Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119207Celkem:
  • 53Dnes:
  • 2257Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

1. liga mládeže

 Dvě vítězství z Tachova !!!

  Téměř již vánoční nálada nás přivítala ve vítkovském penzionu Pohoda, který hostí druhý sraz ligových družstev mládeže. Našimi protivníky v dnešním dvojkole jsou ambiciózní družstva Domažlic a Líní.

ŠK Spartak Chodov – TJ Sokol Domažlice 3,5:2,5.

  Náš soupeř přijel na soustředění v nejsilnější sestavě, stejně jako náš tým a tak se dají očekávat pěkné a bojovné šachy.  Po úvodních tazích je zápas na všech šachovnicích vyrovnaný. Míra, Zdenda  a Patrik rozehráli sicilskou obranu, Honza se brání ve francouzské, Ríša hraje otevřenou španělku a Standa otevřel v carokanu.

  Po hodině hry se partie vyvinuly nejdále na 5. a 6. Šachovnici. Ríša získal centrálního pěšce a zároveň si vytvořil pěkné figurové centrum. Standa také získal pěšce na královském křídle, ale při nestejných rošádách příliš otvírá svého krále. Zbylé partie jsou stále vyrovnané.

  Přichází první minela dne, bohužel na naší straně. Standa, který se opět nechal strhnou k blicání, věnoval ve slibné pozici soupeři dámu a to se v lize dohnat nedá. Bohužel pozice se bortí i Ríšovi, který neudržel centrální pěšce. Pěknou partii naopak hraje Míra. Vytváří si prostorovou převahu a přeskupuje figury do ideálního postavení. Ostatní partie jsou zatím stále vyrovnané.

  Standa vzápětí prohrává a další komplikace přichází na páté desce. Ríša přehlíží soupeřovu kombinaci a ztrácí figuru do koncovky a po chvíli vzdává. Nadějnou pozici na první šachovnici trestuhodně zahodil Míra. Získal figuru, přičemž nedocenil vítězný tah. Mírův soupeř soupeř nastoupil dvěma volnými pěšci a Míra v prvotním zděšení přijal nabídku k remíze. No aspoň máme co analyzovat.

  Blížíme se do finále Zdeněk i Patrik mají volné pěšce v koncovce a Honza dvojici střelců a lepší postavení na konci střední hry.

  Honza svého soupeře doslova rozebral. Smrtícím útokem na soupeřova krále, přinutil soupeře odevzdat dámu. Před další ztrátou věže zachránila soupeře pouze kapitulace. Další bod přidává Patrik. V koncovce stejnopolných střelců využívá výhody vzdáleného pěšce a zkušeně vítězí. Poslední zápas hraje Zdeněk a hraje ho skvěle. Ve věžové koncovce zbývá našemu hráči pěšec, soupeř má odříznutého krále a Zdeněk nemusí ani stavět most, protože soupeř vzdal. Přes nevalně sehraný úvod zabrali ti nejzkušenější a famózně zápas otočili.

ŠK Líně – ŠK Spartak Chodov 2,5:3,5

  Ke druhému zápasu jsme nastoupili po sněhové koulovačce. S čerstvě prokrvenými mozky jsme si řekli, že zápas zahájíme uvážlivě a pomalu, zejména na zadních šachovnicích. Co se tam však hned od začátku dělo, překonalo všechny naše nejčernější představy. Standa v rapidovém tempu daroval své soupeřce věž, aby následně chytil na oplátku dámu. Stojí nyní s dámou proti dvěma věžím a bez 3 pěšců. Rychlý spád získala také Ríšova partie. Ríša získal figuru a když mířil svými pěšci k nasazení dámy, soupeř vzdal. Bohužel opačný problém začal řešit Zdeněk, který v jednoduché kombinaci přišel o figuru. Ostatní hráči stojí vyrovnaně.

  Skóre se změnilo po Honzově remíze, který sice získal věž, ale výměnou za věčný šach. Uvidíme, zdali tato dělba bude zisk nebo ztráta z dalšího vývoje.

  Tak Standa i po zrůdném začátku vyhrál, bohužel stav 2,5:0,5 pro nás vypadá nešťastně, protože Patrik hraje s věží proti dvěma figurám, Zdeněk pokračuje stále bez figury a Míra je v koncovce bez dvou pěšců.

  První z našich titánů padá Míra neustál nástup soupeřových pěšců a stav se tak mění na 2,5:1,5 pro Chodov.

  Patrik je neskutečný bojovník. Drtivým nástupem pěšců na obou křidlech nutí soupeře k chybám. Chytá střelce do vazby, mění věž za jezdce a v čisté pěšcové koncovce se třemi pěšci navíc spěje k vízězství.

  Zdeněk prohrává, poslední pohledy jsou upřené na Patrika, který staví dámu, umně se vyhýbá patovým pastím a vítězí. Tyto body jsou opět za kategorie těch vybojovaných srdcem z téměř beznadějné pozice. Klukům blahopřeji.

 

5 komentáře(ů) k příspěvku 1. liga mládeže

Napsat komentář