Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

KP I. družstev

 Spadlý prapor je třeba reklamovat :-)

sachylogo_02  Reportáž z utkání připravil Pavel Randák: Vídáme to dnes a denně na mistrovských turnajích. Zaručený vítěz v excelentní formě, který doslova zadupal do země všechny potencionální zájemce o první cenu, ještě včera úspěšně demonstroval v 80-ti tahové bitvě výhodu černopolného jezdce proti bělopolnému, ušetří v posledním kole soupeře o 200 bodů slabšího, který byl na první desku katapultován jen z toho důvodu, že s vítězem už všichni lepší hráli. Je to prostě takový zvyk, taková oběť v nešachovém slova smyslu, nabídnout v poslední partii turnaje slabšímu soupeři remízu, pokud už o nic nejde, byť tím ztratíme pár Elo bodíků. Tato Elo oběť nemá racionální vysvětlení, je to jakési poděkování Caisse, že se dařilo, a prosba o podporu i v příštím turnaji nebo sezóně.

  A v našem utkání se Slavkovem opravdu o nic nešlo. Oba týmy si místo nad čárou ponoru už zajistily, přece však 9. a 10. aktuální příčka v tabulce varovala, že v příští sezóně tomu tak být nemusí a přízeň Caissy by se mohla náramně hodit. Slavkov nás uvítal v duchu tradice a položil na stůl první eso v podobě soupisky, kde chyběli 2 jejich nejlepší hráči, přestože byli v hrací místnosti fyzicky přítomni. Druhé eso bylo vyneseno zanedlouho po zahájení na 5. desce u Davida a ten neváhal. Po tomto oťukání situace se to samé odehrálo i na druhé desce. Petr byl zjevně zaskočen, nabídku na smír odmítl, pak si to ale nějak přebral v hlavě a v dalším tahu se soupeři omluvil a remízu nabídl sám. Následovala remíza na první desce doplněná půlkou z druhého konce startovního pole. Žádná z těchto partií by neprošla Sofijským pravidlem, trenér by je ani nepřehrával, přesto obsahují jinou kvalitu, která se nezapisuje šachovou notací. Stav 2 :2 při čtyřech remízách.

Status quo byl porušen na 6. šachovnici, když se Standa v objektivně lepší pozici odmítl s remízou spokojit. Nálada v klubovně ochladla a kordy byly taženy. Pátý rezultát vzešel z 3. desky, když Páťa po nekorektní oběti ohodnotil další hraní jen za zbytečnou ztrátu času. Neprohrávali jsme dlouho, poněvadž Standa srovnal. Stav 3 : 3 a dvě poslední partie, kde měl Ríša pěšce více a Boris nestál hůře. Ríša to ale nějak pomotal, pustil věže soupeře do svého tábora a po ztrátě materiálu vzdal. Prohráváme 3 : 4 a Boris hraje 5 tahů po sobě obrovskou hrubku, když nereklamuje soupeři prapor spadlý od 35 tahu. Tento stav trvá minimálně 10 minut, celá klubovna na nervy, jen soupeř výraz pokerového hráče. Nebylo to Borisovi dáno, po další zvratech v partii nakonec nechal stát nekrytého střelce, kterého soupeř napadl králem. Tak to opravdu zabolí.

TJ Spartak Horní Slavkov ŠK Spartak Chodov A
Kurfürst Oldřich Z 1969F ½ - ½ 1889F Randák Pavel Z
Staněk Jaroslav Z 1774F ½ - ½ 1798F Čaloun Petr Z
Tomášek Radek Z 1715F 1 - 0 1693F Frai Patrik Z
Kvasňovský Pavel Z 1706F 1 - 0 1777F Sokol Boris Z
Janek Drahomír Z 1634F ½ - ½ 1713F Vávra David Z
Lavička Miroslav 1920F 0 - 1 1612F Srba Stanislav
Tichý Josef 1465N 1 - 0 1467F Randák Richard
Kuttner Jaromír 1000N ½ - ½ 1552F Stuška Jan
5 : 3

7 komentáře(ů) k příspěvku KP I. družstev

Napsat komentář