Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119207Celkem:
  • 53Dnes:
  • 2257Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Czech Open 2012

Město perníku šachu zaslíbené

Norma byla na dosah

FM Lukáš Vlasák

  Největší šachový festival v Evropě právě probíhá v Pardubicích a v hlavním turnaji, který byl zahájen v pátek 20.7.2012, máme zastoupení v osobě FM Lukáše Vlasáka. Lukáš odjel do Pardubic pokusit štěstěnu k uhrání normy IM, tak držme pěsti. V turnaji „A“ je nasazený na 154 pozici a musí počítat se střídáním soupeřů, kdy po velmistrovi většinou přichází hráč papírově slabší. Právě s těmito soupeři je nutné vyhrávat a pokusit se uhrát dobrý výsledek s hráči 2500+.

  V prvním kole Luky narazil na GM Jana Votavu (2520), se kterým se utkal již letos v prvním kole MČR mužů a bohužel stejně jako tam i tentokrát podlehl. Hned ve druhém kole porazil Izraelce Aviv Bara (2146), čímž stále drží šanci na normu. Zítra jej však čeká přetěžký úkol, neboť černými narazí na GM Viacheslava Zakhartsova (2547) z Ruska, který obhajuje skvělý loňský výsledek a to třetí místo! Luky drž se.

  Jestliže v první partii se Lukáš měl spokojit s remízou a zbytečnou ambicí se nakonec dopracoval až k porážce, tak proti Zakhartsovi přišel o remízu v časovce, kdy neodhadl dobře pozici a zvolil horší plán, který vedl ke druhé nule v turnaji. Dnes zvládl opět střídající roli favorita a porazil za necelou hodinu mistra ČR do 16 let Jana Mikeše (2125) z Ústí nad Labem. S 50% bodovým ziskem nastoupí zítra proti dalšímu Čechovi Janu Turnerovi (2395).

  V úterý si Lukáš zpestřil dopoledním fotbalem stejně jako v Klatovech a odpoledne přijal rychlou nabídku od soupeře na remízu. Partie tak měla trvání sotva desetiminutové. Závěr turnaje bude tvrdým oříškem, neboť norma je stále ve hře, ale bude potřeba dosáhnout nějaké pěkné výhry se silným soupeřem. Hodně štěstí do posledních 4 kol :-) .

  Šesté kolo svedlo Lukáše černými s IM Pavlem Potapovem (2458) z Ruska. Náš šachista udržel šance na normu poté, co v partii dosáhl na remízu. Zítra jej čeká souboj s dalším IM, tentokrát šéftrenérem mládežnické reprezentace Davidem „Dejfem“ Kaňovským (2428). Při dobré konstelaci (tedy posledních dvou soupeřů přes 2450) by z posledních tří partií měly na normu stačit dva body. Tak Luky, pořádně se do toho obuj :-) .

  Stejně jako proti Potapopovi měl Lukáš v partii s Dejfem mírnou převahu, bohužel nedokázal ji přetavit v celý bod. Tihleti mezinárodní mistři jsou prostě držáci :-) . Lukáš však stále ještě má naději na svoji první normu mezinárodního mistra. V předposledním kole změří síly se slovenským IM Milanem Pacherem (2437) a podle včerejšího vyjádření je Lukáš hodně bojovně naladěn. S dosavadní “perfo“ 2374 a několika nevyužitými šancemi proti GM a IM hraje povedený turnaj, tak by to tam mohlo spadnout :-) .

  Stejně jako předchozí favority i slovenského reprezentanta Lukáš přehrál a usiloval o vítězství a stejně jako v předchozích případech se nakonec musel spokojit s remízou. Škoda, protože Luky ukázal, že s hráči IM hraje naprosto vyrovnané partie, i je dokáže přehrát. Jelikož v posledním kole nastoupí proti FM Vojtěchu Zwardoňovi (2383), nemá ani při výhře šanci na normu, lze tedy předpokládat rychlou remízu (po 30 min. potvrzena remíza). Pardubický výsledek je raitingově silně pozitivní a Lukáš se tak po 9 měsících opět vrací mezi hráče 2300+ :-) . To je dobrý příslib před druhou sezónou v Extralize mužů. Osobně tipuji, zisk titulu IM do jednoho roku!

Napsat komentář