Důležité akce

Přihlásit se

Návštěvnost

  • 119203Celkem:
  • 49Dnes:
  • 2253Měsíc:
  • 2Online:
  • 4.2.2012start webu:

VELTATEA CUP 2014

„VELTU“ ovládli chodovští šachisté

(článek v KD)

Hlavní sponzor

  Již tuto sobotu startuje tradiční šachový turnaj pořádaný naším oddílem. VELTATEA CUP registruje první přihlášené hráče, které si budete moci prohlédnout na chess-results. Na tomto serveru budeme během turnaje opět zveřejňovat průběžné výsledky, sledujte tak odkazy na konci článku. Vedle hlavního sponzora turnaje patří poděkování rovněž Městu Chodov za dlouhodobou podporu. Na účastníky 8. ročníku se již těší organizátoři turnaje :-) .

    Přesně v 10:00 hodin byl zahájen VIII. ročník VELTATEA CUP. Organizátoři odvedli skvělou práci a nyní se již všichni mohou soustředit na šachová klání. V kategorii U10 nastoupilo 18 hráčů, v kategorii U12 13 hráčů, v kategorii U14 8 hráčů a u dorostenců se boj odehraje mezi šesticí bojovníků, resp. bojovnic :-) . Celkem tak do turnajových bojů zasáhlo 45 dětí.

  Turnaj běží podle plánu a hráči již zasedli ke druhému kolu. Doprovod musí ocenit Přemkovu snahu, neboť jeho bufet začíná získavat na oblibě :-) . Zatím jsme se na úvod žádného překvapivého výsledku nedočkali, snad jen Matyáš „Maty“ Bokr potěšil pomalou hrou, která by měla být vlastní jeho naturelu a ono to přineslo hned na úvod výhru :-) . Jo a Tomík Wildhaber už zase hlásí výhru, zatím jeho partie netrvají ani 10 minut.

  Začalo třetí kolo. V tom předešlém Vašík Vojíř v jasně vyhrané pozici místo dvou tahového matu prohodil tahy a byl z toho pat. Jestlipak víte proč? Už běžím pro lepenku :-) … a vezmu to hned dvakrát, protože stejnou věc provedl Honzík Choma a „daroval“ tak půlku Zdendovi Rechtoríkovi. Ani v tomto kole jsme jinak žádné překvapení nezaznamenali. Ve fotogalerii máte již první fotky, tak se kochejte, přibudou další.

  Máme za sebou tři kola. V kategorii U10 vede Lenka Gárská s Jirkou Ulčem, třetí je Kuba Kačírek (všichni mají tři body). V kategorii U12 dominují domácí hráči v čele se Standou Srbou a Pavlem Gárským (oba tři body), třetí Vojta Vincíbr má body 2. V kategorii U14 vede Jenda Špička (3 body), před naším Tadeášem Čabalou a třetím Alešem Ordošem (oba 2 body). Dorostenci ještě 3. kolo hrají a fotogalerie byla doplněna o další fota, tentokrát výhradně „chodovská“ :-) . Třetí kolo nepřineslo žádné překvapení, došlo však již na první duel favoritů Srba – Randák.

  Začíná páté kolo a v ohlédnutí za tím předchozím poznamenáme, že Tomík pochopil k čemu vede jedno blicnutí a příště bude opatrnější. Maty krásně obětoval a kombinoval k matu. Pak jak opařen čajem ztuhnul a nic. Soupeř však také nereagoval správně a Matymu to pak zase naskočilo a ten potřebný tah udělal, uf. Honzík s věží víc přehrával Vašíka, aby nakonec po chybě bylo srovnáno a boj skončil remízou holých králů – správný přístup :-) . Největší duel kola Gárký – Srba dopadl lépe pro Páju, když Standa nereklamoval remízu pro opakování pozice a následně v časovce chyboval a prohrál na čas (zatím nejdelší partie turnaje. To souboj Ulč – Kačírek nepoznal vítěze. V dorostencích v chodovském klání Honza Stuška zaskočil Patrika Fraie a osamostatnil se na čele turnaje.

  Páté kolo přineslo velké překvapení, když Vašík porazil krajského přeborníka do 10 let Šimona Pastierika, na tom závěrečném matování ještě musíme zapracovat, narozdíl od druhého kola se však při možnosti patu zamyslel a správně realizoval dvoutažku :-) . Pája dnes zatím neztratil ani půlku a s plným bodovým zikem zatím vládne kategorii U12. Nejdelší partii kola sehrála naše Lenka s Kubou Kačírekem a hodně ostrá pozice jí evidentně svědčila. Po ztrátě figury pěkně zakombinovala a díky odtažnému šachu získala dámu a následně i celou partii přesto, že ji dohrávala na minutě. Sourozenci Gárští jsou dnes zatím 100%, tak držte pěsti, ať to tak zůstane, jsou přeci z Chodova :-) .

  Zajímavý souboj nabízí šesté kolo mezi U10, kde na sebe narazili „kolegové“ z naší přípravky Jiřík Ulč a Tomík Wildhaber. Kdo bude slavit Sokolov nebo N.Role? Tomík ze zahájení vyšel s figurou lépe, malá nápověda :-) . Co bylo včera, dnes už neplatí a Jiřík partii otáčí. Sběrač figurek Vašík opět ve vyhranné pozici sbírá soupeřovo figury, aby pak dosáhl patu. Au, au, kde mám lepící pásku. U12 se dramatizuje, Standa vyhrál prohranou pozici a Ríša porazil Páju. Chodovští kluci se tak seřadili na 5 bodech, jelikož se navzájem jednou porazili a jednou prohráli. V nejmladší kategorii dominuje stále Lenka a růžky vystrkuje i Jiřík. Jenda Špička neměl v hráčsky nejslabší kategorii konkurenci a kolo před koncem se stal vítězem.

  Turnaj skončil, všichni se rozjeli domů a krajští přeborníci již kují plány na podzimní MČR. A kdo že tedy vyhrál? V nejmladší kategorii vítězství jistila domácí Lenka Gárská remízou s druhým v pořadí Jirkou Ulčem z N.Role. Třetí míso obsadil Jakub Kačírek z Teplé. V kategorii U12 to byl boj až do posledního kola. Vítězství na pomocné hodnocení urval domácí Stanislav Srba, před oddílovým kolegou Pavlem Gárským. Na třetí místo se výhrou nad, do té doby o prvenství hrajícím Randákem, posunul Vojtěch Vincíbr. Kategorii U14 jasně vyhrál karlovarský Jan Špička, který si tak paradoxně více zahraje s ročníkem 2002. Druhé místo obsadil Petr Zbořil s Tietzu a třetí příčku domácí Michael Srba. V doplňkovém turnaji dorostenců vyhrál trochu překvapivě chodovský Jan Stuška před oddílovým kolegou Zdeňkem Liptákem a Blankou Brunovou z ŠK Karlovy Vary. Nejlepší dívkou turnaje se stala po zásluze Lenka Gárská před Karolínou Simetovou a Viktorií Volkovou.

  Na závěr musíme pochválit děti za přístup k partiím, protože se dnes hrálo dlouho a mnozí se snažili využít maximum svého času. Mě osobně moc potěšili kluci ze šachové školičky, kteří v některých momentech překvapili šachovými nápady a dokáží již dnes hrát přeci jen pomaleji, než tomu bylo ještě nedávno. Kluci z přípravky také o sobě dali vědět, Tomík skončil šestý, přestože věkem patří do U8, Jiřík pak dokonce vybojoval druhé místo.

Úspěšnost podle medilí:

  1. ŠK Spartak Chodov   3-2-1
  2. ŠK Karlovy Vary        1-0-2
  3. Caissa Nová Role      0-1-0
  4. KŠ Tietz                   0-1-0
  5. Sokol Teplá              0-0-1

Hráči, kteří si uhráli výkonnostní třídu:

  • Tomáš Wildhaber při průměru soupeřů 1087 získal 57% bodů a uhrál si 4.VT
  • Martin Lukeš při průměru soupeřů 1101 získal 50% bodů a uhrál si 4.VT
  • Jiří Ulč při průměru soupeřů 1006 získal 78% budů a uhrál si 3.VT
  • Jan Bartoš při průměru soupeřů 1160 získal 42% bodů a uhrál si 4.VT

- záleží na trenérech, zda dětem třídy zapíší

5 komentáře(ů) k příspěvku VELTATEA CUP 2014

Napsat komentář