Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119206Celkem:
  • 52Dnes:
  • 2256Měsíc:
  • 3Online:
  • 4.2.2012start webu:

1. liga mládeže

Neděle byla černým dnem

sachylogo_02  Litoměřice nás ráno přivítaly podzimní pochmurnou atmosférou.  My však věříme, že se dnes vyčasí i šachově a pokusíme si v dnešním dvoukole napravit včera pošramocenou reputaci. Soupeř z Kobylis má letos ambice nejvyšší, proto spíš vyhlížíme odpolední zápas s Mostem B. I dnes připravujeme reportáž doplněnou o fotky.

ŠK Spartak Chodov _- Chess Most B 2,5:3,5 

  14:45 Zápas víkendu zahájen. Standa a Týna jsou ve skandinávské. Ríša, Pavel, Tadeáše v sicilce a Lenka ve španělské hře. Ještě než zápas pořádně začal, Lenka ve výměnné variantě španělky zareagovala na nepřesnost své sokyně, Nastražila léčku a zvítězila v 9. tahu. Vedeme 1:0 a je veseleji. Zápas však postupem času začíná připomínat blicku a to s sebou bohužel nese i chyby. Zřejmé je to především v partiích Pavla a Standy. Pavel navíc zapomíná na všechny poučky koncovek a pouští soupeře k aktivitě. Naopak svoji pozici neustále posiluje Tadeáš, který těží ze soupeřova zadrženého krále.

  Čas pokročil a musím mírnit svou pochvalu Tadeášovi. Přestože ve věžové koncovce vede o dva pěšce, kupí chybu za chybou a umožňuje soupeři zdvojit věže na 2 řadě a výhoda je rázem pryč. Týna po poradě s kapitánem ke své nelibosti odmítla nabídku k remíze, protože její partie se zdá z našeho pohledu nejlepší. Standa v konvcovce zbytečně odevzdává pěšce a najednou začíná i přemýšlet. Pavel již ztrácí pěšce dva. Horší než situace na šachovnici je však jeho odevzdaný projev. V této partii se obávám nejhoršího. Ríša se bohužel přidal do enklávy chybujících a  odevzdal věž za střelce a pěšce.

  Dobrá zpráva míří do Teplic, protože krušnohorci se zatím vytahují na rivala s Ústí, neb vedou 2:0.  Situace se nám mezitím obrátila na prvních dvou šachovnicích. Standa ztratil figuru a pouští i svého volného pěšce. Naopak Ríša získal materiál zpět a vede nyní o pěšce. Týna nakonec přijala nabídku k remíze. Pozice u Pavla a Tadeáše je kritická. Počty jsou tak jasné a nelichotivé.

  Pavel přináší partiář a hlásí nulu, Standa vymyslel věčňák a utekl tak hrobníkovi z lopaty. Naopak Ríša opět naskočil na vidle a v pěšcové koncovce s dvěma střelci proti dvěma jezdcům přišel o střelce. Tadeáš je nyní ve věžovce s dvěma pěšci méně. Situace se stále mění, Ríša chytil koně a prohrává nyní „pouze“ o pěšce. V této partii již žádné prognózy neplatí.

  Tadeáš přinutil soupeře nabídnout remízu a drží tak stále naději. Ríša v poslední partii má střelce a dva piky proti jezdci a třem pěšcům. Teoreticky je pozice prohraná, věříme však v pomoc osudu.

  Zkratkou na utkání Teplice – Ústí. Ústeckému Spartaku s podařilo vyrovnat a bitvy zuří na 1 a 3. šachovnici.

  Osud nám nakonec nakloněn nebyl. Ríša bohužel svoji těžkou pozici již neustál, ztratil dalšího pěšce a později i celou partii. Porážka s Mostem nám hodně zkřížila plány na záchranu v soutěži. Přinesla nám však spoustu tréninkového materálu. Děkuji všam fandícím, které tímto zvu na další ligový seriál, který nás čeká 6 prosince v Karlových Varech.

1. Srba Stanislav (F1590) – Ullman Adam (N1614) 1/2

2. Randák Richard (F1488) – Ta Minh Khoi (N1429) 0:1

3. Gárský Pavel (N1480) – Škuthan Radek (F1307) 0:1

4. Zítková Kristýna (N1329) – Tvrdík Šimon (N1203) 1/2

5. Čabala Tadeáš (N1377) – Hora Aleš (N1087) 1/2

6. Gárská Lenka (N1277) – Semová Lada (N1137) 1:0

 

Sokol Kobylisy A – ŠK Spartak Chodov 6:0

  Naši kluci a holky dnes vyrukovali na soupeře v klubových dresech, aby podpořili svou bojovnost i vizuálně. Na Standovu francii se soupeř připravil variantou 1. e4 e6, 2. c4 a náš hráč se rázem ocitá v neznámých vodách. Na druhé, třetí a šesté šachovnici se hraje sicilka, Týna otevřela anglií a Tadeáš oblíbenou španělkou. Již po prvních 40 minutách se vyskytl první zádrhel, když si Lenka nechala dát vidličky a ztrácí kvalitu.

  Historické chvíle se dočkali hráči Tietzu, kteří vybojovali proti Buštěhradu první ligový bod a ujímají se tak vedení 1:0. ŠK KV a Teplice zatím stejně jako naše družstvo 0:0. V 10:00 hodin jsou pozice našich hráčů stále vyrovnané, výjimkou je šestá deska, kde se Lence nedaří ztrátu kompenzovat.

  Po další půlhodince ztrácí kvalitu také Ríša, bohužel v koncovce je tato ztráta ještě markantnější. Naopak nadějnou pozici má Pavel, který nahání přetížené soupeřovy figury. Standa, Týna a Tadeáš stále drží roviny.

  Jak čas pkročil naše obrana se sype. Týna se neubránila nástupu pěšců a musela sklonit krále. Standa, Ríša ztrácejí kvalitu, Pavel odevzdal figuru a Lenka s kvaltou méně je pod ostrým atakem. I Tadeáš stále v materiálové rovině lehkovážně pustil soupeřovu věž na předposlední řadu a vypadá to na pěšcovou demolici. Chodovské akcie dnes dopoledne padají prudce ke dnu. A právě přibýhá Ríša a potvrzuje chmurné prognózy 0:2.

  Postupně vzdávají Standa Pavel a Lenka. Poslední bojující je Tadeáš, který jako poslední zachraňuje chodovskou čest. Jeho soupeř nezahrál koncovku nejpřesněji a nabídl Tadeášovi remízovou koncovku s nestejnopolnými střelci.

  ŠK Karlovy Vary proti domácímu družstvu získalio již 2,5 b a míří zřejmě k remíze. Tietz vyválčil druhý bod, bohužel k třetímu bodu již mají hodně daleko. Teplice drží nadějný stav proti Domažlicím 1,5:1,5.

  Nakonec ani Tadeášovi nebylo přáno, v dramatické koncovce ztratil pěšce a přesile podlehl. Tím se upravil stav na nelichotivých 0:6. Nezbývá se než otřepat, provětrat a zvednout halvu do posledního zápasu.

  Zbývají finální výsledky: ŠK KV – Litoměřice 3:3, Tietz podlehl Buštěhradu B 2:4 a Teplice plichtili s Domažlicemi 3:3.

1. Pařízek Vojtěch (F1699) – Srba Stanislav (F1590) 1:0

2. Slovák Kilián (F1661) - Randák Richard (F1488) 1:0

3. Ostrý Michal (F1599) – Gárský Pavel (N1480) 1:0

4. Pravda Kryštof (F1574) – Zítková Kristýna (N1329) 1:0

5. Kubát Martin (N1479) – Čabala Tadeáš (N1377)1:0

6. Skýpala Ondřej (F1578) – Gárská Lenka (N1277) 1:0

13 komentáře(ů) k příspěvku 1. liga mládeže

Napsat komentář