Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Chodovský šachový festival

Šachový festival s GM Martinem Petrem

Václav Vojíř – krajský přeborník U12 (reportáž)

Logo_KV2  O víkendu 14.-15.5.2016 uspořádali chodovští šachisté pro milovníky královské hry festival plný šachu. V sobotu starosta města Patrik Pizinger zahájil šachový maraton. V sobotu třemi koly odstartovalo finále krajského přeboru v kategoriích U12,U14 a U16. Z domácích měl nejlepší vstup do turnaje Václav Vojíř, který se v nejmladší kategorii ujal vedení. Slušně zahájili i Richard Randák (U16), Jan Kurčík (U12) a Jiří Ulč (U14). 

  Doprovodný turnaj dorostenců ovládli domácí hráči. Nejvíce se dařilo Petru Čalounovi, který zvítězil před oddílovými kolegy Patrikem Fraiem a Pavlem Gárským. Perfektní atmosféru měl další turnaj, tentokrát rodinných dvojic. Celkem 14 párů se utkalo o vavříny a užilo si šachová klání nevídaným způsobem. Rodičům patří velké poděkování, že si celý den vyhradili na zábavu svých dětí a byli jim aktivně po boku. Z vítězství se nakonec radovala dvojice Kateřina Kalynčuková a Milan Godla z Klášterce, před Matoušem a Janem Hlavinovými z Prahy a Kryštofem a Jiřím Kolářovými z Karlových Varů. Nejlepší chodovskou dvojicí byli na šestém místě Martin a Petr Soukupovi. Pro nás ale vyhráli všichni :-) .

  Sobotní večer zpestřili účastníkům festivalu hosté. Velmistr Martin Petr sehrál úžasnou simultánku naslepo proti pětici vyzyvatelů. David Vávra, Radek Zícha, Petr Čaloun, Jakub Červenka a Jakub Kůsa se snažili, seč jim síly stačily, ale na mistra to nestačilo. Přestože po celou dobu nespatřil šachovnice ani na vteřinu, zvítězil přesvědčivě 5:0. Ve vedlejším sále dávala simultánku WIM Kristýna Havlíková. Kýžené dělby bodu nakonec docílil Patrik Frai. Večerní posezení s hosty zpestřil šachový nadšenec Kubík Kůsa, který si dokonce připravil pro Martina plno otázek. Lze tak v nejbližší době očekávat další příspěvek mladého talentu?

gmsimultánka

  Pořadatelé připravili pro příchozí možnost si zahrát šachy přímo před KASSem a pro děti byly připraveny zahradní šachy, které nám zapůjčili kolegové z KŠ Tietz, za což jim děkujeme. Zahradní šachy nakonec zaznamenaly asi největší bitvy :-) .

zahsachy

  V neděli již v komornější atmosféře se dohrávalo finále KP a proběhl souboj generací. V týmu Kmetů nastoupili zkušení a ostřílení borci: Miroslav Eliáš, Václav Vítek, Zdeněk Burč, Lubomír Košek a Pavel Randák. V týmu „Dudlíků“ hráli mládežníci, kteří se v sezóně 2013-14  stali vícemistry mládežnické ligy: Petr Čaloun, Patrik Frai, Zdeněk Lipták a Jan Toncar, doplnění o Moniku Kurčíkovou. Vyrovnané klání nakonec rozhodla zkušenost a Kmeti vyhráli těsně 3:2. Mladí totiž odmítli pořadatelem povolený a zajištěný dopink v podobě kojeneckých lahví s mlékem. Příště se možná poučí :-) .

  Dramatické boje nakonec rezultovaly v rovnoměrné rozdělení krajských titulů. V nejmladší kategorii zvítězil k radosti domácích Václav Vojíř, před Jindřichem Tegdou (KŠ Tietz) a Šimonem Pastierikem (ŠK Karlovy Vary). V kategorii U14 se dočkal vítězství Jakub Kačírek (Sokol Teplá), před Jiřím Beerem (ŠK Karlovy Vary) a domácím Jiřím Ulčem. Nejstarší kategorie, v níž hráli hned tři mladší hráči ovládl právě ten nejmladší. Titul KP slaví Jakub Kůsa (KŠ Tietz) před domácím Richardem Randákem a další „mlaďochem“ Petrem Špreňarem. Díky nadvládě mladších hráčů si tak nakonec mistrovství Čech zahraje i Jan Špička, kterému zůstala „brambora“. Závěrečného ceremoniálu si zúčastnili i hosté festivalu, kteří dětem předali poháry a medaile.

kp12

  Dodatečně byl předán pohár i Jaromírovi Kodetovi za vítězství v KP v rapidu. Pohár převzal z rukou GM Martina Petra a bude mít tak hezkou vzpomínku. Přejeme mu hodně úspěchu v další hře. Ocenění nejúspěšnější chodovský šachista desetiletí získal Lukáš Vlasák, trojnásobný mládežnický mistr ČR a my věříme, že jej v dohledné době bude někdo následovat.

  hosté

Zleva WIM Kristýna Havlíková, Kubík Kůsa, GM Martin Petr a Tomík Wildhaber

Velké poděkování patří pořadatelům a především partnerům festivalu, bez nichž by podobná akce nemohla proběhnout. Děkujeme Městu Chodov, Karlovarskému kraji, Kulturnímu a společenskému středisku, DDM Bludišti, Karlovarskému šachovému svazu a společnostem Telmo a Veltaplus EU.

sachy_chodovsky festival

11 komentáře(ů) k příspěvku Chodovský šachový festival

Napsat komentář