Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Open Liberec

Normu IM nejspíš odválo 7. kolo

Luky liberec

FM Lukáš Vlasák

  Po dlouhé době se náš odchovanec odhodlal k účasti na turnaji. Pro tuto příležitost si vybral severočeský Liberec, kde nastoupily do turnaje i jeho dvě svěřenkyně, Kamila a Karin Němcovi. Lukáš, šestý nasazený hráč, se chtěl hlavně dostat do zápasového tempa, neboť naposledy absolvoval turnaj v Klatovech před více jak půl rokem a herní absence již byla značná. Jako trenér se mohl navíc přímo v dějišti věnovat přípravě svěřenkyň.

  Úvodní kolo bylo zahřívací, přestože Lukáš byl zahřátý až dost. V sobotu ráno cesta do Plzně a účast ve zkušební komisi na trenérské zkoušky. Poté rychle návrat do Prahy a přesun do Liberce k prvnímu kolu. Zde narazil na Luboše Jínu (1773), kterého udolal ve 38 tazích a připsal si první bod. Druhé kolo přiválo Lukášovi do cesty Poláka Wasika (1986) a s ním i druhý bod. Velmi pěkná partie se Lukymu povedla ve třetím kole, kdy proti němu usedl Zdeněk Cakl (2060). Zápas skončil výhrou v 21 tahu a my vám ji předkládáme k nahlédnutí. Především tah 17. Sh6 by se vám měl líbit.

  Po čtvrtém kole se hráč hostující v našem B-týmu :-) posunul do samostatného vedení v turnaji, neboť po další výhře nad FM Stanislavem Kubou (2164) měl jako jediný plný bodový zisk, viz krátký článek na webu NSS. V pátém kole již stanul Lukáš na první šachovnici proti druhému nasazenému mezinárodnímu mistru z Maďarska Nagymu (2391). Oba hráči se již jednou potkali, když v roce 2010 na juniorském Mistrovství Evropy družstev slavil výhru Gábor. Tentokrát partie skončila rychlou remízou v 10 tahu. Lukáš to komentoval krátce po skončení zápasu: „Já ho překvapil hned prvním tahem, ale on mě záhy také. Chvíli jsme se oťukávali a pak soupeř nabídl remízu, o kterém jsem již také uvažoval a nebylo co řešit :-) . Volný čas jsem alespoň využil na přípravu webináře“.

  Druhou třetinu turnaje zakončil středeční souboj s lídrem turnaje, ukrajinským velmistrem Nosenkem (2525). Alexander nedávno suverénně se ziskem 8 bodů ovládl Open Prahu a krom dohodnuté remízy s kolegyní v prvním kole válcuje své soupeře i v Liberci. Lukáš využil výhodu bílých figur a aktivní hrou dosáhl na remízu. Turnaj má dobře rozehraný a se ziskem 5 bodu ze 6 je ve vedoucí skupině, kde drží průběžné 3. místo. Zítra jej čeká další silný soupeř, německý mezinárodní mistr Plischki (2386), se kterým se již dvakrát utkal v rámci seriálu Czech Open.  Po zítřku již bude mít za sebou tři hráče z prvního kvarteta, tak držme pěsti :-) .

  Poslední tři kola se nesly v německém duchu, neboť po IM Plischki přišel na řadu druhý nasazený IM M. Roeder (2414) a v posledním kole G. Sobeck (2107). Lukáš byl s celkovým výkonem spokojený, ale zle kousal porážku v 7. kole, kde dle svých slov byl úplně slepý a několikrát vypustil remízu. Předchozí dvě klání z let 2009 a 2010 Lukáš vždy vyhrál. Předposlední kolo nebylo o moc lepší. Šanci na normu dávala jedině výhra a to možná rozhodlo. Luky získal kvalitu, ale nebyl sto ji uplatnit. Přechod do koncovky s pěšcem více dával jisté naděje, ale opět zůstalo pouze u nich. Remíza definitivně ambice na normu odvála. Poslední kolo již bylo oddychové a zpečetilo bodový zisk. Šest a půl bodu nakonec stačilo na 6. místo, na kterém byl také nasazen, což není vůbec špatný výsledek. Po dobře rozjetém začátku, ale Lukáše určitě závěr turnaje mrzí. Chce to jediné – hrát více turnajů :-) .

  • web pořadatele, pozornému diváku neunikne, fanoušek Arsenalu v logu turnaje :-)

4 komentáře(ů) k příspěvku Open Liberec

Napsat komentář