Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

1.liga mládeže

Dvojkolo napoví

  Karlovy Vary hostí další dvojkolo 1. ligy mládeže, které již napoví, jak na tom mládežnické týmy jsou. Nás čeká dvojzápas s oběma buštěhradskými družstvy a pokud reálně chceme uvažovat o záchraně v soutěži, musíme alespoň v jednom z duelů naplno bodovat. Schůdnější je pochopitelně buštěhradská rezerva se kterou se utkáme hned na úvod. Situace velí, abychom nastoupili v základní sestavě, tedy i s významnou posilou – úspěšným účastníkem nedávného přeboru Čech v Harrachově a hráčem KŠ Tietz – Honzou Očenáškem, který nám  znovu pomůže na druhé šachovnici. Do týmu se vrátila po marodpauze také Monika Kurčíková,čímž se nám naši mladící posunou  v soupisce  do hratelných pozic. Trio Jirka Ulč, Vašek Vojíř a Kuba Červenka si budou chtít po litoměřickém nemastném úvodu zpravit chuť. A role jedničky opět připadne zkušenému matadorovi 64 polí Ríšovi Randákovi. Sestavu pro druhé kolo doplní ještě Honza Kurčík, který si o nominaci řekl svým přístupem k tréninku.

ŠK Spartak Chodov – Sokol Buštěhrad „B“  3,5 : 2,5

Desátá hodina odbila, zápas může začít. Ríša překvapil soupeře i mě španělskou hrou. Honza se brání v sicilské obraně. Monika se musí cítit jako ryba ve vodě v ortodoxní skotské hře, naopak Jirka se trochu trápí ve vídeňské hře. Vašík čelí francouzské obraně a Kuba zkouší štěstí v oblíbené ruské hře. V zahájení jsme si užili pěkný Babylon, tak uvidíme co nám přinese závěr. Po hodině hry hlásíme první zisky. Honzík využil zaváhání soupeře k zisku figury a stejný kousek se povedl také Kubovi. A oba jmenovaní si život příliš nekomplikují a po výměnách míří do koncovky. Zatím co Ríša a Jirka těžce lámou rovné pozice. Partie se komplikuje u Moniky, která nedopočítala výměnu a v přechodné pozici bez dam míří do koncovky s izolovaným pěšcem. Naopak Vašík využil přehození tahů soupeře k zisku c pěšce, kterého se rozhodl zuby nehty bránit. Uvidíme, zda li mu tento ambiciózní plán vyjde. Vašíkovi plán nevyšel, nejprve přišel o oba své pěšce aby následně přehlédl jednotahový mat na h2.  Půl hodiny po poledni hlásí vítězství Kubík. Trpělivě přešel do věžovky, kde svou výhodu jezdce navíc jednoduše uplatnil. K vítězství míří také Jirka, který využil nekrytého krále soupeře k útoku, kde soupeř musel vyměnit dámu za věž. Monika otočila svou nevýhodu ve výhodu a nyní s izolákem válčí soupeř. Partie je však stále otevřená. Jestliže jsem na začátku hlásil jasnou převahu Honzy Očenáška, nyní musím tento stav demenntovat. Náš hráč dovolil soupeři vytvoření krytého volného pěšce na 3 řadě a navíc má svého střelce v neřešitelné vazbě. Zde to vypadá na plichtu. Příjemné vítězství hlásí Jirka, který otočil stav na 1:2. Krátce před 14:00 hod musí Honza opakovat tahy a tím před chvíli vítězná partie končí dělbou bodů. Bohužel chyba se nevyhnula ani Monice. V koncovce naskočila na vidle a materiál v závěru citelně chyběl. V poslední partii válčí Ríša s figurou více, ale při soupeřově aktivitě. Navíc oba hráči mají časovku Ríša hraje na minutě, soupeř na pěti. Jak dopadne tato poslední partie, dopadne i celý zápas. Ríša po velkém boji zvítězil. Vyrážíme na oběd :-) )))

1. Ríša Randák F1454 – Matěj Beneš F1387 1:0

2. Honza Očenášek F1608 – Jakub Mošovský N1350 1/2

3. Monča Kurčíková F1390 – Lukáš Kubín N1264 0:1

4. Jirka Ulč F1239 – Lukáš Hadrava N1248 1:0

5. Vašek Vojíř N1201 – Vítězslav Tvaroh N1203 0:1

6. Kuba Červenka F1370 -  Adam Cába N1096 1:0

Sokol Buštěhrad „A“ – ŠK Spartak Chodov  3,5 : 2,5

Zahájení odpoledního kola se nám trochu protáhlo. Hodinová přestávka na oběd a odpočinek byla po dopolední šichtě zasloužená a my jsme stejně jako soupeř na ní trvali. Hodiny spouštíme v 15:45 ! Ríša „překvapil“ soupeře svým typickým drakem v sicilce. Honza mi udělal radost evansovým gambitem (tyto romantické šachy mě vždycky dostanou). Monika si potrénuje dámský gambit, Jirka pro změnu „karokana“. Kuba zkouší černými opět ruskou a Honza se cítí nejlíp v italce, tak proč ji nezkusit. Zahájením jsme prošli bez ztráty kytičky tak hurá do střední hry. Do první větší akce se pustil Kuba. Oběť střelce za dva pěšce se však nezdá úplně korektní. Soupeř však záhy pomohl, když s vidinou zisku pěšce nabídl Kubovi vidle a vrácení figury. Rozbombardovaná obrana krále umožnila následně našemu hráči hezky zakombinovat a zavěsit. Radost nám zhatil chvíli na to zkrat Honzíka K. V naprosto vyrovnané partii ztratil na chvíli koncentraci a s ní i zbytečně věž. Rezignace byla na stole již za pár sekund. Za vyrovnaného stavu zkusil nabídku ke smíru Jirka a ta byla kupodivu přijata. Soupeř stál lépe, možná hrála roli Jirkova urostlá postava.  Zbývající partie jsou hodně otevřené a hlavně vyrovnané, takže krátce po 18:00 hod není nic ztraceno. Požádal jsem Kubíka o hodnocení, které se nyní pokusím zprostředkovat.  „Honza docela vyhraná pozice, hrozí šachem a ziskem dámy. Monika nic moc, ale hrozí matem a Ríša docela dobré, ale bude to dlouhé.“ Tak uvidíme jak se Kuba trefil. A trfuje se zřejmě dobře, protože přibíhá Honzík s partií na procvičování plánu hry. Blahopřejeme s Kubou Honzíkovi k vítězství a utíkáme fandit zbytku týmu. Sedmá hodina je již za námi a nám do konečného zúčtování schází stále dvě partie. Ríša bohužel přehlédl hezkou kombinaci soupeře při níž přišel o pěšce a po chvíli ztrácel i druhého. Také Monika se nevyvarovala nepřesnosti. Ve stísněné pozici se pokusila o protiútok, ale odhalila při tom vlastního krále. Pak jen třítahová kombinace stačila na ztrátu kvality a zápas se začíná naklánět na stranu soupeře. Půlbodík nám pořád chybí. A tak to už zůstane. Ríša i Monika nakonec kapitulovali. Sahali jsme po remíze, ale nakonec se překvapení nekonalo. I tak se vracíme domů spokojeni.

1. Jiří Soukup F1671 -Ríša Randák F1454 1:0

2. Ondřej Popovský F1584 – Honza Očenášek F1608 0:1

3. František Lhotský F1525 – Monča Kurčíková F1390 1:0

4. Kryštof Švarc N1321 – Jirka Ulč F1239 1/2

5. Alexandr Belčenko  N1109 – Kuba Červenka F1370 0:1

6. Matěj Mezera F1529- Honza Kurčík N1162 1:0

Jeden komentář k příspěvku 1.liga mládeže

Napsat komentář