Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Šachové soustředění NM 2016

Šachy nás baví 

Logo_KV2  Páteční 17 hodina odstartovala další šachové soustředění na Novém Městě. Na horské chatě PAM se sjela dvacítka šachu oddaných dětí … a mladíků (některé děti nám přeci jen zestárly a výraz dítě by se jich mohl dotknout :-) ) a čtyři dobrodruzi. Velmi statečně se postavila k vzniklé situaci Míša, která je tu jedinou dívkou. Pokoj si užívá sama pro sebe a vůbec se nebojí. Myslíme, že se kluci mají na co těšit. Po úvodní schůzce, kde jsme si řekli, jak se budeme chovat, což ještě mnohokrát zopakujeme a sdělili se vše důležité, jsme vyrazili na večeři. Přírodní plátek s rýži a moučníkem by základním zdrojem energie pro večerní „seznamovací“ turnaje. Zatímco dvanáctka starších se utkala v 11 kolech v bleskové tempu, zbytek si na vlastní žádost zahrál sedmikolový tematický turnaj. Každé kolo se měnily figurky, vždy zůstával jen monarcha a pěšci. Po věžích to byly jezdci, pak střelci a nakonec dáma… a pak znova dokola. Souhra figur s pěšci je důležitá :-) .

  Milé překvapení pro Mata a Pata si nachystal Jenda, který oba podaroval a dal tak vzpomenout na tábor. Pravda, s Přemkem jsme se právě rozhodli přestat pít pivo, ale vzhledem k dárku budeme muset rozhodnutí asi odložit :-) . V tematickém turnaji jsme byli svědkem dívčího uragánu a Míša tak naplňuje prognózu z úvodu článku. Turnaj vyhrála se ztrátou půl bodu a to ještě díky patu. Druhý skončil Kubík Č., bronzovou příčku nakonec udržel díky pomocnému hodnocení před Tomíkem Maty. V bleskovém turnaji se velmi dařilo Honzovi O., který skvělým výkonem vybojoval čtvrté místo. Medaile si rozdělili podle očekávání favorité. Zvítězil Jenda před Standou a třetím Kubíkem K.

  Po deváté hodině vyrazili mladší do koupelny, starší absolvovali Martinovo lekci na matování střelcem a jezdcem, kde ukázal jiný styl než klasické véčko. Zajímavá ukázka. Před desátou již byli všichni na pokojích a chystala se večerka. Dobrou noc :-) .

  Sobotní rozcvička proběhla bez většího ohlasu, prostě samozřejmost :-) . Miloš se ujal dětí s náležitou péčí a po krátkém běhu jim protáhl důkladně tělo. Každičký sval v těle dal o sobě vědět. Hygiena, úklid … simulace úklidu a hurá na snídani. Bufetové stoly jsou tu oblíbené a mnozí matadoři si dokážou snídani vychutnat. Volské oko, šunka, pečivo, moučník, marmeláda apod. Ovšem většina dala přednost kuličkám s mlékem, zlomek volil bílý jogurt a pozor, někteří s dávali jen samotné kuličky. Už chápeme, proč jsou děti po ránu tak plné energie. Ale nebojte první šachová přednáška a oni zase vychladnou :-) .

  Před devátou proběhlo rozdělení do tréninkových skupin, každý účastník vyfasoval sešit a tužku, aby se nevymlouval na případnou absenci náčiní v případě potřeby si něco poznamenat. A hurá jdeme na věc. Tři tréninkové bloky utekly rychle a my se chystali na oběd, po němž následoval avizovaný výšlap. Děti je nutno „vyškrtat“ a tak vyrážíme na Šlikův hrádek, Jáchymovské peklo a čeká nás stoupání na Abrtamskou křižovatku. Cestou došlo i na šiškovou válku. Nejstarší trojka si vyšlápla na zbytek dětí a zle pochodila. Houževnatost a početní převaha slavila úspěch a my dospělí si dali šlofíka :-) .

  Po návratu na chatu PAM si děti zahrály šachy a Bang a pak šup na večeři. Výborný řízek s kaší přišel vhod a svět div se, některé talíře již byly kompletně „vyčištěné“. Po večeři přišel na řadu Milošův večer. Vyhlásili jsme výsledky včerejších turnajů a Miloš nás zavedl do dávné historie a v čase nás seznamoval s mnohými významnými okamžiky v šachu. Krásná přednáška se zapojením dětí byla zakončena malým kvízem. Finiš dne obstará simultánka po níž přijde večerka….

  Nedělní rozcvička byla ozvláštněna tím, že Miloš nechal předcvičovat jeden cvik každého a tak jsme z toho měli pěknou melu :-) , ale byla naše. Snídaňovým hitem opět byly kuličky s mlékem a dnes i kakao. Přednášky další tři hodiny byly pro mnohé docela zápřah. Evidentně jsme je včera dost utahali a simultánka, která pro některé končila až kolem půl jedenácté, byla pomyslným hřebíčkem. A pak se stalo. Důkaz, že chlapi dokážou mnohé a ženy by mohly závidět. Úklid celé chaty, sbalení věcí a další ryze dámské úkony jsme zvládli na jedničku a v půl jedné již mašírovali na oběd. Pravda, pídit se po tom, jak vypadalo zavazadlo doma po návratu nebudeme, ale věříme, že žádný učený  nebe nespadl :-) . Po obědě jsme se rozloučili, sdělili rodičům pár skazek, jak se hraje Dobble o bonbóny a dokonce se na to i sází (Maty, Vašík, Tomík, Michal a další), jak někdo má baterky, které se nevybíjí a je nemožné ho utahat (Pavel a Kurt) nebo že nejstatečnější dívka v kraji se jmenuje Míša a má přezdívku generál :-) .

  Nezbývá než konstatovat, Miloše a Martina to hodně bavilo, o Přemkovi to víme a já jsem infikovaný úplně stejně, takže vzájemná spolupráce našich oddílů vygeneruje nově i zimní soustředění. Pravda, někteří rodiče mluvili o měsíčních intervalech, ale tak silná ta nákaza to zase není :-) . Takže přátelé, v zimně na viděnou…..

Velké poděkování patří Karlovarskému kraji a městu Chodov za dlouhodobou podporu šachové mládeže.

Napsat komentář