Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

MČR mládeže v rapidu

Lenka na MČR v rapidu sedmá

lenka1  O víkendu proběhl republikový šampionát v rapidu. Náš oddíl měl zastoupení v Lence Gárské, která nastoupila jako náhradnice z chodovského KP za Karin Beranovou. Lenka sice ve druhém a třetím kole utržila „rošádu“, ale v dalších kolech sbírala povinné body a v tom předposledním ještě mohla usilovat o medaili. Porážka sice tuto možnost vzala, výhra v posledním kole ale nakonec stačila na konečné 7. místo, které odpovídá nasazení. Vzhledem ke skutečnosti, že Lenka je v rapidech slabší než ve vážných partiích, a že během prázdnin odehrála pouze jediný open, je to výsledek slušný a může být spokojená. Více určitě napoví hra na M_Čech, které proběhne za měsíc v Harrachově. 

  V ostatních kategoriích se objevili ještě další zástupci našeho kraje. Spokojený může být hlavně s 11. místem Jenda Špička a se ziskem 50% Kubík Kůsa, smutnit pak určitě nemusí Jirka Beer ani Míša Šedá. V doprovodném turnaji potvrdil do puntíku své nasazení Pavel Gárský.

  Reportáž Anny Gárské z místa konání:

  Cesta, ubytování, prezentace – vše proběhlo v pohodě. Hned po dojezdu jsme šli vyzkoušet místní obří trampolínu a zdolat pár překážek v podobě lezeckých stěn a jiných „záludností“. Druhý den přišlo zahájení, seznámení s pravidly – zpřísňují nám to (například mobil nemají mít nejen děti, ale i doprovod, který krouží v hracích místnostech) atd. Samozřejmě je to v pořádku a vše respektujeme.

  První kolo proběhlo v pohodě. Lenka si krapet času „přivydělala“ soupeřiným nemožným tahem, ale stejně měla celou partii navrch a o ukončení matem si to přímo říkalo. Pája zdolal dospěláka, ale jak se přiznal, celou partii byl v časovce a ke své výhře využil téměř všechen svůj čas. Na druhém kole se oba sešli se svými soupeři – prvními nasazenými – na prvních šachovnicích. Kdo měl možnost sledovat, mohl se na Lenku  podívat na online šachovnicích. Dle Lenčiných slov chybu neudělala, ale zkušená hráčka ji přehrála. Pája měl proti sobě silného soupeře, který svou sílu potvrdil a vyhrál. Třetí kolo Lenka nastupuje na třetí šachovnici proti další zkušené hráčce, kterou zná již z mistrovství ČR. Žel -  času je málo a tak praporek padá a další bod uniká. Naopak Pája využil svoji ratingovou převahu a nad dospělou soupeřkou vyhrává.

    Do dalšího kola jde Lenka se smíšenými pocity a s „nutností, že to musí dát“. Pája má proti sobě opět dospělého soupeře, pravděpodobně hrajícího na podobné úrovni. Takže by mělo jít o vyrovnaný souboj. Tentokrát nebylo ani potřeba využít  všeho času a oba přicházejí s dalším bodíkem do konta. Docela mně dostal výrok Lenky, která litovala svou soupeřku – „té holčičky mi bylo moc líto …“ No prostě se vyjadřovala jako zralá a věkově o dost starší dívka a přitom tam jsou děvčata stejně stará nebo starší. Páté kolo bylo pro Páju velmi rychlé. Po 30 minutách celkového času hlásí výhru a spokojeně jde obhlížet další hráče. Lenka udělala chybu díky špatnému propočtu a tak byla ráda, že partii uhrála do remizy. Sama byla překvapená, jak šikovným způsobem se jí podařilo s hrozící prohry vyklouznout. Den byl ukončen 6. kolem, které dopadlo dobře pro Lenku, špatně pro Páju.

  Další den se šlo do hry s velkým elánem – Pája chtěl potvrdit včerejší výsledky, Lenka vylepšit celkové umístění. Sedmé kolo proběhlo velice rychle – do půl hodiny oba hlásili bod. Potíž nastala v 8. kole – Lenka dostala šachistku Píšovou, se kterou sehrávala pěknou partii, ve které měla dlouho navrh a pak – někde došlo k obratu, chybičce v propočtu, nedostatku času a byla ztráta. Tato asi nejbolavější. Pája bojoval do poslední sekundy, do časovky se dostal rychleji než soupeř a tak byla pěkná partie pokažená a ukončená v Pájův neprospěch. Do poslední partie šly už s tím, že na přední místa již nedosáhnou. Paja se dostal do tlaku, kterému se nedalo ubránit. Naopak Lenka, přesto, že hrálá na sekundách partii dotáhla na výhru. Prostředí tam bylo krásné, děti si to užily, škoda, že jich tady nebylo z našeho oddílu víc, určitě by se pobavily, jinde tolik zábavy zatím nebylo.

Jeden komentář k příspěvku MČR mládeže v rapidu

Napsat komentář