Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119206Celkem:
  • 52Dnes:
  • 2256Měsíc:
  • 3Online:
  • 4.2.2012start webu:

1. liga mládeže

Sobota předvedla hezké šachy, bohužel body nepřinesla

sachylogo_02  Dlouhé čekání na ostrý start máme za sebou, protože 1. liga mládeže byla právě zahájena. Naši mladíci a mladice letos obhajují titul vícemistra, ale po generační výměně jsou naše cíle nižší. Musíme si přiznat, že jakýkoliv bod získaný v dnešním dvouzápase by se rovnal slovenskému zázraku se Španělskem. :-)

Fotky ze soustředění si můžete prohlédnout zde.

ŠK 64 Plzeň – ŠK Spartak Chodov 4:2

  Na úvod hned soupeř z nejsilnějších. Ambiciózní plzeňské družstvo nastoupilo bez své dvojky, přesto budí respekt. Standa, který převzal pozici lídra otevřel ve francouzské obraně, Ríša a Pavel stojí s opačnými barvami v sicilské obraně. Svého soupeře se pokuší překvapit Týna anglickou hrou, Tadeáš je v přípravě ve španělce a Lenka zkouší štěstí ve skandidávské.

  Po 45 minutách hry se již projevuje plzeňská převaha na 1. šachovnici. Standa po komplikacích v centru ztrácí možnost rochovat a vystavuje tak monarchu soupeřovým útokům. Na třetí šachovnici takticky špatně zarochoval Pavel na špatnou stranu a je také pod tlakem soupeřových těžkých figur. Ostatní partie zatím rovina.

  Blíží se půl dvanáctá a my připisujeme první velkou ztrátu na šachovnici, kde jsme to čekali nejméně. Lenka ztratila figuru s kompenzací 2 pěšců.  Po chvíli podobně ztrácí také Standa. V hodně nepříjemné pozici již nešlo všechno krýt a Standa musel pustit věž za střelce. Špatné postavení krále a roztříštěná pěšcová struktura v této partii již nedává šance na zvrat. Zajímavou partii hraje Ríša. Při různých rošádách v ostré pozici do sebe soupeři buší hlava nehlava.

  Standa jako první svou partii ztrácí. Soupeř vyhnal jeho monarchu do centra a tato pozice již nešla bránit. 400 bodový rozdíl v ratingu je znát. Při pohledu na vedleší stoly je příjemné konstatovat, že karlovarské ŠK již vede 2:0 po vítězství Karina a Arťoma a nováček z Tietzu se zatím drží zuby nehty ve stavu 0:0.

  O překvapivou dělbu bodu se postaral Pavel, který v těžké defenzívě nasadil soupeřce dvojí úder. Po zisku věže však nedokázal najít cestu k výhře a přistoupil na opakování tahů. Ríšův ůtok se nakonec ukázal jako efektivnější a náš hráč získal soupeřova střelce. Partie se však nachází ve složité koncovce. Týna a Zadeáš drží pevnou remízu. Bohužel Lenka je nucená jít do výměn a její obrana se s figurou méně sype.

  ŠK K. Vary zvítězili 4,5:1,5, bohužel Tietz zatím 0:5.

  Je půlhodina po poledni a dějí se věci. Ríša Davida přehrál. Navíc i Tadeáš si v koncovce s nestejnopolnými střelci vytvořil volného krytého pěšce a tahá již za delší konec. Bohužel nadějná pozice Kiki se nějak pokazila, když naše hráčka odevzdala střelce za věž. Lenka sice ještě dýchá, ale je již otázkou času, kdy tato partie vezme špatný konec. K naší cti slouží, že v prázdném sále se dohrává posledních 5 partií a z toho jsou tři naše. A to jeden zápas byl zahájen hodinu po nás.

  Týna nakonec pokládá krále a tato partie se zdá nakonec rozdílovou. Lenka dle prognóz prohrála a Tadeáš nedokázal výhody využít.

1. Simet Martin (F1923) - Srba Stanislav (F1590) 1:0

2. Hložek David (F1594) - Randák Richard (F1488) 0:1

3. Málková Adriana (F1546) - Gárský Pavel (N1480) 1/2

4. Kresl Filip (N1302) - Zítková Kristýna (N1329) 1:0

5. Marešová Michaela (N1331) - Čabala Tadeáš(N1377) 1/2

6. Heinrich Dominik (N1160) - Gárská Lenka (N1277) 1:0

 

ŠK Spartak Chodov – TJ Sokol Domažlice 2,5:3,5

  Odpolední soupeř patří opět do kategorie  těžkých, ale hratelných. Proto bylo nutné se alespoň krátce připravit. Velké díky patří Pavlovi, který trefil všech šest zahájení a i díky této vychytávce se pohybuje ve vodách, kterým rozumíme. Pavlovi děkuji také za fotky, které v průběhu dne neustále aktualizuje téměř on line.

  Ke steči zavelel opět Ríša, který získal kvalitu a míří do koncovky. Zajímavá pozice je u Týny, kde Maruška Koucha obětovala figuru. V tuto chvíli není úplně zřejmé, zdali je oběť korektní. Standa zahájil v dámském gambitu a nyní stojí v dost ploché pozici bez výhody. Pavel je ve 100% přípravě a stojí velmi aktivně. Tadeáš je v oblíbené španělce v nejasné pozici a také Lenka drží z černými v italce rovinu. Vše je tak stále otevřené.

  Ostatní týmy již počítají první zisky a ztráty. Tietz bohužel i s kobyliskou rezervou prohrává 0:3 , ŠK KV také ztratil svou první partii a prohrává 0:1. Teplice zatím 1:1, kde první bod vyválčil Martin Krutský. Mezitím Týna vrátila oběť zpět a chybí ji nyní pěšec. Zatím je to naše jediná špatná pozice.

  Blíží se čtvrtá hodina a všechno je špatně. Týna naskočila na trojité vidle a partii vzdává. Tadeáš je v koncovce bez věže a Pavel ztratil kvalitu. Pro ostatní je to situace nezáviděníhodná. A nyní přichází i Tadeáš se sklopenou hlavou. Zbytečná hrubka zkazila velmi dobrý dojem, který dnes Tadeáš zanechal. 0:2

  Mezitím Tietz prohloubil skóre na 0:4, ŠK zatím průběžně 1:2 a Teplice s Buštěhradem 2,5:2,5.

Situace se na bojiští mění každým okamžikem. Pavel pěknou kombinací má materiál zpět. Standovi se bohužel nepodařilo vytvořit žádnou výhodu a nyní se nachází v koncovce s nestejnopolnými střelci a dvěma pěšci na každé straně. Ríša je v těžké koncovce V+p proti S+p. Lenka hezkou pozici opticky kazí, ale stále není rozhodnuto.

  Blíží se pátá hodina a Standa je nucený nabídnout remízu, protože pozice již nic nenabízí. Ríša se bohužel také nevyvaroval nepřesnosti a nabídl soupeři cestu k remíze. Pavel má nyní pěšce navíc, ale přímá cesta k vítězství stále není na obzoru, bohužel hrubice se dopustila i Lenka, když nechala stát důležitého pěšce.

  Končí třetí hodina hry a Ríša již musel přijmout remízu. S věží a krajním pěšcem neměl šanci proti střelci. Další osud zápasu drží ve svých rukou sourozenci Gárští. Oba hyří aktivitou, ale stále se houževnatým soupeřům nemohou dostat na kobylku.

  Lenka neunesla tíhu okamžiku a vzala nabídnutou remízu dřív než se stačila poradit. Je to škoda, protože Pavel v tom samém okamžiku vyměnil dámy a získal rozhodující výhodu volných pěšců. Tak držme palce, bude to ještě bitva i když je zápas ztracený. Pavel nakonec po velkém boji zavěsil. Vítězství nad Míšou Nechutným je hezký individuální výsledek.

  Hráči Tietzu si ve druhém kole připsali porážku 0,5:5,5 a podobně si vede i varský ŠK. O skóre zatím není rozhodnuto, stejně jako o výsledku Teplic, které za stavu 2,5:2,5 hrají poslední partii. Dnes se z Litoměřic loučíme a děkujeme všem za povzbudivá slova.

Srba Stanislav – Bui Tien Long (F1440) 1/2

Randák Richard – Pelnář Jan (F1627) 1/2

Gárský Pavel – Nechutný Michal (F1478) 1:0

Zítková Kristýna – Koucha Miriam (F1517) 0:1

Čabala Tadeáš – Varga Hynek (N1311) 0:1

Gárská Lenka – Antoš Jakub (N1237)1/2

16 komentáře(ů) k příspěvku 1. liga mládeže

Napsat komentář