Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119206Celkem:
  • 52Dnes:
  • 2256Měsíc:
  • 3Online:
  • 4.2.2012start webu:

OPEN Klatovy

Význam Klatov oceníme na podzim

IMG_0219  Letní tábor se pomalu blíží, ale šest jeho účastníků jej v podstatě zahajuje již dnes. Na základě nápadu z loňského léta jsme vypravili do Klatov kluky, kteří se po skončení turnaje přesunou hned na tábor, kde budou nadále pracovat se svými „výtvory“. Pro Honzu S., Zdendu, Ríšu a Honzu T. tak prázdniny začínají 14 denním šachovým maratonem. Úlohu trenéra na této akci bude plnit pátý účastník tábora, tedy Lukáš. Turnaje se zúčastní rovněž Jenda z K.Varů. Klukům přejeme šachové úspěchy, pěkné partie a prima týden v Klatovech.

  V průběhu turnaje se pokusíme komentovat dění, přineseme určitě nějakou povedenou partii a těšit se můžeme i na komentáře účastníků. Na úvod máme v Klatovech dokonce našeho „reportéra“ Pata :-) .

  V Klatovech máme za sebou 2 kola. Klukům se dařilo střídavě, jsou však v plusu. Spokojený je bezpochyby Tonky, který dvakrát zvítězil. Těžší soupeř, v podobě třetího nasazeného, jej však čeká zítra na první šachovnici. Hezký počin :-) . Zdenda po povinné výhře v prvním kole, bral ½ za druhé kolo, kde již měl papírově silnějšího soupeře a vedl si moc dobře. Ríšu může těšit dělba bodu z úvodních dvou kol, neboť soupeři nebyli žádná ořezávátka :-) . Naopak vůbec se nedaří Honzovi, který si připsal „malou rošádu“ a mrzí ho určitě prohra z druhého kola. V Openu A Pavel po prohře s favoritem v prvním kole, urval nečekaně celý bod černými proti mám známému Rudovi Hlaváčovi. To je na palec na horu :-) . Lukášovi se nepovedl vstup, když získal v prvním kole jen půlku. S jedním a půl bodem však není zdaleka jediný z favoritů, který již ztrácel. Po dvou kolech má plný počet jen čtveřice hráčů z TOP 10. Nadmíru spokojený může být na úvod Jenda, který proti papírovým favoritům urval 1,5 bodu. Takže v pondělí po práci šup k PC a fandit :-) .

   Web pořádajícího oddílu zatím ignoruje ve svých článcích nenápadného sokolovského šachistu jménem Jan Toncar. Holt Tonkymu nezbude, než dnes opět vyhrát :-) . Zde přinášíme jeho partii ze 2. kola:

  V Klatovech dnes proběhne 5. kolo a turnaj se přehoupne do své druhé poloviny. V openu „A“, kde favorité ztrácejí víc, než by se čekalo, figuruje Lukáš v první desítce a určitě věří v silnější závěr turnaje. Zisk 3 bodů bude chtít notně rozmnožit :-). Pavel si v silné konkurenci nevede špatně a jak psal Přemek, dlouhé partie dávají tušit, že to jsou pořádné bitvy. Teprve dnes si zahraje s hráčem s raitingem pod 2000. V openu B, kde máme širší zastoupení, si výborně vede Honza Toncar. Sokolovský šachista, který letos za nás hostoval v mládežnické lize, dává všem jasný signál. Šachy mě baví, trénuji a výsledky tomu odpovídají. ELO přes 1700 a výkon v turnaji zatím 2000+! V plusu je i Zdeněk, který si to dnes rozdá s krajanem J.Foltou a já při vší úctě k soupeři dnes tipuji celý bod :-) . Dobrý turnaj hraje Ríša, který s výjimkou předešlého kola měl papírově silnější soupeře a držel se dobře. Se zikem 50% může být určitě spokojen. Za očekáváním je zatím Honza Stuška, kterému evidentně nesvědčí hra proti něžnému pohlaví. Věřme, že holky si už na zbytek turnaje vybral a bodíky se dostaví :-) . Karlovarský Jenda má 50%, ale to neznamená, že hraje průměr. Při síle jeho soupeřů může být s výsledkem navýsost spokojený. Kluci, jen tak dál.

  Páté kolo se nám povedlo. Lukáš a Honza T. vyhráli a dostali se v průběžném pořadí na bednu. Dobře si vedl Zdenda i Ríša. Honza S. stále tápe a Pavel se pořádně v A-turnaji otlouká pro nadcházející sezónu v KP. Nadmíru spokojený bude jistě po 5. kole i Jenda se ziskem 3 bodů a předvedeným výkonem. Zítřejší kolo přináší souboj Lukáše s Pepou Juřkem (tipuji remízu). Kluci v “běčku“, až na jednu výjimku, narazí na papírově silnější soupeře, tak pořádně držte pěsti :-) .

  Skončilo 6. kolo a my tak uzavíráme dvě třetiny turnaje. A open dnes přinesl dvě remízy, přičemž Lukáš si udržel druhé místo :-) . V B openu poprvé zaváhal Tonky. Do koncovky šel s pěšcem méně, ale se šancemi na remízu. Bohužel, soupeř potvrdil papírové předpoklady. Zdenda dnes remizoval a určitě by mohl být spokojený, ale dle vyjádření Lukáše, stál stejně jako včera lépe a opět se lekl výhry. Zdendo, možná to chce trénovat, abys měl větší jistotu, protože talent tam prostě je! Ríša dnes kapituloval, ale soupeř nebyl žádné ořezávátko. Zato Honza se dočkal. Prost pohledů po lepých slečnách konečně začal hrát šachy a vyhrál. Nesmíme zapomenout ani na Jendu, který dnes uplichtil 1900+ a výkon 1800+ jej může hřát minimálně po dobu dnešního večera a noci :-) . Zítra kluky čeká trochu výměna soupeřů, protože Honza T. narazí na J.Foltu a  Honza S. na Macáka. Ríšu čeká patnáctiletá Doležalová, ale naštěstí není Honza :-) . V A openu po dnešním souboji s dlouholetým trenérem čeká na Lukáše Olda Vedral, kapitán OAZY, za kterou Luky hostoval v letošní 1. lize. Známý kam se podíváš :-) .

  Zatímco v Karlových Varech byl zahájen filmový festival a účastníci tábora balí kufry, v Klatovech se dohrálo 7. kolo. Vítězství nad Vedralem posunulo Lukáše již do čela A openu, když nasbíral 5,5 bodu, stejně jako další tři hráči. Pavel si připsal další remízu, byť dneska stál na výhru. V openu B Tonky remizoval, stejně jako Honza, oba však mohli stejně jako Pavel hrát klidně na výhru (analýza odhalila své :-) ). Remízu zapsal rovněž Zdenda, tentokrát ovšem z mírně horší pozice. Ríša má sice na holky ještě čas, stejně jako Honza však podléhá dívčímu šarmu, minimálně tomu šachovému :-) . Jenda hraje povedený turnaj, byť dnes musel podruhé v turnaji sklonit svého krále. Po 7. kolech vévodí Lukáš „áčku“ a Tonky se drží v první desítce „béčka“. To je pěkný pohled, tak jen vydržet do konce. Držíme kluci pěsti. Pro bulvár zatím nic nemáme. Kluci neflámují a údajně chodí i rozumně spát. Bodejď ne, když vstávat mohou až k obědu :-)

  Předposední kolo moc radosti nepřineslo. Výhru z naší grupy zapsal pouze Ríša. Tonky a Pavel remizovali, Zdenda, Honza a Lukáš dokonce prohráli. Divkou jízdu Míry Palka nezastavil ani do té doby vedoucí hráč. Lukáš se dostal v koncovce do časovky a po téměř pěti hodinách musel chtě nechtě kapitulovat. Klatovy jsou po herní pauze turnajem na rozehrání před Pardubicemi, přesto je Lukáš ke svým výkonům hodně kritický. To nelze ani na webu zveřejnit :-) . Tak kluci, hodně štěstí do posledního kola a šup za námi na tábor.

  Posledním kolem si zlepšil náladu Honza, když vyhrál a byl snad jediný, kdo měl ještě chuť a sílu absolvovat přípravu na soupeře. Tonkymu došel dech, což se v takových dlouhých turnajích běžně stává. Denně hrajete několik hodin partii, pak ji analyzujete a k tomu příprava na dalšího soupeře. Přesto právě Honza Toncar může být se svým vystoupením spokojený. Zbylé tři partie v openu B skončily remízou a velmi zdařilé vystoupení tak pečetil Jenda z ŠK Karlovy Vary. Bez omladiny kolem sebe mu to evidentně šlape :-) . Rovněž v openu A obě partie našich zástupců skončili bez resultátu. Lukáš v závěru neudržel vedoucí pozici a především díky jediné prohře s Palkem zakončil turnaj na konečném 5. místě. Pardubice budeme sledovat velmi bedlivě.

  Mělo význam vůbec do Klatov jezdit? Samozřejmě že ano. Právě takovéto partie, zhuštěné v rámci turnaje do jednoho týdne jsou skvělou přípravou pro nadcházející sezónu. Kluci by měli během prázdnin absolvovat minimálně dvě takovéto akce a rozdíl mezi nimi a jejich soupeři se záhy projeví. Kluci si rovněž uvědomí, že hrát šachy bez dobré fyzické kondice lze, ovšem s výsledkem značně nejasným. Příkladmo, Honza Toncar odehrál turnaj, kde měl pouze dva slabší soupeře na úvod, pak už ani omylem. Průměr jeho zbylých 7 soupeřů činil 1913 a Honza s nimi uhrál 50% výsledek. Takové penzum kvalitních partií mnohdy nemáte v soutěži za celou sezónu. Podobně Zdenda potkal slabšího soupeře pouze na úvod a na závěr. Kluci budou mít nepochybně ještě co na táboře analyzovat a pokud se nám objeví na šachovnici nějaký „skvost“, nepochybně jej zveřejníme. Už teď víme o Ríšovo pěkné oběti, která se dostala i do turnajového bulletinu.        

 

45 komentáře(ů) k příspěvku OPEN Klatovy

Napsat komentář