Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119204Celkem:
  • 50Dnes:
  • 2254Měsíc:
  • 1Online:
  • 4.2.2012start webu:

Finále KP mládeže

Odvážíme si dvě stříbra, bronz a tři postupy

sachylogo_02  V Karlových Varech dnes bude zahájeno finále KP mládeže jednotlivců, do něhož se kvalifikovala šestice chodovských hráčů. V každé kategorii rovnoměrně po dvou. Bohužel „moribundus“ diskvalifikoval z bojů o účast na M_Čech Ríšu Randáka, což je velká škoda, neboť díky rozdaným kartám měl velkou šanci postoupit. V Karlových Varech nás tak budou reprezentovat Tomáš Wildhaber a Jakub Červenka v kategorii U12, Jirka Ulč a Jan Kurčík v kategorii U14 a Standa Srba v kategorii U16. Držte jim pěsti :-) .

  V Karlových Varech se hraje v budově DDM na Čankovské, pokud máte chuť, přijeďte se podívat.

  Komentář k 1. kolu:

U12 – Jakub Červenka – Michaela Šedá 1:0, Kubík využil chybu soupeřky v samotném zahájení a celá partie pak byla na jednu bránu. Mat v 19 tahu byl logickým vyústěním.

U14 – Jakub Kačírek – Jan Kurčík 0:1, Honzík zaskočil prvního nasazeného, který se dopustil v lepší pozici hrubice, která se neodpouští a černý to rychle prokázal.

U12 – Jan Očenášek – Tomáš Wildhaber 1:0, Tomík se hrál velmi pěknou partii, dobře hospodařil s časem a s prvním nasazeným dlouho držel krok. Pak však přišlo zrychlení hry a obrovský kiks, kdy si vlezl do jednotahového matu. škoda.

U16 – Stanislav Srba – Jiří Beer 1:0, Standa potvrdil roli favorita, postupně vylepšoval pozici a po zásluze vyhrál

U14 – Jiří Ulč – Jindřich Tegda 1/2, Jiřík stejně jako Vojta se bál soupeře tak, že sehráli nejbojácnější partii ve střední Evropě :-) . Jejich figurky hráli pouze na své polovině šachovnice. Po povinných třiceti tazích skončila partie remízou. Nejdelší, ale také nejnudnější partie 1. kola. Třeba ke to taktika, čert ví :-) .

  Komentář ke 2. kolu:

U16 – Stanislav Srba – Adrian Kotlár 1:0, Standa nenechal nikoho na pochybách, že chce KP vyhrát a soupeře rychle porazil.

U14 – Jiří Ulč – Jan Kurčík 0:1, Honzík byl živ na syrovém mase, protože aby poslední postupující hráč kvalifikace porazil agresivní hrou prvního a třetího hráče kvalifikace a ještě oba černými, to chce velkou dravost. V partii s Jirkou sice Honza ztratil figuru, ale dravostí a útočnou hrou s přechodnými oběťmi nakonec slavil zasloužený úspěch. Černý kůň kategorie?

U12 – Jakub Červenka – Tomáš Wildhaber 1/2, ze zahájení vyšel díky přípravě Kubík lépe, ale pak nezvolil nejlepší plán hry, který by vedl k silně lepší pozici a Tomík vyrovnal. Kuba navíc přehlédl ztrátu pěšce a nakonec o remízu musel bojovat on. Po přehrání celé partie lze konstatovat, že Tomík měl zbytečně strach, partii mohl v koncovce pohodlně vyhrát.

  Komentář ke 3. kolu:

U12 – Tomáš Wildhaber - Jaroslav Kodet 0:1, Tomáš tuto partii úplně vypustil. Zahájení OK, tedy nic cizího, pak absolutní vypnutí, v partiáři zapsány pouze vlastní tahy a výsledkem je „okatý“ mat ve 12 tahu.

U12 – Petr Špička – Jakub Červenka 1:0, Kubík nesehrál partii špatně a do 19 tahu stál černými rovně. Pak přišel zkrat v přehlédnutí věže a ztracená kvalita se stala pro partii rozhodující.

U14 – Jan Kurčík – Šimon Pastierik 1/2, tentokrát Honzík přepálil a štěstí mu již tolik nepřálo. Výsledkem je prohra, chtělo by se napsat. Pravda je ale jiná. Honza zase na šachovnici kouzlil a dokázal prohranou pozici zremizovat. Nikdo tomu nerozumí, tak se o to také nesnažte :-) . Honza pořád atakuje první příčku!

U14 – Daniel Moura – Jiří Ulč 1/2, Jiřík se vyjma první partie snaží, ale je bez šťávy. Působí, jako by se za šachovnicí nacházel trochu v transu. Jako starý známý časovkář se potýká i při tomto tempu s časem. S druhým nasazeným nakonec dokázal Jiřík v dámské koncovce udržet na vteřinách remízu, ale zítra to bude mít v dohánění dnešní ztráty těžké.

U16 – Jakub Kůsa – Stanislav Srba 0:1, Standa sehrál velmi pěknou partii, figura za tři pěšce nabízela velmi ostrou pozici, kde Standa útočil a Kuba se bránil a snažil se využít nějaké drobné nepozornosti. Standa výhrou nakročil k zisku titulu krajského přeborníka. Rozhodne pravděpodobně duel s Petrem Špreňarem. Dlužno dodat, že Kubík Kůsa je „čtrnáctka“ hrající U16.

  Po třech kolech v U12 je Kuba (1,5) čtvrtý a zítřejší zápasy s Járou K. (1,5) a Honzou O. (2) rozhodnou o medailích. Postup zatím Kuba drží. Tomík je šestý, zítra musí hodně zabojovat. Turnaj zatím vede „ostřílený“ Peťan Š. Kategorii U14 skýtá největší překvapení, když průběžně vede Honzík (2,5) a pokud zvládne boj s Jindrou T., čeká jej duel o titul s Danem M. (2,5). Honzík je blízko postupu. Jiřík (1) trochu vlažný na čtvrtém místě, ale medaile je stále hratelná. Nejstarší kategorie je v rukou Standy (3), který má půl bodu na Petra Š. a toho ještě čeká Kubík K. (2). Náhradník Adrian K. již získal bod a prokazuje, že zde není jen do počtu. Zítra držte pěsti, reálně máme šanci na 4 medaile, z toho 2 zlata. Ale znáte to :-) .

  Komentář ke 4. kolu:

U12 - Petr Špička – Tomáš Wildhaber 1/2, Tomáš si na zatím vedoucím hráči skupiny urval cenou půlku, která se mu ještě může hodně hodit. V partii sice ztratil pěšce, ale vyhnul se opakovaně výměně dam a tak v dámské koncovce remízu udržel. Pochvala.

U14 – Daniel Moura - Jan Kurčík 1:0, Honzík dnes v přímém duelu o první místo figuru neztratil, ale postupně přišel o dva pěšce a výměny figur a zjednodušování hry bylo příznivější pro soupeře, který si již výhru nenechal vzít. V posledním kole má však Honza pořád velkou šanci bojovat o postupu na M_Čech.

U12 – Jakub Červenka - Jan Očenášek 0:1, Kubík vstoupil do zápasu dobře. v zahájení soupeře překvapil a při opačných rošádách byl právě on tím, kdo udával tempo hry. Kubík vymýšlel různé plány, které však soupeř dokázal vždy vyřešit a jako bonus si odnesl dva pěšce do koncovky, což partii rozhodlo. Kubík však sehrál pěknou partii s první nasazeným.

U14 - Jirka Ulč - Jakub Kačírek 1:0, Jirka opět působil pasivněji, přestože hrál bílými. Ve francouzké však byl trpělivý a a v pevné pozici nakonec nachytal Kubu na klasické chybě s vyšachnutím dámy. Tento motiv se však odehrává většinou již v samotném zahájení.

U16 - Stanislav Srba - Petr Špreňar 0:1, Standa si připravil na soupeře anglickou a dobře věděl, že už remíza mu zajišťuje přebornický titul. Petr se však vyšponoval k výkonu, kterým si řekl i po včerejším zaváhání o první místo. Standa však má stále naději, protože Petr má v cestě Kubu K.

   O co se hraje v posledním kole? Standa má postup stejně jako medaili jistý. Při povinné výhře je jasné, že bude minimálně stříbrná. Pokud Kuba a štěstěna pomůže, může být ještě první. Honza s Jirkou hrají o medaili, pokud oba vyhrají, neměla by jim uniknout. Ten šťastnější pak pojede na MČR, přičemž lepší výchozí pozici má Honza díky půlbodíku navíc. V nejmladší kategorii má teoretickou šanci na medaili Kuba, který by však musel porazit Járu a při shodě bodů čekat na vzájemné pomocné hodnocení. Postup na M_Čech si z naší dvojice vybojuje ten úspěšnější. Kuba má půl bodu k dobru, Tomík ale může mocně finišovat s Míšou v posledním kole.

Komentář k 5. kolu:

U16 - Matyáš Matějka – Stanislav Srba 0:1, Standa potvrdil předpoklady hladce vyhrál. Nyní čeká na výsledek zápasu Špreňar-Kůsa.

U14 – Šimon Pastierik – Jiří Ulč 0:1, Jiřík se evidentně po včerejšku oklepal a určitě jej nakopla i ranní výhra. Tento duel dokázal velmi rychle vyhrát ve 14 tazích. Výborně, medaile je blízko :-) .

U12 – Jaroslav Kodet – Jakub Červenka 1:0, Kubík poslední partii úplně zabalil. Jestliže předešlé partie bojoval a vymýšlel, tentokrát si nechal spadnout čas a předtím sledoval okolní partie. Finále se takto nehraje.

U12 – Tomáš Wildhaber – Michaela Šedá 1/2, Tomáš partii sice nezvládl nejlépe, ale v koncovce s dvěma pěšci méně nabídl remízu a Míša ji raději vzala, aby jak říkala, náhodou neudělala chybu :-) .

U14 – Jan Kurčík – Jindřich Tegda 0:1, Honzík si bohužel v posledním kole prohrál postup na M_Čech, což by bylo největší překvapení celého finále. Škoda, možná příště :-) .

Nejmladší kategorii po zásluze vyhrál domácí Petr Špička, před J. Očenáškem a J. Kodetem. Na naše hráče zbylo 4 a 5. místo a černého Petra nepostoupení si nakonec vytáhl Kuba. To je spravedlivý trest za přístup k poslední partii. Nejstarší kategorii vyhrál Petr Špreňar před naším Standou, který měl horší pomocné hodnocení. Postup ale Standa má. Nejdéle se dohrávala prostřední kategorie, ve které se bojovalo o postup ze všech sil. Zaslouženě vyhrál Daniel Moura de Andrade před našimi Jirkou a Honzou. Jirka si navíc díky výbornému druhému dni vybojoval postup na M_Čech. Včas se probudil :-) .

  • Průběžně výsledky zde
  • Fotografie zde

WP_20170514_14_35_19_ProStříbrný Jirka a bronzový Honza v U14

WP_20170514_14_35_55_Pro

Stříbrný Standa v U16

 

Jeden komentář k příspěvku Finále KP mládeže

Napsat komentář