zpět a nakonec se mu podařil realizovat i plán, který dovedl do úspěšného konce. Poslední dnešní kolo se pak příliš nepovedlo v horší pozici se Tomík dvakrát dopustil nemožného tahu a bylo vymalováno :-) .

  Před večeří mě kluci nakonec ukecali a tak jsme vyrazili do katakomb. Klukům se tam evidentně líbilo. Kubíka pak posedl doslova amok, že musíme ještě na věž. Bohužel měli už zavřeno, takže místo schodů do nebe jsme dali ledovou tříšť, což bylo vzhledem k počasí přijatelnější řešení. Po večeři, kterou kluci opět zlikvidovali jak kyselina, pravda Tomík Vašíkovi trochu píchl s řízkem, jsme se přesunuli na penzion, kde budeme relaxovat. Zítra nám držte opět pěsti, ono se určitě ještě něco urodí :-) .

  Večer si kluci zahráli ještě pinec, v tomto ohledu byl penzion skvěle vybaven a šup na kutě. Všichni jsme odpadli v půl desáté. Skutečně všichni :-) . Ráno kluci urvali hned v první kole 2 body. Neděle se povedla Kubíkovi, který dvakrát vyhrál a v partiích měl pěkné okamžiky. Vašíkovo půlbodík byl dán především chybami a ztrátou materiálu, čas využíval dobře. Tomík již působil lepším dojmem a hrál. Obě remízy mohl klidně hrát na výhru, ale spokojil se s vrabčákem v hrsti, což lze vzhledem k vývoji pochopit. Turnaj splnil své. Kluci si vyzkoušeli, že konkurence v ČR je velká a kdo chce uspět, musí pravidelně trénovat a hodně hrát. Snad mi tedy kluci prominou, že museli zapisovat i rapidy, abychom měli něco do začátku nové sezóny. Závěrem velká pochvala rodičům za přibalení dresů, opomněl jsem to připomenout a klukům by to pak tak neslušelo :-) .

WP_20160910_10_14_42_Pro

10 komentáře(ů) k příspěvku MČR v rapid šachu

Napsat komentář