Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Liga mládeže

Ligu jsme udrželi

sachylogo_02  Sobotní deštivé ráno jsme strávili v autě, neboť jsme se přesouvali do místa konání závěrečného ligového soustředění v Teplicích. Na poslední tři kola soutěže Přemek nominoval hned sedmičku hráčů, neboť Standa ze zdravotních důvodů bude v neděli absentovat. Šanci na ligovou premiéru tak dostal nováček Kuba Červenka. Cesta utekla i přes počasí rychle a klidně. S úderem 10 hodiny bylo 9. kolo zahájeno. Pořadatelům jsme rádi zapůjčili set digitálních šachovnic, takže máte možnost shlédnout 6 partií online. Hezkou zábavu.

9. kolo:

ŠK Smíchov Praha – ŠK Spartak Chodov 3:3

  Důležitý zápas, který nám může definitivně garantovat ligovou příslušnost pro příští rok bez ohledu na ostatní výsledky. Sestava ve složení Standa, Kuba K., Ríša, Monča, Jirka a Martin tak má jasný cíl mise. Vyhrát! Lehko se řekne, ale my věříme :-) . První hodina byla vyrovnaná a dokonce jsme stáli trochu lépe na dvou deskách. Na posledních třech šachovnicích jsme bohužel vlezli do časovky, což se u Moniky a Jirky ovšem stává často. Martin jako by se dnes trápil. Zápas začínáme ztrácet prohrou Ríši, na kterého navázal bohužel Martin. Šanci alespoň na důležitý bodík vykřesali Kubík s Jirkou, kterým se podařilo srovnat na 2:2. Nyní je vše v rukách a hlavně hlavách Monči a Standy. Držte pěsti s námi.

  Monika bohužel partii neudržela. Stále lépe, ale v časovce se dopustila nepřesností, které partii překlopily na stranu soupeře. Šance ale stále žije. Po třech hodinách a 40 minutách je dokonáno. Standa sehrál partii proti silnému soupeři znamenitě. V závěru v časovce soupeře obětoval figuru za volného pěšce, který partii rozhodl. Tento bod je velmi cenný!

Po 9. kole držíme stále pěkné 6. místo se ziskem 11 bodů. Aktuální tabulka zde.

10. kolo:

ŠK Spartak Ústí nad Labem – ŠK Spartak Chodov 5:1

  Souboj s lídrem soutěže bude náročný a určitě budeme rádi, když uhrajeme nějaký bodík do skóre, které může být také důležité. První dvě desky běží na online, takže Standu a Kubu můžete sledovat živě. Svoji premiéru si právě nyní odbývá v lize Kubík Červenka, který vystřídal na šesté desce Martina. Premiéra se příliš nezdařila. Soupeř byl určitě na Kubíkovo možnosti, ale právě proto je třeba hrát pomalu. Rapidové tempo nemá na lize co dělat. Po půl hodině prohráváme 1:0. Máme za sebou 1,5 hodiny zápasu a stav se mění na 2:0 po prohře Jirky. Soupeř začíná plnit roli velkého favority.

  Ríša ztrátu figury nedokázal zvrátit a po prohře je stav 0:3. Standa, jak jste možná viděli, uhrál remízu a dnes 1,5 ze dvou na první a dvakrát černými. Výborný výsledek. Poslední dvě partie Kubíka a Monči rozhodnou především o skóre, které může ještě hrát roli…. Monika se držela statečně, nakonec i ona musela sklonit svého krále. Poslední partii tak dohrává Kuba, který ve věžovce s pěšcem méně se snaží udržet remízu. Tak Kubíkovi se povedl husarský kousek, což jste měli možnost sledovat. Pěkné využití patu v prohrané pozici.

Po 10. kole držíme 8. místo se ziskem 11 bodů a držíme tak pozici jistící setrvání v první lize.

11. kolo:

ŠK Spartak Chodov – Novoborská šachová akademie 1:5

  Poslední kolo by již nemělo ohrozit naše setrvání v lize. Jednak se včerejší bod proti Smíchovu ukázal nesmírně cenným a jednak nám velmi pomohla první deska duelu Teplice A- Plzeň Petřín, kde teplický hráč dokázal vyhrát a celkovou remízou tak pomohl nejen pořádajícímu klubu. V duelu s novoborskými mladíky se naši pokusí o důstojný závěr s letošní sezónou.

  Zápas byl zahájen a partie byly dlouho vyrovnané. Výjimkou byla šestá deska, kde Kubík zvolil špatné pokračování v Ruské a dostal se pod tlak, který rezultoval ve ztrátu pěšce a kvality. Pak konečně zpomalil a dokázal získat kvalitu zpět. Bohužel drobné nepřesnosti daly soupeři rozhodující výhodu a pěšcovou koncovku s dvěma pěšci více a Kubovo slabinami již dokázal po dvou hodinách realizovat. Kubík nehraje dlouho a v lize určitě udělal cennou zkušenost. Osud zápasu, v němž nám chyběla hlavní opora se postupně naplňovat a první remízu jsme získali až za stavu 0:3, když půlila partii Monča. Po další prohře se povedl závěr utkání Kubovi, který zremizoval soupeře díky králi v opozici, jež znemožní proměnu jediného pěšce na šachovnici. Prohra 1:5 při výhře pronásledovatele ze Smíchova 5:1, nám stačí k udržení osmé příčky o půl bodu na skóre, které tu bylo několikrát zmiňováno.

  Skvělý závěr soutěže se povedl ŠK Karlovy Vary, který se třikrát pohyboval na hraně a i přes ztrátu v předposledním kole, dokázal v posledním kole po dramatickém průběhu porazit hlavního rivala z Ústí, který tak opět přišel zkrátka. Pokolikáté?  Karlovarští prokázali obrovskou bojovnost a patří jim velká gratulace. Mimochodem, Jenda důležité remízy dosáhl úplně stejně jako Kuba. Velmi cenné remízy. Ta naše garantuje setrvání, ta karlovarská jistí historický postup do extraligy. Paráda.

 

6 komentáře(ů) k příspěvku Liga mládeže

Napsat komentář