Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119222Celkem:
  • 68Dnes:
  • 2272Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

1.LM

1. liga mládeže zahájena

(fotky)

  První ligové soustředění hostí rodiště sv. Jana Nepomuckého, Prostory místní sokolovny přivítalo všech 12 družstev, takže je zde pořádně plno. Během víkendových zápasů postupně narazíme na dvě plzeňská družstva, Litoměřice a Karlovy Vary. Cílem našeho družstva je udržení v soutěži, což znamená bodovat ve dvou zápasech.

ŠK Spartak Chodov – ŠK Karlovy Vary 0,5:5,5

  V derby  jsme chtěli nastoupit, co nejdříve, proto jsem se zpravodajstvím trochu pozadu. Že se dá vstoupit dvakrát do téže řeky dnes předvádí Tomík, který svou partii prohrál dříve, nežli jsem nadepsal nadpis článku. Těžkou šichtu má opět Jiřík. Svému soupeři odevzdal kvalitu a ač se srdnatě brání, zde se obávám špatného konce. Naopak velmi sympaticky působí Vašík, který už poněkolikáté má v koncovce velmi aktivní věž. Ostatní zatím rovina. Neděle je dnem minel. Vašík po hodině a půl hry přehlédl , že bere otráveného pěšce a dostal mat. To se v koncovce jen tak nevidí. Jirka i přes úpornou snahu soupeři nestačil a bojoval až do matu. Pak neudržel pozici Standa a své soupeřce vzdal. To už měl Kuba povoleno přijmout „tísící“ nabídku ke smíru. Nyní bojuje pouze Ríša, ovšem na konečnou porážku již nebude mít partie vliv.  Je dobojováno, Ríše neodolal útokům chebského soupeře a po tžřech hodinách boje padl.

1. Srba Stanislav – Brunova Blanka 0:1

2. Kůsa Jakub – Špička Jan 1/2

3. Randák Richard – Špreňar Petr 0:1

4. Ulč. Jiří – Hlavina Matouš 0:1

5. Vojíř Václav- Beranová Karin 0:1

6. Wildhaber Tomáš – Špička Petr 0:1

 

ŠK Spartak Chodov- ŠK Slavoj Litoměřice 2,5:3,5

V neděli se tradičně zahajuje již v 9:00 hodin a nás dnes čeká náročné dvojkolo. Ranní soupeř z Litoměřic se vyhřívá na průběžném 1. místě a tento prestižní post určitě nebude chtít opustit. Zápas právě začal. Po půl hodině hry je Tomík bez figury, což je důsledek toho, že opět bojuje víc s vlastní soustředěností nežli se soupeřem. Vašík zatím pozornost drží a je to znát i na šachovnici, kde i přes pár nepřesností náš hráč drží rovinu. Vyrovnaná pozice je i na zbývajících šachovnicích. Zázrak se nekonal a Tomík ve snaze získat figuru zpět, přehlédl matovou kombinaci. Pěknou partii dnes předvedl Ríša. Získal výhodu dvou pěšců do věžové koncovky, ve které hrál aktivně a získal zasloužený bod. Starosti má Vašík , který má o pika méně v koncovce s jezdci. Zajímavou koncovku hraje Standa, který pokouší osud se dvěma figurami proti věži. Kubík je tísněn, ale soupeř zatím neví, jak se mu dostat na kobylku, Jirka je velký bojovník. Trochu se v úvodu ztrácel v e slovanské obraně dámského gambitu, ale hru celkem ustál. Nyní se však projevuje větší zkušenost soupeře, která je daná především věkem. Sérii špatných tahů se nevyvaroval také Standa, který postupně ztratil obě své figury a tím i partii. V sále se hraje posledních 10 partií a z toho jsou 3 naše. Poslední naš šance byla ve Vašíkově koncovce, který otočil partii získal převahu dvou pěšců, avšak špatně propočetl výměnu jezdců a koncoka skončila dělbou bodů. Zbylí dva naši hráči přijali remízu v horších pozicích.

1. Srba Stanislav – Brejník Gustav 0:1

2. Kůsa Jakub – Vartazarian Gor 1/2

3. Randák Richard – Chaloupka Karel 1:0

4. Ulč. Jiří – Nademlejnský Vít 1/2

5. Vojíř Václav- Vydra Martin 1/2

6. Wildhaber Tomáš – Dvorný Tomáš 0:1

ŠK 64 Plzeň – ŠK Spartak Chodov 3:3

  Druhé kolo bylo zahájeno úderem 15:00 hodiny. Ze zahájení všichni vychází aktivně až na Jirku, který udělal chybu v propočtu a vypadá to na figuru méně. Radost mi dělají „rychlíci“ ze zadních šachovnic, kteří hrají druhé kolo o poznání pomaleji. Po hodině a půl zápasu Jirkovi ztráty začaly narůstat a své soupeřce nakonec podlehl. Pochvalu zaslouží Vašík s Tomíkem. Vašík míří do remízové koncovky. Tomík odehrál pěknou partii, bohužel neprohlédl kombinaci soupeřky a ztrácí kvalitu. Materiálně vyrovnanou, avšak pasivní pozici hraje Kubík. Standa a Ríša rovina. Vašík přivedl koncovku do pozice: král s krajním pěšcem proti královi, zkušeně si zalezl svým králem do kouta a čekal kdy soupeř přijde na to, že nevyhraje. Tomík takové štěstí neměl a partii ztratil. Jaké pro něj bylo překvapení, že jsem ho pochválil za prohranou partii, když jsem ho předtím huboval za vítězství. Ale pochvala byla na místě, partie byla pomalá  a soupeřka byla dnes lepší. Čas běží a Kuba přijímá nabídku ke smíru. Pěšec navíc nevyvážil pasivní pozici a hrozby soupeřovy dvojice střelců. Osud zápasu teď leží na bedrech Standy a Ríši. Nervy drásající koncovka zápasu přináší pro fandu chodovského šachu okulahodící situace. Standa stupňuje své snažení, získává materiál za materiálem a podobně jako v první kole vrací naději. Také Ríša se nenechává zahanbit a klade před svého soupeře nové nástrahy. Držte palce, remíza je blízko! Ríša získává materiál a hraje ošemetnou koncovku dáma s věží proti dámě a jezdci. Je  krátce po 18:00 hodině a v hracím sále se hrají poslední tři partie a jedna z nich je tradičně naše. Nastalo bohužel to, co nikdo nepředpokládal, pravděpodobně se nestihne vycházka na hrad Potštejn. Nedá se nic dělat , zpátky k zápasu. Ríša vyměnil dámy a k výhodě věže proti jezdci má více také vzdáleného pěšce, který je navíc v tandemu. Jedno blicnutí a všechno je jinak. Ríša po vidličce odevzdává věž bez kompenzace a nyní stojí s pěti pěšci proti jezdci a třem pěšcům. Můj KT se blíží infarktovým hodnotám. Bůh je chodovák! Ríša partii dotáhl do vítězného konce,

1. Hložek David – Srba Stanislav 0:1

2. Mach Petr- Kůsa Jakub 1/2

3. Kresl Filip- Randák Richard 0:1

4. Málková Adriana- Ulč. Jiří 1:0

5. Šeterle Matěj- Vojíř Václav 1/2

6. Marešová Michaela- Wildhaber Tomáš 1:0

ŠK Spartak Chodov – Petřin Plzeň 3,5:2,5

(Standa zavelel k obratu a Kuba ho dokončil)

  S malým zpožděním zahajujeme v 10:30 h. Po hodině hry musím bohužel konstatovat, že Vašíkova, Tomíkova a překvapivě i Ríšova partie splňují parametry rapidového tempa. Vašík stojí v koncovce bez věže a figury. Naopak Ríša přelstil soupeře o figuru, Pokud se mu však nerozehrají figury stojící v základním postavení, bude mít problémy. Tomík i přes zbrklou hru vymýšlí matové hrozby a stojí více než nadějně. Ostatní hráči zatím rovina. První partii ztrácí Vašík, který odevzdal i dámu. Tomík skutečně vyšvihl matovou kombinaci a zlepšil tak trochu dojem ze své bleskové partie. Ríša vede  stále o figuru, potýká se však s pasivitou vlastních figur. Standa přebírá iniciativu, když získal soupeřovu dámu za věž a figuru. Tady bude však partie ještě dlouhá, podobně jako na dvou zbývajících zápasech našich časovkářů Jirky a Kubíka, kde to vypadá stále vyrovnaně.

  S úderem 13:00 hod na nás dopadá těžká rána. Ríša s figury navíc nedokázal vytěžit výhodu a naopak naskakuje soupeři na vidle a odevzdává dámu. 1:2. Vzápětí nekoordinovaně přijímá nabídku ke smíru Jirka a Standa s Kubou to nyní myjí těžké protože musí hrát na výhru. Standa nejprve musel vyřešit hrozbu pěšcové převahy, následně rozehrál svou dámu a před těžkými ztrátami soupeře zachránila pouze kapitulace. V závěrečné partii  Kuba odolával nabídkám ke smíru aby pak v koncovce jezdce proti střelci dokázal, že když se to umí je kůň pěkná potvora.

  Vítězíme  nejtěsnějším rozdílem, běžíme na baštu, trochu vyvětrat a hurá na další zápas

1. Srba Stanislav – Polák Michal 1:0

2. Kůsa Jakub – Nechutný Michal 1:0

3. Randák Richard – Škoda Jiří 0:1

4. Ulč. Jiří – Mastný Theodor 1/2

5. Vojíř Václav- Kopčil Jakub 0:1

6. Wildhaber Tomáš – Mastný Leonard 1:0

14 komentáře(ů) k příspěvku 1.LM

Napsat komentář