Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119207Celkem:
  • 53Dnes:
  • 2257Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

CZECH OPEN PARDUBICE

Lukáš normu nezískal, přesto nás bavil

(turnajový výkon 2416, aktuální ELO 2339)

Klatovy_2013_203  V prvním kole otevřeného velmistrovského A turnaje, který je součástí světové ACP TOUR narazilo naše želízko v ohni na 13 nasazeného GM Jana Bernáška (2551) a v celku bez problému dosáhlo na cennou remízu, stejně jako před pár měsíci v 1. lize. Luky neměl v partii žádný problém, čas měl výrazně lepší a trochu jej tak dle bezprostředního vyjádření v sms zprávě mrzí vypuštění výhody. Lukáš by určitě rád navázal na výkon z Klatov a pokusil se o mistrovskou normu. Držme pěsti, loni k ní v Pardubicích neměl příliš daleko.

  Ve druhém kole čekal na našeho šachistu další velmistr, tentokrát „produkt“ polské šachové školy, sedmnáctý nasazený GM Pawel Jaracz (2531). Lukáš stejně jako včera neměl v partii žádný zásadní problém a černými udržel soupeře v dostatečné vzdálenosti od svého krále, což resultovalo v brzký konec partie a dělbu bodu. Večer snad získáme pár informací přímo z dějiště turnaje, na němž náš hráč drží skvělý výkon 2541 :-) .

  Večer po nalosování kola mi Lukáš volal. Vyfasoval 5 nasazeného GM Tamira Nabatyho (2586) z Izraele, loňského vítěze tohoto turnaje. Dvakrát nadšený z toho nebyl, protože bezprostředně po dohrání 2. kola psal, že zítra už to bude celý bod :-) . Lukášovi však dnes vyšlo do puntíku, co si předsevzal. V telefonu měl jednoduchý recept: „Postavím pevnou pozici a počkám, zda mi soupeř nabídne při snaze po výhře šanci. Dostanu maximálně jednu, tak ji musím objevit.“ Tahem Jxf6 prokázal, že tu šanci nejen dostal, ale také našel a následně i využil. Dámskou koncovku již odtahal zkušeně. Paráda, Lukáš je v laufu, aktuálně hraje na výkon 2681!!! Držme pěsti, ať je mise úspěšná :-) … a trochu fanděte, lenoši :-) .

  Jestliže v první a druhém kole Lukáš vybojoval přesnou hrou dělbu bodů a ve třetím senzačně zavěsil, dnešní čtvrté kolo bylo z jiného šálku kávy. IM Bogdan Belyakov (2430) z Ruska byl hodně aktivní a chtěl vyhrát stůj co stůj. Dosáhl jisté převahy, opticky se zdála pozice za bílého hodně dobrá, ale Lukáš prokázal dobrou obranou morálku a černými připsal další půlbod, což mu stále dává skvělývýkon 2620! Trochu nás může mrzet dnes vypadnuvší on-line, ale při takovém počtu partií a přístupů to je přípustné. U mě mají organizátoři za 92 šachovnic palec nahoru :-) . Je fajn, že fandíte a nadálku držíte pěsti. Díky a hodně zábavy s trochou okousaných nehtů :-) u dalších přenosů.

  Tak dnes to opravdu napínavé bylo, FM Igor Malakhov (2442) z Ruska, dle rychlého zhlédnutí partie, získal v průběhu partie mírnou výhodu. Stejně jako včera jeho reprezentační kolega se i on snažil výhodu přetavit v zisk celého bodu. Přesná hra Lukáše však byla pádnou odpovědí a po odevzdání pěšce za aktivitu dámy, která pak již nepustila černého krále z terče svého útočení, mohl Lukáš oslavit další půlbodík a hlavně se opět přiblížil ke své první normě. Je tak dál :-) . Souboj s mladými Rusy nebyl vůbec jednoduchý a jak Lukáš uvedl, ten druhý nesl remízu dost těžce.

  V 6. kole, které uzavřelo druhou třetinu turnaje, bohužel Lukáš utrpěl první porážku. Černými nestačil na „Vikinga“ FM Jonathana Westerberga (2410). Partie dnes Lukášovi nevyšla od samotného začátku a byť postupně dosáhl mírně horší, spíše vyrovnané pozice, nakonec partii neustál a zapsal první nulu. Tři kola před cílem má stále Lukáš šanci na normu, neboť dosahuje výkonu 2492. Držme pěsti, závěr bude jistě náročný, ale kdyby to tak nebylo, měl by IM každý :-) . Zítřejší partie hodně napoví, jen se nezjančit. Dnes se ještě podíváme na věkovou strukturu soupeřů. Nejstarším soupeřem byl zatím polský velmistr s 38 roky, nejmladší naopak dnešní soupeř, švédský reprezentant s 19 roky. Ostaní hráči se pak vešli do rozpětí 22 – 27 let. Závěr? Šachy jsou sportem pro mladé nebo se Lukáš zatím nějakého „pamětníka“, co by si u partie třeba zdřímnul, nedočkal :-) .

  V 7. kole se Lukáš musel poprvé vyrovnat s rolí favorita a tedy změnou herního stylu. Situace velela útočit a hrát na výhru, což po sérii partií v naprosto odlišném gardu není zrovna lehké. Úvod partie se stejně jako včera příliš nevyved, a to dnes Luky vynechal dopolední fotbal ve prospěch delší přípravy. Inu člověk míní a život mění :-) . Opožděný vývin na dámském křídle a špatný černopolný střelec dělaly nejspíš našemu hráči největší starosti. Postupně však v partii získal půdu pod nohama a časová tíseň 16-letého Němce Simona Tennerta (2147) dávala tušit jisté možnosti. Zápletku však vyřešil nejspíš 30 tah, kdy po Sxf5 došlo k výměně figur, pozice se zjednošila a to nejspíš prospělo soupeři. Možná se nabízel převod jezdce na dámské křídlo, což se následně i stalo. Partie pak měla další 50 tahů a Lukáš jistě zaslouží pochvalu za bojovnost. Plochá pozice však ani po zběsilých manévrech bílého jezdce nedoznala výrazných změn a dělba bodu byla na světě. Aktuální výkon klesl na 2442, ale norma je stále na dosah a tak lze očekávat dramatický závěr. Věřím :-) .

  Začátek turnaje vyšel Lukášovi fantasticky. Na co sáhnul to mu více méně vyšlo. Bohužel od 6. kola jakoby jej svázala vidina normy a s tím spojená odpovědnost. Zisk 0,5 bodu ze tří partí jej definitivně připravil o možnost získat normu. Partie předposledního kola proti GM Andreii Kovalevovi (2470) měla rychlý průběh. Propočet dnes nebyl Lukášovo silnou stránkou, o čemž svědčí přehlédnutí kombinace, kdy soupeř obsadil učebnicově c-sloupec a dobyl věž. Škoda, takto rozehraný turnaj není každý den. No, jak se říká: „Kdo si počká, ten se dočká“. Doufejme, že si zítra Lukáš v posledním kole zpraví chuť nějakou pěknou výhrou a k hranici 2400 se začně přibližovat alespoň elem. V Klatovech i v Pardubicích zatím nasbíral slušnou řádku bodů. Komentovat partie v klidu domova s PC je strašně jednoduché, být aktérem v přímo ohnisku, to je jiné kafe. Tak hlavu vzhůru a zítra bude líp :-) .  

  Poslední partii okometoval před chvíli Lukáš v telefonu s humorem: „Chtěl jsem soupeře porazit, možná to byla poslední šance“ :-) . Mladý Nguyen Thai Dai Van (2176) patří k největším talentům našeho šachu a lze očekávat jeho další rychlý růst. Vždyť ve 12 letech již atakuje hranici 2200. Lukáš odehrál stejně jako s Němcem Tennertem vyrovnanou partii, kde to zkoušel až do samotného závěru všemi způsoby. Nakonec soupeře utahal a ten partii vzdal v momentě, kdy na šachovnici již stála i nám dobře známá pozice z táborového tréninku. Skupina „C“ má nyní domácí úkol. Dohrát pozici dle plánu, donutit černého krále ke vstupu na pole proměny, tedy b1 a to opakovaně, aby se mohl bílý král přiblížit k pěšci a dát mat :-) .

  Lukáš odehrál turnaj s 50% výsledkem a vešel se do první 100 (celkem 238 hráčů), čímž překonal své nasazení o 31 míst. Mile překvapil v první polovině turnaje, tam byl exelentní. Uhrál performance 2416 a připsal si dalších 20 bodů, čímž se aktuálně dostal již na 2339, což je prozatimní osobní maximum. Norma určitě mrzí, chyběl k ním pouhý půl bod, ale turnajů je spousta, takže možností rovněž :-) . Lukáš potěšil i svoji bojovností, když po včerejšku neztratil motivaci a nespokojil se dnes s rychlou remízou, což je dobrý příklad pro jeho mladé svěřence.  

15 komentáře(ů) k příspěvku CZECH OPEN PARDUBICE

Napsat komentář