Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119205Celkem:
  • 51Dnes:
  • 2255Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

KS družstev

Premiéra v KS skončila remízou

sachylogo_02  V sobotu 6. listopadu náš C-tým složený z téměř úplných nováčků zavítal k zápasu 2. kola do Karlových Varů. Naším soupeřem byl KŠ Tietz G. V hrací místnosti se sešlo více družstev, neboť se hrály hned tři zápasy. Premiéru v soutěži si odbyl Matěj Štefka, Kubík Červenka a Tomáš Orava, neboť v prvním kole jsme měli volno. Smyslem zapojení dětí do této soutěže je tradičně snaha naučit děti hrát pomalu, partie pořádně rozmýšlet, analyzovat a tím se učit z vlastních chyb. Děti potrénují také nová zahájení.

  Zápas začal v 10:00 hodin a jako první se do potíží dostal Tomáš, kterému soupeř zahrál Královský gambit. Tomáš zahájení neznal, ale navíc hrál rychle a tak soupeř trestal. Zadržel našemu hráči krále v centru a matoval. Partie skončila přibližně po půl hodině. V tu chvíli stál dobře Kubík, který se dobře zorientoval ve Francouzké obraně s 3.e5 a potrestal skvěle soupeřovo chybu. Zisk kvality a rozbitá obrana před králem soupeře byl skvělý počin. Rovněž Matěj hrál pomalu a získal drobné výhody a postupně začal utočit na soupeřovo monarchu. Já s Honzíkem zatím prošel zahájením bez větších problémů.

  Na hodinách se blížila půl dvanáctá a Matěj zúročil útočné ambice, získal materiál a matoval, čímž srovnal stav utkání. Do deseti minut skóroval Kubík a s dnešní partií může být velmi, velmi spokojen. Bohužel v tu chvíli se ukázala lepší souhra figur u Honzíkovo soupeře a útok na krále byl korunován pěknou kombinací. Já nabídl v rovné pozici ve střední hře remízu, kterou soupeř po chvíli přijal. Všichni pak čekali na dohrání poslední partie, o jejímž výsledku nikdo nepochyboval. Honzík skutečně do deseti minut prohrál, ale soupeř se v jeden okamžit řádně orosil, protože výhru málem vypustil. Večer dodám diagram a vysvětlení, proč je důležité míti pěšce na f4 :-) .

  Tady je slibovaný diagram. Bílý se jistě mohl vzdát, ale zahrál Vg1+ a černý potěšen soupeřovo stísněním krále zahrál Vh3+ v domnění, že dává mat. Honzík jej upozornil na nemožný tah a tak věž putovala zpět. Ovšem pokud pravidla takový tah připouští, je nutné hrát figurkou, na kterou hráč sáhl. Inu věž musela povině na g3 a zde se ukázala důležitost pěšce na f4, protože by jinak černý odevzdal věž a koncovka by se ještě pěkně natáhla a zdramatizovala. Opět se potvrdilo, že dokud není na šachovnici mat, není nic rozhodnuto :-) .

a

WP_20161106_10_22_02_Pro

Kubík s Matějem v premiéře bodovali naplno

WP_20161106_10_22_07_Pro

Tomáš „Blesk“ Orava doplatil na soupeřův gambit, Za dres má pochvalu

WP_20161106_10_22_13_Pro

Honzík bojoval statečně, já se neulejvám, ale fotím :-)

Napsat komentář