Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

Mistrovství ČR mládeže

MČR minulostí

lena

  Dnes začíná v Jeseníkách MČR mládeže v šachu. Mezi účastníky nechybí ani naše Lenka, která bude určitě v kategorii D12 usilovat o dobrý výsledek. Sedmá pozice ve startovní listině je dána nižším národním ratingem, ten mezinárodní je dokonce nejvyšší ze všech. V této věkové kategorii však ratingy nehrají až takovou roli. Lenka si potřebuje především věřit a vůbec o sobě nepochybovat, protože šachy hrát umí a umí to dobře. Držme ji pěsti, ať jde zápas od zápasu, je dravá a umístění řeší až s koncem posledního kola. V dějišti šampionátu narazíme i na další zástupce našeho kraje, takže se určitě objeví v nějakém dalším příspěvku. Zdravíme Lukáše a přejeme ať má ze svých svěřenců radost a ať urvou nějakou tu placku :-) .

Den první – 1.kolo

  Výhra na úvod turnaje je důležitá a byť měla dnes Lenka kliku, jak správně sama napsala, bod se počítá a měl by přispět k většímu klidu. Štěstí naší hráčce přeje, tak ať se jí drží i po zbytek turnaje. Ostatní „krajánci“ si vedli střídavě. Kubík bude určitě s remízou spokojený, Petr bojoval srdnatě, ale nakonec podlehl, stejně jako Blanka, které se nevyvedl závěr dobře rozehrané partie. Zdravíme účastníky a zítra přejeme hodně úspěchu.

Den druhý – 2. kolo   Lence se povedl vstup do partie. Trefili s Lukášem přípravu a měla tak pěknou pozici. Po Df3 se na dlouho zamyslela, aby zvolila plán hry, což je dobře. Zde se pravděpodobně ale partie rozhodla. Lenka se rozhodla totiž pro Sa6 a následně Vc8, což vedlo k pasivitě a soupeřka začala útočit přes slabého pěšce na c6. Po Vb8 měla Lenka aktivitu, mohla rozbít pěšce na dámském křídle pravděpodobně by pak ona útočila na slabinu v podobě pěšce na c2. Určitě Lenka zaslouží pochvalu za bojovnost a do dalších kol půjde s tím, že se prostě nesmí bát aktivní hry. Petr remizoval a jelikož byla chyba v on-line, sledoval jsem celou dobu úplně jinou partii. Kubík si vyzkoušel věžovou koncovku a určitě si ji několikrát při své pracovitosti přehraje a zanalyzuje. Blanka sehrála partii, kde pěkně zesílila tlak a došla si pro premiérový bod šampionátu.

Den třetí – 3. a 4. kolo

  Pondělní dvojkolo je vždy náročné a zisk 1,5 bodu může Lenku určitě těšit. Ranní partii sehrála Lenka pěkně a zaslouženě vyhrála. Odpolední partie pak byla dokonce krásnou písní, do které se vloudil jediný falešný tón a střelec na g1 bohužel místo výhry vedl „jen“ k remíze (nakonec se ukázalo, že tento tah se vůbec nehrál a Lenka nabídla remízu o tah dříve). Po 4. kolech dělí naše šachistka 5. místo. Kubík bude nejspíš vyhlášen králem remíz, zatím má tři, ale s výsledkem může být spokojený. Na svém prvním „velkém“ MČR sbírá cenné zkušenosti. Stejně tak Petr, který určitě bude ještě chtít výsledek první poloviny turnaje vylepšit. Blanka na první pohled trochu zaostává, ale to je způsobeno nepovedeným prvním kolem a nyní již šlape. Určitě bude chtít bojovat o medaili.

Den čtvrtý – 5. kolo

  Úterní páté kolo přeneslo šampionát do druhé poloviny. Lenka dnes remizovala a se ziskem 3 bodů (tedy +1) atakuje za 4. místa bednu. Blanka se již propracovává do čela a se ziskem 3,5 rovněž atakuje medailové pozice, dělí 2-5. místo. Kubík dnes remizoval v koncovce různopolných střelců v naprosto ploché pozici a připsal si čtvrtou remízu, která mu zaručuje průběžné 16. místo. Petr prohrál a se ziskem jednoho bodu se oťukává na své první republikové akci, určitě ještě zaznamená nějaký přírůstek. V předchozích kolech jsem se nezmínil o Jendovi, který hraje turnaj FIDE a s 50% je na svém. Dobře strávené prázdniny :-) . Do druhé poloviny turnaje přeji hodně štěstí, bojovosti a pěkných partií.

Den pátý - 6. kolo

  Kdo včera alespoň chvilku nesledoval on-line partii naší hráčky, přišel o příjemné emoce. Potěšit se pochopitelně útočnou a bojovnou hrou mohl i následně. Ale znáte to. Přímý přenos je přímý přenos. Zítra Lenku čeká velmi nepříjemná soupeřka a navíc opět černými. Věřím v dobrou přípravu, ta zatím jak vidno vychází a také ve velkou chuť hrát. Vyhrát se může, ale nemusí. Těšíme se hlavně na pěkné šachy. S dalších výsledků zmiňme výhru Blanky, která se dostala tímto do čela a remízy Petra s Kubou. Petr si pravděpodobně potřeboval připsat dílčí úspěch a volil remízu po 19 tahu, to Kubík bojoval až do vyhrané koncovky a pak …. remíza. Věřme, že sedmé kolo mu přinese štěstí, řízne do toho,  připíše výhru a zjistí že to jde.

Den šestý – 7. kolo

  Sedmé kolo se neneslo zrovna v duchu šťastné sedmičky, ale jestliže hrajete na MČR o medaili, nemůžete čekat slabé soupeře. Lenka vstoupila do zápasu odhodlaně a bojovně a to že to nakonec nedopadlo, není žádné tragedie. Jednak máme před sebou ještě dvě kola a jednak je to pořád „jenom“ sport. Může nás těšit, že Lenka hraje bojovně. Kubík do toho určitě chtěl říznout, ale bodový zápis se zatím odkládá. Soupeř byl papírově výrazně silnější. Hlavně se nebát, hlavu vzhůru a ono se to narodí :-) . Nulu připsal rovněž Petr. Blanka remizovala na první desce a první pozici zatím drží i v průběžném pořadí nejstarší dívčí kategorie. Do závěru všem držíme pěsti a fandíme.

Den sedmý – 8. kolo

  Jestliže sedmé kolo nebylo šťastné, pak obdobně můžeme hodnotit i sedmý den. Povedená partie přetavená ve vyhranou koncovku nakonec přinesla jen dělbu bodu. Bojovný výkon přinesl v závěru několik nepřesností a ty se ve věžové, byť vyhrané koncovce, neodpouštějí. Jen Lenka ví, co se tam nepovedlo a z čeho se musí poučit. Na rozdíl od remízy ve 4. kole, to ale byl boj až do konce. Je sympatické, že v posledních partiích Lenka hraje, kalkulovat a počítat pomocná hodnocení se má až před posledním kolem. Blanka po komplikaci v prvním kole spěje k titulu a pokud zvládne poslední kolo, má to doma :-) . Petr si připsal výhru a určitě si zlepšil náladu. Kubík si ještě jedno kolo musí počkat.

  

Den osmý – 9. kolo

Shrnutí posledního kola a celého šampionátu nechám na vás, v komentářích máte prostoru dostatek :-) .

 

85 komentáře(ů) k příspěvku Mistrovství ČR mládeže

Napsat komentář