Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119203Celkem:
  • 49Dnes:
  • 2253Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

X. VELTATEA CUP

X. ročník turnaje VELTATEA CUP byl opět sladký

veltatea-logo  V 10:00 hodin zahájil starosta města Chodov Patrik Pizinger jubilejní desátý ročník VELTATEA CUP, krajského přeboru mládeže v rapidu. V krásném prostředí Kulturního a společenského střediska se sešlo téměř 60 hráčů z karlovarského kraje. Mezi šachisty bylo i 9 děvčat, kterým starosta spolu s ředitelem turnaje Marcelem Vlasákem předal malou pozornost u příležitosti 110. výročí narození první mistryně světa Věry Menčíkové. Děvčata rovněž obdržela pozvání k simultánní produkci české reprezentantky WIM Kristýny Havlíkové, která proběhne v rámci Chodovského šachového festivalu (14.-15.5.2016). V úvodním proslovu poděkoval ředitel turnaje městu Chodov za mimořádnou podporu šachistům, díky čemuž se daří naplňovat heslo: „Chodov, město šachu“ :-) . Poděkování si rovněž zasloužil hlavní sponzor karlovarská společnost VELTAPLUS EU, a.s., která již neuvěřitelných deset let turnaj sponzoruje, chodovský DDM Bludiště, v němž získal oddíl nejen výborné zázemí, ale i partnera pro další rozvoj práce s dětmi a také KASS Chodov.

  Vedle šachového turnaje, který má tři mistrovské kategorie do 10-ti, 12-ti a 14-ti let se hraje rovněž doprovodný turnaj dorostu. Děti si však užijí i mimošachový program. Uskuteční se klání v Dobble, soutěž v kreslení, řešení diagramů a také tipovací soutěž na krajské přeborníky. Pro děti bude rovněž připraveno promítání pohádek a určitě je nadchnou výtvory maminek chodovských šachistů a my se pak dozvíme, která z nich získá titul „nejlepší cukrářka“. Pochvalu, naše uznání a růži si však zaslouží všechny. Na závěr turnaje, po vyhlášení, se uskuteční simultánní produkce s FM Lukášem Vlasákem.

  Průběh turnaje, pokud nebudete přímo v dějišti, si budete moci vychutnat jednak díky online přenosu, ale i z článku, který bude v průběhu večera zveřejněn a dále z fotografií Luboše Wildhabera a televizního spotu Jana Kurčíka. A jak to tedy dopadlo? ……

   Doprovodný turnaj dorostenců se hrál na pět kol, neboť dorazilo pouze 5 hráčů, což je škoda. Dlouhodobě se těchto turnajů účastní málo hráčů a možná i proto zůstáváme jediným organizátorem, který tuto snahu ještě má. Turnaj ovládla dvojice chodovských hráčů Patrik Frai a Petr Čaloun, kluci museli sehrát dvě doplňkové partie a nakonec i „armagedon“, v němž urval výhru Páťa. Tato blesková partie byla dokonce snímaná místní televizí a tak si oba mohli připadat jak v boji o titul mistra ČR :-) . Bronz vybojoval Jaroslav Skokov z Karlových Varů.

  Nejstarší mistrovská kategorie U14 rovněž množstvím hráčů neoplývala, do Chodova jich dorazilo šest. Stejně jako mezi dorostenci i zde rozhodovaly mezi chebským Petrem Špreňarem a chodovským Stanislavem Srbou doplňkové partie. Pevnější nervy měl Petr a získal tak titul krajského přeborníka před Standou a třetím oddílovým kolegou Ríšou Randákem. Kategorie do 12 let byla velmi vyrovnaná. Vítězem se stal Jakub Kůsa z KŠ Tietz, před tepelským Kubou Kačírkem a bronzovým Daniel Mourou z Karlových Varů, který na pomocné hodnocení odsunul na nepopulární bramboru nejúspěšnější dívku turnaje Lenku Gárskou z pořadatelského klubu. V nejmladší a nejpočetnější kategorii U10 byl vítězem sice vyhlášen Tomáš Wildhaber, který měl lepší pomocné hodnocení než druhý Jaromír Kodet z Karlových Varů. Organizátor však musel uznat reklamaci karlovarského oddílu, neboť u postupové soutěže dle propozic byla předřazena v případě stejného počtu bodu na prvním postupovém místě (v dalším pořadí již neplatí) vzájemná partie a tu vyhrál v šestém kole Jaromír. Tímto se mu omlouváme a po dohodě mu předáme nový pohár. Třetí místo si vybojoval novosedelský Fanda Mikát a postaral se o to, že všech 5 oddílů, které se turnaje zúčastnily, mají medaili.

  Postup na MČR v rapid šachu si vybojovali mezi chlapci Jaromí Kodet, Jakub Kůsa a Petr Špreňar. Mezi děvčaty se mohou radovat Michaela Šedá a Lenka Gárská, v kategorii do 14 let žádná dívka nestartovala. Postupujícím blahopřejeme a přeje mnoho úspěchu v republikovém finále.

  Turnaj skončil, ceny byly rozdány a já bych na tomto místě rád poděkoval všem, kteří mi dnes pomáhali. Lukáš Vlasák, Pavel Randák, Iveta a Markéta Vlasákovi. Byli úžasní. Děkujeme i Patriku Fraiovi, Petru Čalounovi a rodičům, kteří nám pomohli při úklidu. Děkujeme a dětem slibujeme, že plánované bouchnutí rychlých špuntů na oslovu jejich výsledků v posledních turnajích provedeme při nejbližší vhodné události.

  Závěrečná simultánní produkce FM Lukáše Vlasáka byla odměnou pro osm dětí, které sledují web a včas se přihlásily. Lukáš vyhrál 7,5:0,5, když jedinou remízu uhrál Patrik Frai. Odměnou pro děti však může být Lukášovo pokus o rekonstrukci těchto osmi partií. Kdo má zájem, tomu pošleme soubor a může se podívat, zda si Lukáš partie dobře zapamatoval.

  Tito hráči si uhráli 4.VT: František Mikát, Filip Meduna, Ian de Andrade Moura, Vojtěch Tegda , Míša Hoflerová a Martin Lukeš. Někteří ji určitě mají na svazu již evidovanou z předešlých turnajů, na listě Elo se to však projeví až po její aktualizaci.

Doufáme, že se vám v Chodově líbilo a v květnu se opět potkáme při dvoudenním Chodovském šachovém festivalu.

 

6 komentáře(ů) k příspěvku X. VELTATEA CUP

Napsat komentář