Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

TŠN

Turnaj šachových nadějí pohledem Kubíka

TŠN foto  Nebývá zvykem, že by mi dorazil příspěvek na web a už vůbec ne, aby příspěvek napsal teprve jedenáctiletý klučina. Kubík Kůsa z KŠ Tietz, který za nás hostuje v mládežnické lize si připravil ohlédnutí za svoji účastí na krásném turnaji ve Frýdku-Místku. Sám jsem jezdíval do šachové bašty a musím říci, že ho doporučuji všem šachovým nadšencům. Kubík s Lukášem se dohodli na zajímavém kroku. Navzájem si okomentovali své partie právě z tohoto turnaje, partie, které dělí mnoho let :-) .

  Letos jsem sem zúčastnil 37. ročníku TŠN ve Frýdku-Místku. Hned po příjezdu mě zaujalo velmi hezké prostředí Národního domu, kde se turnaj odehrával. Také mezinárodní obsazení z celkem sedmi zemí slibovalo silnou konkurenci a už jsem věděl, že bude těžké obhájit své nasazení na 22. pozici z celkových 73. účastníků. Turnaj jsem zahájil výhrou a dostal jsem se průběžně do čela turnaje. Ve druhém kole jsem se utkal s nasazenou jedničkou a mistrem ČR Tobiášem Krejčokem. Partie se vyvíjela dobře, držel jsem krok a vyrovnanou pozici, ale nakonec jsem ztratil dámu a po třech hodinách prohrál. Ve třetí partii jsem remizoval a celkově jsem měl jeden a půl bodu ze tří partií. Čtvrtá partie se mi velmi povedla, v patnáctém tahu jsem získal kvalitu a v pohodě si došel pro výhru. Pátá partie byla asi nejpovedenější z turnaje. Získal jsem dva pěšce a prosadil jsem volného pěšce a postavil dámu. Celkově jsem měl tři a půl bodu z pěti partií. Před šestou partií jsem si zahrál simultánku s IM Jasným a remízoval jsem. Šestá partie se mi nepovedla a na konci s dámou méně jsem kapituloval. Sedmou partii jsem měl jasný cíl – vyhrát. A to se mi také povedlo. Získal jsem v koncovce tři pěšce a dal jsem mat. Poslední, osmá partie z francouzské obrany jsme se s protihráčem v ploché pozici dohodli na remíze. Celkově pět bodů z osmi a celkové dvacáté místo považuji za dobrý výsledek a věřím, že v příštím roce se turnaje opět zúčastním a vylepším svůj letošní bodový zisk. Ve Frýdku se mi moc líbilo, užil si výletů po okolí, hezkého počasí i zajímavých partií.

3 komentáře(ů) k příspěvku TŠN

  • Premek

    Kubíkovi děkuji, že si v nabité „termínovce“ našel čas na zajímavý článek a okomentování partií. Frýdeckomístecký turnaj šachových nadějí je z našeho pohledu turnajem z „konce světa“ a proto je fajn ho blíže představit. Osmikolový turnaj hraný tempem pro vážné partie je rozložený do pěti dnů. V něm se utkává téměř 200 dětí z několika zemí, v celkem třech kategoriích(U9, U12, U15). Dospělácký doprovod si může krátit čas v jednom z dalších doprovodných turnajů. Ač nemám osobní zkušenost, musí být zážitek se tohoto klání zúčastnit. A proto, kdo nemá ještě plány jak trávit příští konec března, Frýdek Místek je dobrou alternativou.

  • Pavel R.

    Pozdravuji Kubíka a přeji mu, aby jemu osobně i širšímu rodinnému servisu neuvěřitelné nadšení vydrželo. Všichni Chodovští zapojení do ligového dění dozajista jeho tréninkovou morálku a zápal pro hru znají. Ty ostatní oddílové kolegy rád seznámím se sice suchou statistikou, nicméně přeci jen hodně vypovídající. V posledním započitatelném období pro národní ELO k 05.05.2016 měl Kubík klasifikovaných 63 partií, což ho katapultovalo na suverénní 1. místo mezi všemi šachisty v celé ČR. Ano, včetně dospělých a velmistrů. Pro představu zápřahu uvedu, že jen 4 další hráči v ČR dokázali překročit 50 partiovou hranici a v článku s Kubíkem nepřímo srovnávaný Lukáš se mohl pochlubit 16 partiemi. A to ještě Kubíkovi nezapočetli 8 partií z KV open, přestože turnaj skončil už 01.05.2016.

Napsat komentář