Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 3Online:
  • 4.2.2012start webu:

Šachový tábor zažil simultánku

Náročný den zakončila simultánka s mezinárodním mistrem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Prolog. Dnes mezi nás zavítal v rámci projektu VIP tréninků IM Josef Juřek, který během dneška a především pak zítřka bude trénovat A-skupinu. Po velmi pěkném tréninku ústeckého Pavla Chrze se můžou mladí šachisté těšit na další příval zajímavých šachových informací. Navíc je pro zájemce ještě v září připraven v Chodově trénink s FM Lukášem Vlasákem a vrcholem série bude na víkendovém soustředění v Novém Městě trénink s GM Martinem Petrem, kterého mimo jiné můžete znát i z pořadu na ČT4 „V šachu“, který nově moderuje :-) .

  Snídaně na terase po rozcvičce, na kterou se všichni moc těší (to myslíme vážně), odstartoval další táborový den. Drobné úpravy v programu nám velí posléze zahájit další kolo, po němž vyrážíme do lesa. Dnes si v rámci soutěží procvičíme mozek a možná se tak vyhneme některým foux paux  ze včerejšího večera, kdy byl někdo (kapitán jednoho družstva) schopen zaměnit Capablancu za Kasparova :-) . Zajímavý duel v podání sourozenců Gárských nakonec vyzněl lépe pro Páju. Standa s lídrem turnaje dosáhl velmi pěkné pozice s figurou více a jelikož se nezjančil, postaral se zatím o největší překvapení turnaje. Jak je vidět, v Chodově se šije i do vlastních řad hlava nehlava :-) . V dobrém výkonu pokračuje Arťom, který si připisuje již třetí zápis na ELO. Škoda, že tento kluk nehraje více vážných partií, jednak je hraje lépe než rapidy a jednak by měl mít již osobní koeficient určitě nad hranicí III. VT. V A-turnaji se vedení ujímá hned trojice tříbodových, Honza, Standa a Zdenda. V B-turnaji zisk 7,5 bodu vynáší do čela Kubu. V Teplé by mu měli konečně zapsat IV.VT, protože po výsledcích v KP si ji zde uhraje rovněž a to přinejmenším po třetí v sezóně.

  V lese jsme provětrali mozek i údy a o kus se tak přiblížili cíly táborové hry. Po obědě se rozbíhá v úvodu avizovaný trénink. Lukáš se po dobu přítomnosti Pepy Juřka bude věnovat B-skupině a o „céčko“ se postarají Pat a Mat :-) . Musíme přiznat, že pro šachový růst je podobných akcí v našem kraji potřeba. Hned první přednáška na tradiční téma věžové koncovky proti pěšci odhalila nejednu rezervu. Před večeří jsme si dali hodinku v přírodě. Původní procházka se na konec změnila ve zrychlený přesun, čímž jsme jednak zachránili večeři, a jednak jsme dokázali, že šachistům fyzička rozhodně nechybí. Ovocný pohár, holandský řízek s kaší a koláč rychle doplnil energii a my se vrhli na večerní program. Menší se zabavili u venkovních her, starší si pak dali simultánku s mezinárodním mistrem. Výsledek 10:0 pro IM Juřka je typický a nemusí nikoho mrzet. Zde se cení možnost zahrát si a sledovat šachové umění soupeře.

  Průběh simultánky: První sklání krále Standa, snaha šokovat soupeře v samém úvodu určila rychlý konec partie. Další na řadě byla děvčata, Lenka s Karin. Obě přišly o lehkou figuru, prvně jmenovaná pak vzdala partii po odtažném šachu a ztrátě dámy. Karin ve stejný čas odevzdala další kvalitu a tahá s věží méně. Partii vzdává i Blanka a některé partie jsou velmi prapodivné. Ríša má třeba jezdce na h1 a h2, Zdenda je bílými tak pasivní, že žádná figurka nepřešla třetí řadu, a když tak pouze na jeden tah :-) . Nejlepší pozici má Páťa, který má dokonce pěšce víc. Na průběžných 4:0 se skóre posouvá po kapitulaci Honzy S., který po ztrátě několika pěšců rovnou požádal o autogram :-) . Honza T. hrál velmi ostře a zajímavě, posunu na 5:0 však nezabránil po oslabení svého krále. Mezi tím Patrik získal dalšího pěšce a přechází do koncovky, ožil dokonce i Zdenda a má rovněž pika víc. Krále naopak po pěkném boji sklání Pája, stejně jako poslední dívka Karin. Těch ztrát již bylo moc. Na rozdíl 8 bodů uzavírá Ríša, který své pasivní figury neměl šanci rozehrát a spěl k prohře. Velké boje svádí nakonec Zdenda s Páťou. U prvně jmenovaného jsme viděli pěkné gesto mistra, který Zdendovi umožnil vrátit nepřesný tah. V pozici nakonec Zdenda nic nevymyslí a následná krátká analýza ukazuje jasné slabiny pozice, které při letmém pohledu zůstávají utajeny. Super přístup. Kluci také dostali více času na rozmyšlenou. V posledním duelu za stavu 9:0 Páťa hraje věžovou koncovku s dvěma pěšci více, shodou okolností téma dnešní přednášky. Uvidíme, jak Páťa dával pozor. Partie nakonec dospěla do rovné koncovky věže s pěšcem, kdy se ukázalo, že ani v simultánce proti hráči IM není lehké urvat ½ bodu.

FOTA

 

 

Napsat komentář